חוקרים: גוגל מסלפת את תוצאות החיפוש
פרופ' טים וו, מאבות תפיסת ניטרליות הרשת, הוביל מחקר שגילה שענקית החיפוש מצניעה ביקורות גולשים שנכתבו בשירותים שמתחרים בשלה. ואולם, המחקר זכה לביקורת קשה בשל המתודה שלו והגורמים שעומדים מאחוריו
האם גוגל מסלפת את תוצאות החיפוש כדי לפגוע בחברות שמתחרות בשירותיה המקוונים? חוקרים מאוניברסיטאות קולומביה והארוורד סבורים שכן. את המחקר הוביל פרופסור טים וו, מאבות רעיון ניטרליות הרשת והשתתף בו צוות המידע של yelp.
- חדש באינסטגרם: איתור תמונות מהופעה או משחק ספציפיים
- גוגל מעיפה אתרי "פורנו נקמה" מתוצאות החיפוש
- 10 דברים שלא ידעתם שאפשר לעשות עם החיפוש בגוגל
המחקר התבסס על בחינת רמת החשיפה של הצגת ביקורות שכתבו גולשים בשירותים מקוונים שונים. במהלך הבדיקה ניסו החוקרים להציג תוצאות תוך שימוש במנוע החיפוש ולאחר מכן על ידי חיפוש בעזרת פלאג-אין שמונע את חיבור המנוע לשירות גוגל פלוס.
התוצאות שהוצגו הראו בוודאות שמה שמוצג למשתמשים עם חיבור לגוגל פלוס ובלעדיו שונה בתכלית: התוצאות מופיעות בסדר שונה. כאשר החשבון של גוגל הופעל, התוצאות הראשונות הציגו בבירור ערכים שקודמו דרכו. בשימוש בחיפוש ללא חיבור לרשת החברתית, התוצאות שהוצגו הופיעו באופן מאוזן וניטרלי בהרבה.
המחקר זכה לביקורת קשה של גורמים ברשת, שכן התבסס על מספר מצומצם יחסית של מקרים ובנישה מוגבלת - ביקורות שכתבו גולשים. לפיכך, נטען שלא ניתן להסיק ממנו באופן חד משמעי שמתבצעת הטיה גורפת של התוצאות. בנוסף, משתמשים שונים מקבלים תוצאות חיפוש שונות בגוגל - על בסיס מיקומם, גילם, אופי השימוש שלהם וקמפיינים שפעילים במדינות בהן חיים. עוד סוגיה שקטלה את המחקר היתה העובדה שהוא מומן במלואו בידי yelp - חברה שכוחה הולך ודועך בשל צמיחת השימוש בעמודים עסקיים ברשתות חברתיות והתנגחות בגוגל משרתת את האינטרס שלה. באתר ZDNET אף נטען שפרופ' וו קיבל שכר מ-yelp בנוסף למימון המחקר.
טים וו נחשב לאחד ממובילי רעיון נייטרליות הרשת, לפיו שירותים ומידע באינטרנט צריכים להיות מסופקים ללא הטיות פוליטיות או עסקיות. הוא היה עמית מחקר בגוגל עצמה ולאחרונה אף ניסה לרוץ לתפקיד סגן מושל מדינת ניו יורק, אך נכשל. אם המחקר שלו היה מוכיח באופן בלתי תלוי וחד משמעי שמתבצעת הטיית תוצאות חיפוש, יתכן של-yelp היתה עילה לתביעה בגין הפקת חוקי הגבלים עסקיים.
תגובת גוגל ישראל
"מזה חמש שנים ש- yelp שוטחים טענות אלה, כפי שעלו בכתבה, בפני הרגולטורים, ודורשים מיקום גבוה יותר בתוצאות החיפוש. המחקר האחרון שפורסם מבוסס על מתודולוגיה פגומה אשר מתמקדת בתוצאות שנעשו רק על כמה שאילתות חיפוש נבחרות. אנו בגוגל מתמקדים במתן תוצאות החיפוש הטובות ביותר עבור קהל המשתמשים שלנו".