$
בארץ

טורקיה מגיבה לדו"ח: השגריר הישראלי מגורש

בהתייחסות פומבית ראשונה לדו"ח פאלמר על המשט לעזה, הודיע שר החוץ, אחמט דבוטאולו, כי טורקיה תוריד את דרג היחסים הדיפלומטיים עם ישראל ותקפיא את ההסכמים הצבאיים

סוכנויות הידיעות 13:0902.09.11

האיומים התממשו והדו"ח הוביל לשפל ביחסי ישראל טורקיה: שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, הגיב בצהריים (יום ו') לדו"ח פאלמר, ועדת הבדיקה שהקים האו"ם לחקר אירועי המשט לעזה. בהתייחסות פומבית ראשונה הוא הודיע כי השגריר הישראלי, גבי לוי, מגורש מהמדינה.

 

במסיבת עיתונאים

שכינס באנקרה הודיע דבוטאולו על הורדת הנציגות הדיפלומטית לתל-אביב לדרג זוטר של מזכיר שני, ועל השעיית ההסכמים הצבאיים עם ישראל. "הגיע הזמן שישראל תשלם על על כל מה שעשתה ותפסיק לראות את עצמה מעל החוק", הוא הדגיש, "התשלום הכבד ביותר הוא שישראל איבדה את החברות איתנו".

 

למרות שמחברי הדו"ח קבעו כי מניעים ביטחוניים הם אלה שהביאו לסגר על עזה, הדגיש דבוטאולו כי ארצו "אינה מכירה בחוקיות המצור הישראלי על עזה". לדבריו, מחברי הדו"ח הגיעו למסקנות לא נכונות: "המצור על עזה לא חוקי, לא נותנים לאוניות להגיע לשם".

 

אמש דיווח העיתון הטורקי "זאמאן" דיווח כי דבוטאולו שב בדחיפות לאנקרה ומתח ביקורת על הדו"ח. דבוטאולו, שביקר בפריז לרגל ועידת התרומות הבינלאומית ללוב, היה אמור להמשיך לפולין לכינוס של האיחוד האירופי, אך שינה את תוכניותיו ושב לאנקרה. הוא הדגיש כי טורקיה לא שינתה את עמדתה, וכי אנקרה חזקה מספיק כדי להגן על זכויות אזרחיה "ללא קשר לשאלה מי אומר מה".

 

דו"ח פאלמר, שפרסומו נדחה במשך שבועות ארוכים, יוגש רשמית למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, רק היום, אבל הודלף ופורסם כבר אמש בעיתון האמריקני. דבוטאולו האשים את ישראל בהדלפה וטען כי זו התנהגות "לא רצינית".

 

בדו"ח קובעת הוועדה כי צה"ל הפעיל כוח מופרז בהשתלטות על האונייה "מרמרה", ומותחת ביקורת על ההתרעה הבלתי מספקת של ישראל לפני העלייה לסיפון ועל כך שפעילים טורקים נורו לכאורה בגבם ומטווח קרוב. היא גם תוקפת את הטיפול של ישראל בנוסעים, שכלל לכאורה איומים ולקיחת חפצים מהם שלא בצדק.

 

בנוסף, קבעה הוועדה כי הסגר על רצועת עזה היה חוקי ונבע ממניעים ביטחוניים. "לישראל יש זכות לבצע צעדים כדי למנוע כניסת נשק לעזה", נכתב בדו"ח, "לנוכח הסכסוך האלים, לא היה צורך בצעדים נוספים, וגם לא בקביעת מועד לסיום הסגר". חברי הוועדה ממליצים לישראל להביע חרטה בפני הטורקים,

ולשלם פיצויים למשפחות הנפגעים.

 

לצד הביקורת על ישראל, מותח הדו"ח ביקורת על טורקיה ופעילי המשט. ועדת פאלמר קבעה כי פעילי המשט "פעלו בפזיזות בניסיונם לשבור את המצור הימי". חברי הוועדה ציינו כי לחלק הארי של מאות הפעילים שהשתתפו במשט לא היו כוונות אלימות, מה שלא ניתן לומר על ארגון IHH הטורקי, המארגן העיקרי של המשט. "קיימות שאלות קשות בנוגע לביצוע, לטבע האמיתי ולמטרות של מארגני המשט, במיוחד IHH", נכתב בדו"ח והודגש כי ממשלת טורקיה שניסתה לשכנע את המארגנים להימנע מעימות עם כוחות ישראליים, הייתה יכולה "לעשות יותר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x