חברות הענק האמריקאיות צריכות להודות לממשל הסיני על עוינותו
סין פעלה בשנים האחרונות לסילוק ענקיות כמו מיקרוסופט וגוגל מהשוק המקומי. בשל כך ההאטה בענפי הסלולר וההייטק בסין פוגעת בעיקר בחברות מקומיות. יוצאת הדופן העיקרית היא אפל, היחידה שהצליחה לגבור על לחצי הממשל, וכעת עלולה להיפגע אנושות
המשבר בסין מרעיד את כל הבורסות בעולם, ואף מניה אינה חסינה. גם חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כמו גוגל, מיקרוסופט ואמזון איבדו בימים האחרונים עשרות מיליארדי דולרים משוויין הכולל. ובכל זאת, נראה כי מאמציו השיטתיים של הממשל הסיני להתנתק בשנים האחרונות מטכנולוגיית המערב, עשויים כעת להציל את חברות הענק. עכשיו, למרבה האירוניה, אחרי שנים שבהן הן ניסו להילחם ברגולטור ולחדור למדינה, הן מוצאות שדווקא הריחוק הזה הוא מה שיכול למנוע מהן ליפול מטה יחד עם כל שאר הכלכלה העולמית.
לפני כעשור, נרשמה נהירה של חברות טכנולוגיה מערביות לתוך סין, שהפכה במהירות למעצמה בינלאומית עם שכבה רחבה של מעמד ביניים ואוכלוסיה הלהוטה לרכוש. ובחוד החנית של פלישת המערב נמצאת אפל, שהגדירה את סין כשוק החשוב ביותר שלה כבר לפני כחמש שנים, והקימה חנויות מפוארות, שמשכו תורים של אלפי אנשים.
האסטרטגיה עבדה, וברבעון האחרון כבר 26.6% מהכנסות אפל הגיעו מסין לעומת 14.8% לפני כשנתיים. עם זאת, האנליסטים חלוקים אם המשבר בסין יפגע בחברה, שעד כה הצליחה להראות צמיחה מרשימה במדינה גם בתקופות של האטה במכירות סמארטפונים.
הלחץ על אפל מצד וול־סטריט גבוה מאד, ומנכ"ל החברה טים קוק אמר בהקשר: "אני מקבל עדכונים על הנעשה בסין מדי יום. אני יכול להגיד לכם שאנחנו ממשיכים לראות צמיחה בסין, וקצב מכירות האייפונים רק האיץ בשבועות האחרונים".
סיכול ממוקד
אפל היא בין החברות המערביות שהצליחו לשמר את מעמדן במדינה הקומוניסטית. זאת אף שהממשל הסיני הפעיל כל טכניקה אפשרית כדי להדוף החוצה את חברות הטכנולוגיה הגדולות, כולל אותה.
כך למשל, לפני פחות משנה, רשות הסטנדרטים הסינית SAIC קנסה את יצרנית השבבים קוואלקום בקנס עצום של 975 מיליון דולר על "שימוש מונופוליסטי במעמדה". בהמשך, הממשל ניצל את ההדלפות של אדוארד סנודן כדי להטיל דופי ביצרניות ציוד התקשורת המערביות כמו אריקסון נוקיה־אלקטל, בטענה שהן "משתפות פעולה עם הממשל". תקינות אבטחת סייבר החלו לדרוש מחברות מערביות המעוניינות לפעול בסין לשתף חלק מהקוד שלהם עם הממשל - דרישה שהחברות והממשל האמריקאי מתנגדים לה נחרצות.
הממשל הסיני הוא גם רשת המחשבים הארגונית הגדולה בעולם, וכל חוזה איזורי לאספקת ציוד יכול להיות שווה מיליארדים. הרשימה המפורסמת לשמצה של מרכז הרכש הממשלתי בסין מגדירה לכל גופי הממשל במדינה מהם המוצרים המומלצים והמותרים לשימוש, וכל שינוי ברשימה יכול לרומם או לרסק חברות לרסיסים. וכצפוי, השינויים בשנים האחרונות הראו מגמה אגרסיבית שמנסה להוציא החוצה את החברות המערביות.
מיקרוסופט הוכרזה כ"מונופול בתחום התוכנות". ווינדוס 8 הוגדרה "כזוללת אנרגיה", ונאסר על עובדי הממשל לשדרג מערכת הפעלה. תוכנת אופיס הוגדרה כ"לא מומלצת", ושירותי הענן OneDrive הוגדרו כ"פגיעים להתקפות האקרים".
וכמובן, אי אפשר לשכוח את הבריחה של גוגל מסין, ששינתה את השוק המקומי לחלוטין. ענף הסמארטפונים אומנם עוד נשלט בידי אנדרואיד, אך הרוב המוחלט של המכשירים שנמכרים בו אינם מבוססים על הגרסה הרשמית של אנדרואיד, אלא על מודיפיקציה שמחליפה את כל שירותי גוגל בשירותים מקומיים.
הסינים צוללים
תוצאת המדיניות הזו היא שהשוק הסיני נשלט כמעט לחלוטין בידי חברות מקומיות, המייצרות כמעט את כל השרתים, השירותים, המחשבים האישיים, מערכות ההפעלה וציוד התקשורת במדינה. הדבר בולט במיוחד בשוק הסלולר, שנשלט כיום ביד רמה בידי שיאומי, מייזו, אופו ו־OnePlus. רבים מהמכשירים שהן מייצרות גם משתמש במערך שירותים מקומי מלא - שירותי ענן וסטרימינג, אפליקציות, חנויות מדיה, רשתות חברתיות, מערכות הפעלה - כולן פותחו בסין עבור הקהל הסיני בלבד.
העצמאות הזאת היא כרגע בעוכרי חברות הטכנולוגיה הסיניות: לנובו נאלצה לפטר כ־3,200 איש לאחרונה; עליבאבא פספסה את תחזיות האנליסטים; מניית טנסנט, חברת האינטרנט הגדולה בסין, איבדה 20% משוויה בתוך חודשיים בגלל האטה בתעשיית הגיימינג; ומניית יצרנית השבבים MediaTek נפלה ב־43% בחודשיים האחרונים בעקבות הירידה החדה במכירות סמארטפונים, שלראשונה זה עשור רושמים ירידה. לעומתן, החברות האמריקאיות יכולות לנשום לרווחה. הפגיעה בהן היתה יכולה להיות הרבה יותר גרועה.