בדיקת כלכליסט
PS4: המלכה פלייסטיישן הרביעית
פלייסטיישן 4 שנחתה בישראל היא הקונסולה היפה בשוק, עם שלט נוח וביצועים טובים מהדור הקודם. אבל בשל מבחר המשחקים הדל והעובדה שהמתחרה XBOX One עוד לא משווקת בארץ, עדיף לחכות כדי לבחור בין השתיים
קונסולת המשחקים החדשה, סוני פלייסטיישן 4, הגיעה לישראל. זוהי מכונת משחקים משויפת ומהוקצעת, עם תג מחיר מצוין, עיצוב יפהפה ושלט נוח להפליא.
אבל האם זה מספיק לנצח את הקונסולה המתחרה - XBOX One מבית מיקרוסופט? האם תוכל ה-PS4 להחזיר את סוני לשורת הרווח ולהבטיח את עתיד קונסולות המשחקים בתעשייה שכבר עברה למשחקי מובייל ואינטרנט?
משחקים
לכאורה, ביקורת על קונסולת משחקים צריכה להתמקד בעיקר ביכולת הקונסולה להריץ משחקים. האמת היא, שזה כנראה האלמנט הכי פחות חשוב בביקורת או בדור הנוכחי של הקונסולות. בזכות שינויים בארכיטקטורה שגם סוני וגם מיקרוסופט בחרו לעשות, שתי הקונסולות הן בפועל מחשבים אישיים עם חומרה של מחשב גיימרים ממוצע כיום.
ואם בעבר קונסולות גם היו אלטרנטיבות זולות במיוחד למחשב גיימרים מתקדם, במחיר הקונסולה בישראל ניתן לרכוש מחשב גיימרים נייח עם כרטיס מסך משופר שיציג יכולות זהות ויריץ את אותם המשחקים ובאיכות דומה.
במשחקים חדשים שנכתבו במיוחד לקונסולה החדשה, כגון KillZone האחרון, אפשר לראות בנקל את הקפיצה הגרפית בין משחקי פלייסטיישן 4 ובין פלייסטיישן 3, אבל ההבדל צנוע יותר מאשר הקפיצה בין הדור הקודם, ואין כאן שום דבר שלא ראינו במשחקי מחשב מתקדמים לפני כשנתיים. במשחקים שיצאו לשתי הקונסולות, כגון Assassin's Creed האחרון, ההבדל פחות מורגש - ולמרות החוויה המהנה של משחק על המסך הגדול, ה-PC עדיין מספק תוצאות טובות יותר.
הקפיצה הגדולה תהיה כנראה רק בעוד כשנה, כאשר טלוויזיות 4K יהפכו לנפוצות יותר והקונסולה תקבל את שדרוג התוכנה שיאפשר לה להריץ משחקים ברזולוציה החדשה. כאן כבר נראה דילוג משמעותי באיכות מול הדור הקודם של הקונסולות. הדבר יקל על מפתחות משחקים לפתח משחקים חדשים עבור הקונסולות, מה שיגדיל את ההיצע של משחקים ויקל על חברות קטנות אפילו ליצור פרויקטי קיקסטארטר לפיתוח משחקי קונסולות.
מנועים גרפיים מתקדמים לא יצטרכו לעבור התאמה מיוחדת, מה שיקצר את זמני הפיתוח. כל זה אומר שבקרוב הקונסולות יוכלו לגנוב מהמחשב את השוק המעניין והמושך ביותר כיום - משחקי האינדי. כרגע, היצע המשחקים של הפלייסטיישן 4 הוא מאוד מצומצם, ומאכזב, עם מעט מאוד משחקים בלעדיים.
באופן אישי, לא אהבתי את הבחירה של סוני לשמור על הדיסק האופטי. כל משחק ידרוש התקנה ארוכה ועדכוני תוכנה ארוכים אף יותר כשתפעילו אותו לראשונה - ולמרות כל זאת תצטרכו לשמור את הדיסק ולהכניס אותו בכל פעם שתרצו לשחק.
לא היה עדיף כבר לשמור את המודל המוצע של מיקרוסופט, ולהתקין את כל המשחק על הקונסולה כך שלא נצטרך את הדיסק יותר אי פעם? כמה פעמים אנחנו באמת לוקחים את הדיסק שלנו לקונסולה של חבר ומשחקים שם? זה קורה פחות ופחות, במיוחד עם רכישות מקוונות והאפשרות לשחק משחקי רשת.
עיצוב
נראה כי סוני מצידה למדה מהדורות הקודמים של הקונסולות שלה שעיצוב הוא אלמנט חשוב במיוחד ללקוחותיה. הפלייסטיישן 4 פשוט נראית טוב, עם עיצוב מושך ומינימליסטי. היא שומרת על האלמנטים העיצוביים של הדורות הקודמים ועל גווני השחור, אבל יש לה גם את המראה הייחודי שלה, עם זוויות חדות ופאנל קדמי שהוא בחלקו פלסטיקי.
היא קלה, לא גדולה במיוחד וגם אותה ניתן להעמיד בצורה אנכית. חשוב מכך, אין לה ספק כוח חיצוני בניגוד למשקולת העצומה של המתחרה. התוצאה? אולי הקונסולה היפה ביותר בשוק כעת, כאשר החיסרון היחיד הוא כפתור ההפעלה שמוחבא בתוך עיצוב הפאנל הקדמי.
המינימליזם לא רק השפיע על עיצוב הפאנל הקדמי, אלא גם מאחור - לפלייסטיישן 4 יש מעט מאוד חיבורים, עם יציאת HDMI אחת, חיבור רשת את'רנט, יציאה אופטית, חיבור AUX ושתי שקעי USB הנמצאים למרבה השמחה מקדימה.
הבחירה לשים את שקעי ה-USB מלפנים, וגם להפוך אותם למטענים אוניברסליים לשלטים, היא מבורכת - אבל חבל שסוני לא שילבה במכשיר יותר שקעים.
הסיבה לכך שסוני המעיטה בחיבורים היא ברורה ומשתלבת היטב באסטרטגיה הכללית של החברה: לייצר מכונת משחקים מתקדמת במיוחד, פשוטה להפעלה, ידידותית וזולה. כל יכולות או תכונות אופציונליות שאינן קשורות למשחקים באופן ישיר הוסרו - כפי שנראה בהמשך.
למרבה ההפתעה, למרות ספק הכוח הפנימי, העיצוב הדק וחורי האיוורור המעטים מאחור המכשיר, הקונסולה מצליחה להתמודד עם החומרה המתקדמת שלה היטב והיא כמעט ולא מתחממת גם בזמן עבודה. הדבר יכול להיות אינדיקציה לגבי יכולת הקונסולה לשרוד לאורך זמן.
השלט
אם יש משהו שקשה לבקר בצורה אובייקטיבית בבדיקת קונסולות, זהו השלט. כיצד בקר המשחקים יושב ביד שלכם, ומתאים לחווית המשחקים המועדפת עליכם, הוא לבסוף אחד מהדברים האישיים ביותר - והחשובים ביותר - בהחלטה איזו קונסולה לקנות.
הבעיה הגדולה ביותר בשלט החדש היא כנראה הסוללה, שלא תחזיק יותר מכמה שעות של משחק אינטנסיבי. הייתי שמח אם סוני הייתה בוחרת לכלול כבל USB ארוך יותר עם הקונסולה, כך שיהיה ניתן לחבר את השלט ולשחק ממרחק של כמה מטרים.
שלט הפלייסטיישן 4 הוא בין הטובים שנתקלתי בהם. הוא קל אבל לא קל מדי, מתאים גם לידיים גדולות במיוחד אבל גם לילדים, מרווח, ארגונומי, פונקציונלי ותחושת ההתנגדות של כפתורי הכנף - שהיו הבעיה הגדולה ביותר שלי עם השלט הקודם, והפכו כעת לטריגרים - מספקת ומרגישה כמו לחיצה על הדק.
רמת הדיוק מצוינת ותחושת הרטט מדויקת ואיכותית מאי פעם, במיוחד בזכות השילוב של מיקרופון ורמקול בשלט עצמו.
מלבד מיקרופון ורמקול, השלט גם כולל נורה צבעונית גדולה שהיא לא רק אלמנט ויזואלי נהדר, אלא גם משמשת כתחליף לבקר ה-Move של הקונסולה הקודמת, כך שהשלט מתפקד גם כחיישן תנועה. את היכולת הזאת לא יכולנו לבדוק בביקורת הזאת, אבל לשלט יש גם משטח מגע שנמצא באזור "המת" במרכזו.
משטח המגע הוא האלמנט המבוזבז ביותר בשלט - באופן מצער במיוחד. בקונסולת הוויטה, משטחי המגע מאחור היו תוספת מבורכת. כאן, נראה כי אין לו צורך, וסוני ניסתה לכופף את ידיהן של מפתחות המשחקים על מנת לשלב אותו בדרך כלשהי במספר משחקים.
למה שארצה להחליף כלי נשק ב-Killzone דרך משטח המגע? ואם כבר הבנתם שאפשר להשתמש במשטח על מנת לאפשר למשתמשים לנווט במפות, למה לא לשלב את המשטח לדפדפן הפנימי של הפלייסטיישן? לא ברור.
ממשק
כאשר תדליקו את הקונסולה, תראו מיד את התוצאות של האסטרטגיה החדשה של סוני, ששמה דגש כה חזק על משחקים על חשבון כל דבר אחר. ההתקנה הראשונית פשוטה להפליא ותוך דקה תהיו בתוך הממשק המינימליסטי של הקונסולה ששם דגש על שני דברים – תכונות חברתיות ומשחקים, וכמעט שום דבר אחר.
התפריט מחולק לזוג סרגלים. העליון מציג גישה מהירה לתפריטי בחירה, כגון פרופיל, התראות, שליחת הודעות, ניהול שטח אחסון וחנות המדיה של סוני. התפריט התחתון מציג את כל האפליקציות והמשחקים המותקנים על המכשיר.
רשימת הקטגוריות והאפליקציות מאוד מוגבלת, במיוחד בישראל. אומנם בארצות הברית ניתן להתקין אפליקציות של נטפליקס והולו, אבל בארץ לא יהיה לכם מה להוריד ולהתקין. החנות של סוני עובדת - אבל רק מאפשרת לרכוש משחקים ותכנים נוספים.
המבחר מצומצם, התפריט לא נוח, והמחירים הם בשקלים ולא זולים במיוחד. חמור מכך, הפלייסטיישן 4 אינה מרכז מדיה. לא תוכלו לבצע סטרימינג של מדיה מהמחשב לטלוויזיה, או להוריד קבצי וידאו וטורנטים. סוני כנראה מניחה שיש לכם סטרימר, ממיר מתקדם או טלוויזיה חכמה.
הממשק גם לא ממקסם את הניצול של השטח, ובכלל מרגיש שלא נבנה עבור טלוויזיה גדולה ברזולוציה גבוהה. הסרגל העליון כולל אייקונים קטנים, עם מעט טקסט, שמכסים פחות מ-10% מהמסך. שאר המסך נשאר ריק על מנת להציג את מידע נוסף. לכו לקטגוריית הגביעים ותראו שם את כל רשימת הגביעים שלכם.
אבל ברוב המקרים, מדובר בשטח מבוזבז. מדוע לא לפתוח על שטח זה את אפליקציית ההודעות או חנות המדיה, למשל, במקום לפתוח אותן על מסך חדש? מדוע לא לשמור על ממשק אחיד, נוח וזורם המאפשר קפיצה מהירה מיישום ליישום?
אתם יכולים לשתף את הדקות האחרונות מהמשחק שלכם בלחיצת כפתור ולעולם לא תצטרכו לשכוח רגע מגניב במיוחד במשחק שלכם - אבל כרגע האפשרות בעיקר מנוצלת על ידי אמריקאים צעירים משועממים.
וכמובן, אני עדיין לא חושב שאף אחד הולך לשלוח הודעות טקסט דרך שלט קונסולה ומקלדת וירטואלית. שליחת הודעות אודיו נוחה יחסית דרך הממשק החדש, אבל למה גם לא לאפשר הודעות וידאו בעזרת המצלמה?
הקונסולה מגיע עם דפדפן שעובד נורא וגורם לאתרים שרצים על סמארטפון עם מסך קטן להראות נוחים לגלישה. כאמור, משטח המגע לא עובד כאן, ולמרבה הפליאה סוני בוחרת לשתף לא מעט מידע חשוב בעזרת הדפדפן. למה לשלוח דיווחים על עדכוני תוכנה, חדשות והוראות הפעלה באמצעות דפדפן כאשר הוא עובד כל כך גרוע? האם זה היה כל כך קשה לתכנת ממשק שיוכל להריץ את הטקסט בצורה ויזואלית בתוך הממשק ולא בתוך חלון דפדפן?
סיכום
יש המון מה לאהוב בפלייסטיישן החדשה, במיוחד השלט הנפלא שלה. אבל בהתחשב בהיצע המשחקים הדל שיש לה כעת, המשחקים המצוינים שעדיין יוצאים גם לדור הקודם (כגון GTA5), והפער הקטן יחסית ברמה הגרפית, והיתרון המשמעותי של מיקרוסופט במבחר המשחקים ביכולות המדיה, לא ברור האם אתם חייבים לרוץ לשדרג כרגע.
הפלייסטיישן 4 תהיה מתנת פסח נהדרת לגיימרים, אבל ההצעה האישית שלי היא לחכות, לבחון את התחרות, לתת לעוד משחקים לצאת לשוק, ולבצע החלטה איזו קונסולה - אם בכלל - אתם רוצים לקנות בעוד כחצי שנה.