בלעדי ל"כלכליסט": מתפרת העצמאות שמספקת מדים לצה"ל שוב בסכנת סגירה
גיא שוורץ, מנכ"ל המתפרה: "לא נוכל לקיים את המתפרה כי משרד הביטחון לא עומד בתנאים המוקדמים. המפעל מפסיד 20 אלף דולר בחודש, וללא ההטבות שהובטחו לנו עד סוף יוני ניאלץ לסגור"
מתפרת העצמאות ממצפה רמון, שמשרד הביטחון הוא הלקוח העיקרי שלה, נמצאת בסכנת סגירה בפעם השנייה בתוך שנתיים. כך נודע ל"כלכליסט".
"לא נוכל לקיים את המתפרה כי משרד הביטחון לא עומד בתנאים המוקדמים. המפעל מפסיד 20 אלף דולר בחודש, וללא ההטבות שהובטחו לנו עד סוף יוני ניאלץ לסגור את המתפרה", אמר ל"כלכליסט" גיא שוורץ, מנכ"ל מתפרת העצמאות וערד תעשיות טקסטיל. בשנה האחרונה ירד מספר המועסקים במתפרה מ־42 עובדים ל־34.
המתפרה, שכבר עמדה לפני סגירה ב־2010, ניצלה בזכות פנייה של הנשיא שמעון פרס לתעשיינים לסיוע. התעשיין גארי היימן נענה לקריאה ולקח את המתפרה תחת חסותו. היימן קנה את המתפרה ב־350 אלף שקל והשקיע בה 250 אלף שקל, כדי להתאימה לעבודה מחודשת. מכאן חלוקות הגרסאות בין המתפרה למשרד הביטחון באשר למה שהובטח להיימן כשרכש את המתפרה.
לדברי שוורץ, הובטח להיימן שהמתפרה תמשיך לקבל ממשרד הביטחון הזמנות בהיקף של 90 אלף מוצרים בשנה. כמו כן, טוען שוורץ כי "הובטח שנמשיך לקבל הטבה בשיעור של 15% (כלומר אם מחיר המוצר 100 שקל, יקבלו 115 שקל עבורו - ה"ק), הטבה של קו עימות. בפועל הורדה ההטבה, מה שגרם למפעל להפסיד במכרזים מול מתפרות אחרות, ומשרד הביטחון הוריד את נפח הזמנותיו ל־60 אלף בשנה".
שוורץ טוען כי הורדת ההטבות גרמה למפעל להפסדים, והם עומדים בקושי בעלויות הבסיסיות שכוללות תשלום שכר מינימום לעובדים, זכויות סוציאליות ועלויות קו ייצור. במשרד הביטחון טוענים שלמתפרה עלויות תפעול גבוהות כי הם משלמים לעובדים זכויות סוציאליות, בשונה ממפעלים אחרים.
עוד טענו במשרד כי לא הובטחו למתפרה 90 אלף הזמנות בשנה אלא רק שהמשרד ישמור על נתח הזמנות בנפח של 10% מכלל הזמנות המשרד. לדבריהם, ב־2011 נקנו מהמתפרה 71 אלף פריטים ולא 60 אלף, ואף נעשתה פנייה לעוד פריטים אך המתפרה לא הצליחה לעמוד במכסה. עוד נמסר ממשרד הביטחון כי אין הטבה בשיעור של 15% מפריט, אלא העדפה בשיעור 15% במכרזים למפעלים המייצרים בפריפריה. לבסוף טוענים במשרד, כי השנה הם מתמודדים עם מצוקה תקציבית, אך ישנה אפשרות להעלאת מחיר ההזמנות לכלל המתפרות שעמן המשרד עובד ב־2013.