המלצת מכירה
חמישה דברים שיצחק תשובה יכול לעשות כדי לשלם יותר למחזיקי האג"ח. צרור עצות פופוליסטיות
זה הולך להיות פופוליסטי, אבל זה מתאים למעמד. איש העסקים יצחק תשובה בנה לעצמו תדמית נוחה למדי של "עממיקו", אחד שלמרות כל הכסף לא שכח מאיפה הוא בא. הטור הזה לא ימצא חן בעיני הפיננסיירים והמקצוענים שיגידו "אבל הכל חוקי" או "בשביל זה קיים המושג חברה בע"מ", אבל גם תשובה
בשבוע האחרון נדמה כי תשובה שכח שפרט לדלק נדל"ן, הוא מחזיק במגוון רחב של נכסים שמניבים תזרים נאה, החל מנדל"ן ועד תחנות דלק. הנכסים האלה נזילים יותר ונזילים פחות, אבל כולם ניתנים למימוש וסביר להניח כי אם התרחיש היה מעט שונה, ובצד הנושים היו עומדים הבנקים, תשובה כבר מזמן היה מוכר הכל במחירי חיסול. כבר ראינו במסע מימושים של נכסי דלק נדל"ן שכשמבקשים ממש, אבל ממש, כמו שרק הבנקים יודעים לבקש, תשובה יודע למכור.
ואולם, במציאות הנוכחית, לא הבנקים ניצבים בצד השני אלא קבוצת פיננסיירים שמנהלים כסף של אנשים אחרים. הם צריכים למצוא מדי חודש בחודשו לאן להזרים את הרי המזומנים שמתקבלים בצייתנות ממפקידי הפנסיה, הגמל וההשתלמות, שהם אנחנו. אנחנו, אולי כבר למדנו להפגין בכיכרות, אבל עדיין לא לדרוש את מה שחייבים לנו.
אז הנה תזכורת לכולם לכך שתשובה לא במלכוד וה-250 מיליון שקל שהוא מציע להזרים לדלק נדל"ן במסגרת ההסדר המוצע בחברה הם לא המקסימום שהוא מסוגל לספק.
1. מכירת מניות קבוצת דלק - גם אם הן משועבדות בחלקן וגם אם תנאי ההלוואה מהבנקים מחייבים הישארותו של תשובה כבעל השליטה, הסכמים עם הבנקים אינם חקוקים בסלע. יתכבד נא תשובה וירים טלפון לשותפו בפרויקט השאפתני בלאס וגאס, נוחי דנקנר, ויקבל ממנו כמה טיפים לניהול משא ומתן מול הבנקים כדי לשפר את תנאי ההלוואה. דנקנר הצליח בכך בהלוואה שנטל לטובת רכישת מניות קרדיט סוויס ממש בחודשים האחרונים ואפילו לא נראה שזה היה קשה כל כך.
2. מכירת כל נכסי המשפחה - אצל תשובה כל המשפחה שותפה פעילה בעסקים. הבן אלעד במרכז, החתן רוני קיבל חברה בורסאית משלו (קמן) החתן השני שימש במגוון תפקידים בכירים ומתגמלים בחברות של תשובה ואפילו הבת המתמחה ברפואה סינית מונתה ליו"ר דלק ישראל. המשפחתיות הצפופה יכולה לעבוד גם לצד השני - בכל משפחה של בני תמותה רגילים, אם אב המשפחה היה נמצא על סף פשיטת רגל, כולם היו מתגייסים. אם כל בני משפחת תשובה יזדכו על הבתים מפוארים, אפשר יהיה לגרד עוד כמה גרושים לטובת הפנסיונרים. למשפחה תמיד יישארו התמונות מחתונת המאה של אלעד.
3. מכירת מלון פלאזה בניו יורק - האייקון הניו יורקי מסמל עבור תשובה את שיא פריחתו וכנראה פסגת שאיפותיו. כמי שפורח ומשגשג מעט פחות בימים אלה, יהיה זה אך סמלי להעמיד את הנכס למכירה ועל אף השפל בשוק הנדל"ן האמריקאי, לא צריכה להיות בעיה גדולה לגבי כמה מאות מיליוני דולרים משייח' סעודי זה או אחר שישמח לחגוג שיא משלו.
4. מכירת אלעד קנדה - החברה שפועלת בשוק הנדל"ן בקנדה אמנם אינה גליק גדול, אך יש לה כמה נכסים מעניינים, היא עברה לרווח ואפילו מתכננת גיוס אג"ח משלה. עם מעט מאמץ ניתן יהיה למצוא משקיע שירכוש את החברה או את נכסיה. למעשה, תשובה כבר החל בהליך מימוש נכסים בקנדה כדי להחזיר את החובות לבנקים, כך שלא צריכה להיות בעיה לממש נכסים כדי לשלם לציבור.
5. תביעת רשלנות נגד איליק רוז'נסקי - זוהי אופציה פחות מועדפת במונחי מהירות השגת המזומנים, אך דווקא בהיבט הצדק הפואטי היא הטובה מכולן. רוז'נסקי אמנם היה זה שהוביל דלק נדל"ן בתפקיד המנכ"ל להתרחבות מרשימה, אך זו התבררה כמהירה מדי ולא מחושבת מספיק, מה שהוביל בסופו של דבר לנפילה הנוכחית. כפי שקיימת רשלנות רפואית, כך אפשר למצוא דרך לתבוע את רוז'נסקי שנהנה משכר נדיב לאורך כל השנים וסיים את כהונתו המפוארת עם עשרות מיליוני שקלים בחשבון הבנק. רוז'נסקי כמובן לא יוציא את הכסף מכיסו, לשם כך קיים ביטוח אחראיות מקצועית וצריך רק לקוות שהוא לא בפניקס, עוד נכס של תשובה. אה, גם אותו אפשר למכור.