$
אורי טל טנא

אלוט דוהרת בפס רחב לת"א־100

תחזית "כלכליסט" לעדכון המדדים החצי שנתי שיתבצע ב־15 ביוני: קרדן ישראל, אלקטרה נדל"ן וגילת על סף יציאה מת"א־100. אמפל ודלק נדל"ן צפויות לאבד את מקומן במדד יתר־50

אורי טל טנא 07:0711.05.11

עדכון הרכב המדדים החצי שנתי בבורסה בתל אביב יתבצע ב־15 ביוני, ותעודות הסל יבצעו את ההתאמות הנדרשות באחזקותיהן במסחר הנעילה שיתבצע ערב קודם. היום הקובע לעדכון הוא 31 במאי, אך אנו מפרסמים כבר היום את הערכותינו לשינויים הצפויים במדדים.

 

חשיבותה של התחזית נובעת מכך שהשחקנים המתוחכמים בשוק ההון נערכים במועד מוקדם לעדכון הרכב המדדים, וכך, על פי ניסיון העבר, מניות שצפויות להיכנס למדדים זוכות לפרמיה חיובית זמן רב בטרם כניסתן, ומניות הצפויות לאבד את מקומן סופגות פרמיה שלילית עוד בטרם יציאתן. לאחר עדכון המדדים בפועל, המגמה מתהפכת (ועל כך נרחיב עוד בהמשך).

 

 

עד לסוף החודש ייתכנו כמובן שינויים מעבר לתחזית המוצגת כאן, וחברות שונות עשויות להפיץ מניות לציבור - אם כדי לשמור על מקומן במדדים שונים, או אם כדי להיכנס אליהם. גם רישום מניות נוספות למסחר עד סוף מאי, או מחיקת מניות קיימות, יכולים להשפיע על ההערכות שלנו.

 

אי־ודאות נוספת נוגעת לשינויים בשווי השוק: שווי השוק הקובע לעדכון המדדים יהיה ערכן הממוצע של המניות במחצית השנייה של החודש.

 

 

מדד ת"א־25 מכיל מניות ששיעור אחזקות הציבור בהן גבוה מ־25%. מניה שעומדת בתנאי זה תוכל להצטרף למדד אם תדורג במקום ה־20 לפחות בשווי השוק שלה במאגר המניות. מניה שנמצאת בת"א־25 תאבד את מקומה בו אם תדורג במקום ה־30 ומטה.

 

 

עם זאת, כפי שהדברים נראים עכשיו, הרכבו הנוכחי של מדד ת"א־25 יישאר ללא שינוי - אלא אם כן עסקת מכתשים אגן (מכירתה על ידי אי.די.בי לכימצ'יינה הסינית) תתקרב להשלמה, והליך מחיקתה מהמסחר יחל עד סוף החודש. במקרה כזה מכתשים תצא מהמדד ותוחלף באמצע יוני על ידי כלל ביטוח. אם מניית מכתשים תימחק בשלב מאוחר יותר, היא לא תוחלף על ידי אף מניה אחרת, ומדד ת"א־25 יכיל 24 מניות בלבד עד לעדכון הבא, בחודש דצמבר.

 

דירוג במאגר המניות

 

 

מדד ת"א־100, שכולל כעת 102 מניות, יקובע מחדש על 100 מניות, לאחר הוצאתן של אלו המדורגות במקום ה־115 ומטה בשווי השוק במאגר המניות, וכניסתן של מניות שדירוגן הוא 85 ומעלה.

 

דלק אנרגיה ואלרוב נדל"ן אינן עומדות כעת בתנאי שיעור אחזקות הציבור המינימלי, ועליהן להפיץ 0.3%–0.4% ממניותיהן כדי להישאר במדד. הסבירות שהחברות יבצעו מהלך זה - גבוהה. אם דלק אנרגיה ואלרוב נדל"ן אכן יפיצו מניות ויישארו בת"א־100, צפויות לצאת ממנו שלוש מניות בעלות שווי שוק נמוך יחסית: קרדן ישראל, אלקטרה נדל"ן וגילת.

 

מניית אלוט תקשורת, המדורגת כעת במקום ה־75 בשווי השוק, היא מועמדת כמעט ודאית להצטרף למדד ת"א־100. רק קריסה מהותית במחירה תמנע את כניסתה.

 

את השינויים הצפויים במדד יתר־50 (הכולל כעת זמנית 51 מניות) קשה יותר להעריך, בגלל התלות של שינויים אלו בהרכב מדד ת"א־100. מניה תיכנס ליתר־50 אם תדורג במקום ה־135 לפחות במאגר המניות, או תאבד את מקומה בו אם תדורג במקום ה־165 ומטה. הפצת המניות שביצעה צים שיווק (החברה המפעילה את רשת המרכולים כמעט חינם) הבטיחה לה, ככל הנראה, מקום במדד זה. גם חילן טק צפויה להצטרף למדד.

 

בצד היוצאות מיתר־50 בולטות מניית דלק נדל"ן, שרק לפני חצי שנה איבדה את מקומה בת"א־100, וכן אמפל אמריקן, שיצאה מת"א־100 לפני שנה. מניית פלרם תצטרף כנראה לשתיים ותאבד את מקומה ביתר־50. מניית ביוליין מתנדנדת, ודמרי עשויה לצאת אם לא תפיץ מניות. כניסתן למדד יתר־50 של מניות נוספות, שהמועמדות המובילות ביניהן הן פלוריסטם, בריינסוויי וסאמיט, תלויה בשאלת הפצת המניות של דלק אנרגיה, אלרוב נדל"ן ודמרי.

 

למדד יתר המאגר (לשעבר יתר־120) צפויות להיכנס צים שיווק, וואן תוכנה, אוריין, מרחב, רבד ואורביט. נסווקס תוכל להיכנס למדד אם שווי השוק שלה יהיה גבוה מ־70 מיליון שקל, והצטרפותה של מניית מי עדן תלויה בכך ששווי השוק של אחזקות הציבור בה יהיה גבוה מ־35 מיליון שקל.

 

תנאי הסחירות המינימלית ימנע את כניסתה של מניית אשלד למדד יתר המאגר, משום שביותר ממחצית מימי המסחר לא נערכה במניה אף לא עסקה אחת.

 

המירוץ של נכסים ובנין

 

כדי להיכנס למדד נדל"ן־15, מניה צריכה להיות מדורגת במקום העשירי לפחות בין מניות הנדל"ן. מניית נכסים ובניןמדורגת כעת במקום ה־11, ותיכנס למדד אם תעבור בשווי השוק הקובע את מניית נצבא, המדורגת במקום העשירי. בסוף השבוע שעבר עמד הפער בין שתי המניות על 3% לטובת נצבא. אם נכסים ובנין תיכנס למדד, היא תעשה זאת על חשבונה של אפריקה נכסים.

 

מדד הטכנולוגיה בלוטק־50, שהושק בתחילת אפריל, כולל כעת 51 מניות. התנאי לכניסה למדד הוא דירוג במקום ה־40 לפחות בשווי השוק בין מניות המגזר. מניית וואן תוכנה נמצאת על סף דירוג זה.

 

עדכון המדדים יתבצע, כאמור, באמצע יוני, אבל בשוק נערכים כבר עכשיו לשינויים, וניתן לראות לחץ שלילי על המניות הצפויות לצאת מהמדדים וסימנים לעודפי ביקוש למניות הצפויות להיכנס אליהם.

 

עד כמה "אפקט המדד" בבורסה בתל אביב הוא משמעותי? תשובה אמפירית נדירה ניתן למצוא בשינוי במחירי המניות שנבע מעדכון מדד תל דיב, שבוצע ב־1 באפריל. חמש המניות שיצאו מתל דיב ספגו במסחר הנעילה של 31 במרץ היצע של כ־40 מיליון שקל למניה. 24 המניות שנכנסו למדד זכו לביקושים של כ־20 מיליון שקל למניה, והמניות ששמרו על מקומן בו ספגו היצע של כ־20 מיליון שקל (בשל הרחבת המדד וירידת משקולתן היחסית).

 

"אפקט המדד" על המניות משלוש הקבוצות האלו, לפני עדכון המדד (החל מ־17 בפברואר, מועד ההודעה על שינוי כללי המדד) ואחריו, מוצג בגרף שבעמוד זה, כאשר ת"א־100 משמש כמדד הייחוס.

 

מניות שנכנסו למדד תל דיב הניבו תשואת יתר של 5.7% על מדד ת"א־100 עד ל־31 במרץ ותשואת חסר של 1.1% אחריו. מניות שנשארו במדד הניבו תשואת חסר של 3.53% לפני העדכון ותשואת יתר של 2.4% אחריו. המניות שיצאו מהמדד הניבו תשואת חסר של 11.2% בטרם העדכון ותשואת יתר של 4.7% אחריו.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x