עליבאבא יישמה את הכלכלה הסינית החדשה, וצמיחתה האטה
אמנם ענקית המסחר המקוון דיווחה על מכירות שיא של 3 טריליון יואן, אבל קצב הצמיחה שלה צנח מ־45% ל־22%. הסיבה: ציות לתוכנית החומש של ממשלת סין, שמדגישה פיתוח תעשיות מקומיות, בכלכלה שמצויה במגמת היחלשות
עליבאבא הסינית מכרה מוצרים בשווי 3 טריליון יואן (464 מיליארד דולר) באתרי הסחר שלה בשנה הפיסקאלית שתסתיים בסוף מרץ, פי שלושה לעומת 2012. מדובר בשיא חדש עבור ענקית הקמעונאות, אשר הכנסותיה ב־2015 הסתכמו ב־11.8 מיליארד דולר.
- עליבאבא תלמד מתבגרים סינים לסחור באינטרנט
- "אנו מספקים מגרש משחקים שווה לכל מי שמציע סחורה באתר"
- הצרכנים הסינים יישארו בסין
את עיקר פעילותה מייצרת עליבאבא מאתרי סחר שרובם מוכרים רק לקהל הסיני. השיא בסכום העסקאות מקרב במעט את עליבאבא להשגת היעד שהציב מייסדה, המיליארדר ג'ק מא: לעקוף את ענקית הקמעונאות האמריקאית וולמארט.
ג'ו טסאי, סגן יו"ר עליבאבא ובן טיפוחיו של מא, הסביר כיצד היקף המכירות קשור למהפך הכלכלי שעוברת סין. תוכנית החומש החדשה של ממשלת סין מתמקדת בפיתוח שירותים, מוצרים ותעשיות מקומיות, במקום להסתמך על יצוא וכסף מערבי, ולפי טסאי, "עליבאבא מצויה במרכז הכלכלה החדשה הזאת" ואפשרה ל"מיליוני עסקים זעירים חדשים לפרוח" דרך פלטפורמת הסחר שלה.
ואולם, מחזור העסקים אינו מיתרגם למונחים של שווי שוק. החברה הסינית החלה להכות גלים במערב בתחילת העשור האחרון, ובספטמבר 2015 ביצעה את ההנפקה הגדולה בהיסטוריה. המניה החלה לטפס, ובשיאה נסחרה עליבאבא לפי שווי של 300 מיליארד דולר - יותר מאמזון ופייסבוק באותה התקופה. עם זאת, מאז המניה במגמת ירידה, ושווי השוק של החברה נע סביב 200 מיליארד דולר. "צמיחה היא חסרת משמעות, אלא אם כן ניתן לשמר אותה", אמר טסאי. "לכן העברנו את המוקד שלנו להרחבת הצמיחה המקומית". אבל ישנה סיבה עמוקה יותר לעובדה שהוא אינו מעוניין שאנליסטים ומשקיעים יתעכבו על נתוני המכירות, וזאת ההאטה בקצב הצמיחה. לעומת 45% ב־2015, השנה כבר נרשמה צניחה ל־22%.
המשקיעים הראשונים גם קיוו שעליבאבא תצליח לפרוץ למערב ולהדיח את אמזון, אך התבדו. גם ההימורים של עליבאבא, שרכשה מגוון עסקים - מביטוח ושילוח ועד עיתונות, מדיה וקולנוע - עדיין לא הוכיחו את עצמם ומייצרים בחישוב מצרפי פחות מ־1% מהכנסות החברה. מתוך שאיפה להתחרות באמזון עליבאבא נכנסה גם לתחום התוכנה, כשהשיקה חנויות מדיה, שירותי ענן ומערכות הפעלה, אבל הצלחתה בתחום זה עדיין זניחה, לעומת אמזון.
ככל שעליבאבא נסמכת יותר על סין, ולפי טסאי על הכלכלה החדשה שלה, כך גם מקרינים עליה החששות הגלובליים מפני חוסר יציבותה של כלכלת סין. ברבעון האחרון רשמה החברה את קצב הצמיחה הנמוך ביותר זה שלוש שנים באחת מהשנים הקשות ביותר לכלכלה הסינית.