דו"ח טכנולוגי
למה משקיעים ממשיכים להשפריץ כסף על מג'יק ליפ?
חברת המציאות המדומה ממשיכה לצבור כסף למרות שאף אחד לא יודע מה שווה הפיתוח שלה, איזה סיכוי יש לסטארט-אפים בתחומי ה-AI מול ענקיות כגוגל ומיקרוסופט וההטרדות המיניות בעולם הגיימינג מאלצות נשים להסתיר את זהותן
חברת Magic Leap קוששה לאחרונה עוד השקעה, בסך 502 מיליון דולר. לא רע בכלל, במיוחד כשיש לה כבר 1.4 מיליארד בכיס. הפרחים למחלקת היח"צ של החברה, שכוללת את סופר המד"ב הנחשב ניל סטיבנסון. אבל האם החברה שווה את זה? האם יש בה משהו מעבר לעשן ומראות?
מג'יק ליפ מתיימרת לבנות מערכת מציאות מדומה, הכי טובים שיש. אבל מה? היא עדיין לא ביצעה הדגמה פומבית של המוצר. כן, היא עורכת הדגמות פרטיות, ואנשים יוצאים מהן מוקסמים. ועדיין, אף אחד לא ראה שום דבר שאפשר למתוח עליו ביקורת פומבית ולנתח אותו. במצב הזה, השקעות של כמעט שני מיליארדים זה דבר מרשים מאוד. על אף שהשקעות נתפסות כמהלך מחושב מאוד, לא פעם נופלים משקיעים על טרנדים: מציאות מדומה זה חזק? אנחנו חייבים שתהיה לנו חברת VR בפורטפוליו.
המצב של מג'יק ליפ מזכיר בצורה לא נעימה את תראנוס, החברה שהבטיחה (ושיקרה) שיש לה טכנולוגיה שתאפשר בדיקת DNA מטיפת דם אחת. תראנוס והמנכ"לית הנוכלת שלה, אליזבת הולמס, היו כוכבי תקשורת במשך שנים וכל הביקורת בכיוונם נופנפה. לא ברור מתי מג'יק ליפ אכן תציג מוצר, אבל זה לא יהיה בזמן הקרוב. ולפתח מערכת מציאות מדומה זה ממש לא פשוט.
צריך, קודם כל, משקפיים שהצג שלהם לא יצמצם את שדה הראיה של המשתמש. אחר כך, הכרחי שהמשקל של כל האלקטרוניקה יהיה מזערי, אתגר משמעותי מאוד. אז צריך לפתח ממשק שיאפשר שימוש קל ואינטואיטיבי במשקפיים, צריך מקור כוח, צריך התממשקות עם שורה של כלים אחרים שכבר קיימים בשוק, ובסופו של דבר יש את ההר הגבוה מכולם, זה שעליו התנפץ מיזם גוגל גלאס: לשכנע את האוכלוסיה להשתמש במוצר. וזה, עוד בלי שמדברים על יצירת תוכן; ערכות VR הן חסרות תועלת בלי יישומים שינצלו את היכולות שלהן. בימינו, מדובר בעיקר בתחום הגיימינג - שעל אף הפופולריות שלו, לא יוכל להחזיר את ההשקעה בחברה.
בינתיים, הרושם המתקבל הוא שמג'יק ליפ איננה מצליחה להתגבר על מכשול המזעור. היא בסביבה יחסית די הרבה זמן ועדיין לא הציגה דגם מתפקד. בינתיים, יש התקדמות בשוק של קסדות ה-VR - אמנם איטית ביחס, אבל התקדמות. קשה יהיה לשכנע אנשים לקנות גם משקפיים וגם קסדות. ועדיין, הכסף נשפך כאילו החברה המציאה מכונת זמן.
סטארט-אפים: הסוף?
ג'ורג' אורוול כתב פעם שנשק שניתן לאילתור בקלות יחסית – הרובה, החנית – הוא נשק מהפכני, משום שהוא מאפשר להמונים להתקומם; נשק כמו פצצת אטום, שמצריך המון משאבים כך שרק מדינה יכולה להחזיק בו, הוא נשק שמקדם דיכוי. בשינוי המתבקש, אפשר להשתמש בתפיסה הזו גם ביחס לסטארט-אפים.
פעם, לא כל כך מזמן, סטארט-אפים יכלו להתחרות והיה להם יתרון ניכר מול חברות כבדות. הסיפור הידוע מכל הוא איך מיקרוסופט איבדה את הרשת. החברה היתה גדולה מדי ולא הספיקה להבחין בחברות הצעירות והקטנות - גוגל, פייסבוק, טוויטר - שהסתערו על השוק. הן היו צריכות השקעות קטנות כדי לבנות את הכלים שלהן, ומאחר והשטח היה פנוי מדינוזאורים, הן תפסו די שטח כדי להפוך לדינוזאורים בעצמן.
הכל משחק עכשיו כנגד היזמים הקטנים. החברות החדשות אמנם גדולות, אבל עירניות; אם יש משהו שיכול לאיים עם ההכנסות שלהן, הן פשוט קונות אותו. או, אם היזם מסרב למכור, שוברות אותו על ידי חיקוי. בסופו של דבר, אתה לא באמת יכול להתמודד עם חברה של 510 מיליארד דולר שהחליטה לצאת למלחמה נגדך.
שנית, וכאן הבעיה המסיבית, התחומים החדשים - AI, מכוניות חכמות - מצריכים כמויות מטורפות של תשתיות. כאן המגרש הוא לגמרי בידיים של הגדולים. אף אחד לא יתן לך את המיליארדים שאתה צריך כדי להתחרות – לא כשברור שהוא צריך להתמודד עם ענקיות מבוססות כמו גוגל ופייסבוק. תחום המציאות הווירטואלית, כפי שראינו, שותה כמויות עצומות של כסף ולא מצליח להתרומם. חומרה (למשל, מזל"טים) מצריכה סכומי כסף גדולים ותשתית הנדסית.
שוק האפליקציות רווי, ולכל אחד כמעט כבר יש סמארטפון. העתיד שייך לחברות הגדולות, וזה צריך להדאיג את כולנו. לחברות כמו גוגל ופייסבוק יש כבר שדה כבידה משל עצמן. זה לא טוב לאף אחד פרט לבכירים שלהן.
פייסבוק עשתה זאת שוב
לפני כמה שנים, השליש עבדכם הנאמן כמה דולרים כאתנן לפייסבוק כדי לראות מה זה יעשה לקידום פוסטים. בהתחלה, זה הרגיש כמו ספידים: כמות האנשים שנחשפה לפוסט עלתה פלאים. אחר כך באה הנפילה החדה: התעבורה של העמוד צנחה בכ-33% לעומת התעבורה שלה לפני התשלום. לשם בדיקה, השלשתי לה עוד כמה דולרים. החשיפה זינקה שוב פלאים. הפסקתי לשלם ומיד חוויתי צניחה חדה, אל מתחת לקו החשיפה הרגיל. וזו לא היתה רק החוויה שלי.
בימים אלה עורכת פייסבוק ניסוי דומה על כלי התקשורת. בשש מדינות בעולם, היא הפסיקה להכניס את הפוסטים של כלי התקשורת לפיד המשתמשים, אלא אם הם משלמים לה. המשתמשים רואים רק את מה שהחברים שלהם כותבים. התוצאה, כצפוי, היא צניחה חדה בתעבורה של כלי התקשורת. הם גילו את מה שהם היו צריכים לדעת כשהם החלו לעבוד עם פייסבוק: שהם יתמכרו. בסלובקיה, למשל, גילו כלי התקשורת שבין 60% ל-75% מהחשיפה שלהם נעלמה.
פייסבוק מיהרה להודיע שזה רק נסיון בשש מדינות ושהיא לא משנה בינתיים את הפיד בשאר העולם, אבל כמובן שמרה את האופציות שלה פתוחות.
הבעיה, מטבע הדברים, חמורה יותר אצל כלי תקשורת קטנים או צעירים, שמודל ההפצה שלהם מבוסס במידה ניכרת על פייסבוק. כלי תקשורת חזקים יותר מפעילים שורה של אמצעי הפצה. התרגיל של פייסבוק הוא יריית אזהרה. אנחנו יכולים לחתוך לכם את צינור החמצן. רוצים שזה לא יקרה? בואו נדבר על דיל.
איך קוראים לחברה שיכולה לשלוט בהפצה של רוב כלי התקשורת בעולם? כישלון רגולטרי.
קצרצרים
1. למרות שחצי מהשחקנים הם בעצם שחקניות, גברים עדיין מניחים שמאחורי הדמות שלפניהם עומד גבר. התוצאה? כמעט כל אישה ששיחקה משחקים מקוונים גילתה תוך זמן קצר שהיא זוכה לעלבונות וקללות מצד גברים שמשחקים נגדה - שמתחילים ברגע שהם מגלים שהיא אישה. המצב כל כך מגעיל, שנשים רבות פשוט מגדירות עצמן כגברים במשחק, כדי להימנע מהטרדות מיניות וגסויות אחרות. האחריות היא על החברות שמפעילות את המשחקים הללו, שמפחדות מנטישת שחקנים ולכן לא יוזמות מהלכים נרחבים למיגור התופעה.
2. לא קל להיות פקח טיסה בארצות הברית: לצד הבלאגן הרגיל, לעיתים קרובות עולה מולם איזה בעל רחפן ומבקש אישור להטיס את הצעצוע שלו בקרבת שדה התעופה. יש המון בקשות כאלה, ולא מעט מפעילי מזל"טים פשוט מצפצפים על האיסור ומפעילים את הגרוטאות שם בכל זאת. אז במקום לעשות את הדבר המתבקש ולהפיל את החוק על מפיריו כמו פטיש כבד במיוחד, החליטו ברשות התעופה של ארה"ב לבטל בפועל את האיסור ולבנות מערכת שתעניק אוטומטית אישורים לטיסות מל"טים בסביבת נמלי תעופה. זיכרו את הסיפור הזה בפעם הבאה בה יתנגש כלי טיס של 300 דולר בכלי טיס של 300 מיליון.
3. חדשות טובות: ראש ה-FBI מיילל על כך שהסוכנות שלו, עם היסטוריה עשירה של פגיעה בזכויות אזרח, כושלת בפריצת טלפונים מוצפנים. מבין 7,000 מכשירים שתפסה הסוכנות ב-2017, היא לא הצליחה לפתוח כמחצית. כמובן, היללה הזו היא רק האחרונה במערכה שה-FBI מנהל כבר 27 שנים נגד הצפנה, ותוך התעלמות מוחלטת מהעובדה שהסוכנות הפעילה מטוסי ביון מעל בלטימור במהלך המהומות שם ואספה את המידע של פחות או יותר כולם. הצפנת המכשירים, דרך אגב, היא זכות שלכם.
4. מארק צוקרברג משפריץ דיבורים על "שבת אחים גם יחד", אך בפועל תורם לקידום שנאה. במהלך החודשים האחרונים של מערכת הבחירות בארה"ב, בחנה פייסבוק פורמט חדש של מודעת וידאו. המודעה שהיא בחרה היתה של ארגון אנטי-מוסלמי, שמנסה להפחיד את תושבי ארה"ב מכך שאם הם יתנו לפליטים מוסלמים להכנס לארצם, הם יהיו שטופים בגל טרור. מאחר והארגון לא מצא מספיק טרוריסטים זרים, הוא השחיל פנימה גם טרוריסטים תוצרת בית. זו המודעה שפייסבוק בחרה כמודעת מבחן.
5. אחד מכלי התעמולה המוצלחים של המשטר הפוטיניסטי הוא ערוץ הטלוויזיה הרוסי RT. ב-2013 ציינה RT את המספר המכובד של מיליארד צפיות ביוטיוב בראיון עם אורח מכובד, בכיר ביוטיוב. זמן קצר לאחר מכן הפך זה, רוברט קינל, לבכיר ב-RT. החקירות מתמקדות עכשיו - בין השאר - ביחסים המיוחדים בין RT ובין יוטיוב. RT היא זרוע התעמולה הגלויה של הקרמלין, וקידמה את קו המפלגה במרץ במהלך הבחירות. יוטיוב העניקה ל-RT את היחס המיוחד ששמור לכלי תקשורת. השאלה, אם כן, היא אם RT היא אכן כלי תקשורת. נעדכן.