זה סוף החדשות: גוגל News ייסגר בספרד
שירות ליקוט הכתבות של ענקית האינטרנט מפר זכויות של מו"לים ועסקים במדינה, לטענת הממשלה. ואולם, ככל הנראה שסגירת השירות במדינה יפגע ברייטינג של האתרים
"בעקבות החוק הספרדי החדש נאלץ בקרוב לסגור את גוגל ניוז בספרד", כתב מנהל גוגל News, ריצ'ארג ג'ינגראס, באחד מהבלוגים הרשמיים של החברה. החקיקה החדשה דורשת מכלי תקשורת ספרדים לגבות תשלום משירותים כמו גוגל ניוז גם במקרה של הצגת קטע קצר מהפרסומים שלה, בין אם הם רוצים בכך ובין אם לא.
- גלאסדור: גוגל היא מקום העבודה הטוב ביותר בארה"ב ובבריטניה
- הג'ימייל הופך לאופיס: כעת ניתן לערוך מסמכים ישירות מהמייל
- גוגל תשיק שירותים מקוונים לילדים בני 12 ומטה
"מכיוון שגוגל ניוז עצמו לא מייצר הכנסות (אנחנו לא מציגים פרסומות באתר) הגישה החדשה הזו אינה בת-קיימא. ולכן, בעצב אמיתי, ב-16 בדצמבר נסיר את הקישורים לאתריהם של כלי תקשורת ספרדיים מגוגל ניוז ונסגור גוגל ניוז בספרד”, כתב.
החוק החדש לא נוגע לפעילות מנוע החיפוש הרגיל של גוגל ולא צפוי להשפיע על פעילות שירותיה האחרים במדינה, שכן הוא מכוון לשירותים שמסננים ומסדרים ידיעות חדשותיות. הוא כן עתיד, עם זאת, להשפיע על שירותים של חברות אחרות, דוגמת יאהו ניוז. לא ברור בינתיים איך בכוונת חברות אלו לפעול, ואולם לא מן הנמנע שינקטו מהלך דומה לזה של גוגל במקום לבחור בתשלום תמלוגים.
בניגוד למשתמע מדברי גוגל, החוק על נכפה על כלי התקשורת בספרד, שהמו"לים שלהם קיימו מאמצי לובינג נרחבים כדי להביא לאישורו. אי ציות לחוק יכול לעלות לחברה בקנס של עד 600 אלף יורו לכל עבירה.
מי מפסיד?
העימות בין גוגל לכלי תקשורת, במיוחד באירופה, ארוך ימים כמעט כמו שירות גוגל ניוז עצמו. מחד, גוגל טוענת שהשירות מגביר את התעבורה של אתרי החדשות שכן הוא מנתב אליהם גולשים ומשמש רק כמקור עדכון ראשוני שלא יכול להחליף את קריאת הידיעות עצמן.
מאידך, כלי התקשורת ורגולטורים טוענים שגוגל מנצלת את התכנים שהם מייצרים בעבודה קשה לצרכיה שלה, מבלי לשלם להם תמורה הולמת. “אם גוגל לוקחת קניין רוחנו מהאיחוד האירופי ועושה בו שימוש, אז האיחוד האירופי יכול להגן על קניין זה ולכפות על גוגל לשלם בעבורו", אמר בעבר נציג גרמניה בנציבות האיחוד האירופי, גונטר אואטינגר, לעיתון Financial Times.
ואולם, ייתכן מאוד שבתוך זמן לא רב מסגירת השירות בספרד כלי התקשורת המקומיים יתחננו להשבתו של השירות, מבלי שגוגל תידרש לשלם תמלוגים. רק לפני כחודש הודיע מו"ל החדשות הגרמני אקסל שפרינגר על ביטול החלטה, שיושמה רק שבועיים קודם לכן, ודרשה מגוגל לא לפרסם קטעים מידיעות ללא תשלום תמלוגים. זאת, לאור צניחה דרמטית בתעבורת הגלישה לאתרים של כלי תקשורת אלו. “היינו מביאים לניתוקנו המוחלט מהשוק אם היינו ממשיכים בכך", אמר מנכ"ל החברה, מאתיאס דופפנר.
החוק בגרמניה מאפשר למו"לים להתנות הצגת קטעים מאמריהם בשירותים דוגמת גוגל ניוז בתשלום תמלוגים. באקסל שפרינגר קיוו שהחוק יאפשר להם ליצור מקור הכנסה נוסף, ואולם במקום לשלם גוגל פשוט התספקה בהצגת כותרות המאמרים, מבלי תכנים נוספים מהם. כתוצאה, דיווחו באקסל שפרינגר על צניחה של 40% בתעבורה ממנוע החיפוש של גוגל ו-80% בתעבורה מגוגל ניוז.
מיליארדי כניסות בחודש
המצב בספרד שונה, משום שהחוק מחייב הן את גוגל והן את כלי התקשורת, שבניגוד לגרמניה לא יכולים לבחור לוותר על התמלוגים שלהם, ולכן ענקית הטכנולוגיה מגיבה בקיצוניות וסוגרת את השירות לחלוטין (במקום להסיר מו"לים שלא מוכנים לוותר על התמלוגים, כפי שהיה בגרמניה).
עם זאת, גם בלי החוק הייתה נתונה בידי המו"לים בספרד האפשרות לבחור להסיר את עצמם מגוגל ניוז, כשרבים מהם בחרו שלא לעשות זאת. "גוגל ניוז יצר ערך אמיתי בעבור כלי תקשורת אלו באמצעות העלאת התעבורה באתריהם, שבתורה סייעה להגדיל את ההכנסות מפרסום", כתב ג'ינגראס. לאור כך, החקיקה מצטיירת פחות כניסיון להגן את זכויות הקניין הרוחני של כלי התקשורת ויותר כניסיון להפוך את גוגל למקור הכנסה חדש בעבורם.
לדברי גוגל, מדי חודש היא מייצרת 10 מיליארד הקלקות לאתרים של ארגוני חדשות, 10% מהן באמצעות גוגל ניוז. השאלה הגדולה היא עד כמה משמעותית התעבורה של גוגל ניוז לאתרי החדשות בספרד, והאם סגירת השירות במדינה תהיה כה דרמטית שהם ייאלצו להפעיל את מאמצי הלובינג הניכרים שביצעו על מנת להביא לביטול החוק.