$
בארץ

ליצמן: "בקדנציה הנוכחית לא תהיה עוד הלאמה של שירותי הבריאות לתלמיד"

סגן שר הבריאות הגיב לאיום של הסתדרות האחיות לגבי השבתת עבודתן ברוב בתי הספר בארץ: "לא אוהב שאומרים כאילו לא יעבדו". פרופ' יונה אמיתי, בכיר לשעבר במשרד הבריאות: "הוציאו את הנשמה משירות האחיות, והפכו אותו לפרוצדורות"

מיקי פלד 20:2725.12.11

"בקדנציה הנוכחית לא תהיה הלאמה נוספת של שירותי הבריאות לתלמיד", כך אמר היום ל"כלכליסט" סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. המשמעות היא שהחוזה שייחתם עם החברה שתתחיל להפעיל את שירותי הבריאות בבתי הספר החל מ־1 בינואר יהיה למשך 3.5 שנים, כלומר עד סוף אוגוסט 2015, ואין בכוונת המשרד

כרגע לשנות זאת.

 

בכך, מגיב ליצמן לאיום של הסתדרות האחיות ולפיו האחיות לא יעבדו בבתי הספר צפונית לאשקלון החל מהשבוע הבא, שכן שם הן יידרשו לעבוד תחת חברה קבלנית. ליצמן אמר עוד על איומי האחיות, כי "אני לא אוהב איומים ואני לא אוהב שאומרים כאילו לא יעבדו. אנחנו, משרד הבריאות, עושים מה שמוטל עלינו".

 

ליצמן אמר עוד כי מכיוון שאין באפשרות המשרד להלאים את כל הארץ בבת אחת, הוא רוצה קודם כל לראות שהמשרד מצליח לטפל בדרום הארץ ואשקלון, ורק לאחר מכן לדרוש הלאמה של שאר הארץ בתום תקופת המכרז. לגבי הדחייה בפרסום תוצאות המכרז, כפי שפורסם היום ב"כלכליסט", רמז ליצמן כי ועדת המכרזים שוקלת גם כן את אופן התפקוד של שתיים מ־3 החברות המתמודדות בו - נטלי והאגודה לבריאות הציבור, הראשונה עובדת היום והאחרונה בעבר — במתן שירותי בריאות לתלמיד, כיוון שהיתה ביקורת ציבורית על אופן תפקודן. המועד הקרב להתחלת עבודתה של החברה החדשה, יחד אם איומי האחיות בהשבתה, עלולים לגרום לכך ששירותי הבריאות לתלמיד החל מיום ראשון הקרוב ייפגעו קשות.

 

בעקבות הביקורת ליצמן הצליח לשכנע את משרד האוצר בספטמבר האחרון לתת 73 תקני אחיות לטובת מחוזות הדרום והאוצר ולהקציב 17 מיליון שקל לטובת מתן השירות על־ידי המדינה ב־2012. משרד הבריאות יצטרך להראות את יכולתו לספק את השירות כאשר מה שיעמוד לרשותו הוא יחס של אחות לכל 2,500 תלמידים, כאשר יחס טוב, גם אם לא מצוין, עומד על אחות לכל 1,500 תלמידים, כפי שהיה בישראל לפני ההפרטה.

 

עם זאת, יש גם קולות שמטילים ספק ביכולת של משרד הבריאות לתת את השירות בתנאים הנוכחיים. "בתקציב המיועד של 17 מיליון שקל יהיה למשרד הבריאות מאוד מאוד קשה לתת שירות טוב בדרום הארץ", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים שעמד עד 2007 בראש המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות ופרש ממשרד הבריאות בעקבות החלטת ההפרטה של שירותי אחיות בריאות התלמיד.

 

פרופ' אמיתי מסביר, כי היות ובדרום הארץ יש חוסר מהותי באחיות, מרחקים גדולים ואוכלוסייה עם בעיות בריאות קשות יותר, לא מספיק תקציב שהוא פרופורציונלי לגודלה של אוכלוסיית התלמידים בדרום לעומת שאר הארץ, כ־16%, אלא דרוש תקציב ייעודי גדול הרבה יותר כדי להשלים את הפערים.

 

פרופ' אמיתי, שהיום מלמד ניהול בריאות באוניברסיטת בר־אילן, מוסיף כי "כל הקונספציה של מתן השירות בשיטה שניתנת במכרז היא לפרוט את השירות לפרוצדורות מבלי לתת את התפיסה הכוללת של אחות בית ספר, זו שמכירה את הילד. היום לרוב מדובר באחיות שלא מכירות את בית הספר ואת חדר האחות, שלא לדבר על התלמידים והמורים. הוציאו את הנשמה מהשירות והפכו אותו לפרוצדורות".

 

האיום בשביתת אחיות לא מפתיע את פרופ' אמיתי. "איזו אחות תלך לשירות כשכל שנתיים מעבירים אותה מספק לספק? הסיפוק המקצועי הוא מרכיב חשוב בכל שירות וכל זה נשחק מאוד". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x