לא חייבים לפגוע בציבור
שינוי שיטת תשלום המע"מ למדינה יכול להגדיל הכנסות ולשפר את מצב העסקים
מס ערך מוסף (מע"מ) הוא חלק מהמחיר הכולל של הסחורות במשק, ויש לו השפעה על מדד יוקר המחיה ועל האינפלציה. מע"מ הוא המס בעל ההיקף הגדול ביותר מן המסים העקיפים המוטלים בישראל, הוא מוטל על כל תחומי חיינו.
החוק כיום מטיל את המס על מכירות ושירותים הניתנים על ידי עסקים, אך מתיר לנכות את המע"מ ששילמו על רכישות מספקים (מס תשומות). בצורה זו, משולם מס על הערך המוסף נטו, ובסופו של דבר מגולגל אל הצרכן הסופי, והוא הנושא במלוא תוצאות נטל המס של כל היצרנים בשרשרת הייצור או השירות.
בישראל למעלה מחצי מיליון עסקים גובים ומשלמים מע"מ לאוצר. ההכנסות מסעיף זה לבדו עולות על שליש מההכנסות לתקציב המדינה. קיימות שתי שיטות להתחשבנות. האחת על "בסיס מזומן" שלפיה חשבונית נמסרת לקונה רק לאחר קבלת הכסף. השנייה על "בסיס מצטבר" שלפיה החשבונית מוצאת עם קבלת הסחורה או השירות בעוד התשלום מבוצע מאוחר ללא כל קשר להוצאת החשבונית.
השיטה המצטברת של הוצאת חשבונית טרם קבלת הכסף הביאה להתפתחותן של בעיות קשות. מוציא החשבונית מחויב מצד אחד להעביר לרשויות המס את המע"מ גם אם לא קיבל את הכסף, ומאידך מקבל החשבונית יכול לקבל את ההחזר מהאוצר אפילו אם לא שילם למוכר.
מצב זה יצר "פטנטים" להוצאת כסף מקופת המדינה באמצעות חשבוניות פיקטיביות. רשות המסים עושה רבות להילחם בתופעות אלה, אולם ללא התיקון הנדרש גם היא תיוותר מוגבלת.
עסקים רבים במדינה נפגעים קשות בתזרים המזומנים כאשר הם נאלצים להעביר לאוצר מע"מ עבור מוצרים או שירותים שתמורתם לא שולמה להם. לעתים עסקים הגיעו לפשיטות רגל כאשר חובות כאלה הפכו לאבודים, כמו בפרשת קלאבמרקט.
האוצר ער למצב זה, ובשנתיים האחרונות נעשו תיקוני חקיקה שנועדו לטפל בו. אלא שתיקונים אלה עדיין אינם נותנים פתרון מספק, ועדיין רב ההון השחור שקשה לאתרו.
כל מה שנדרש לפתרון הוא תיקון חקיקה פשוט הקובע כי שום עוסק לא יוכל לדרוש החזרי תשומות מהאוצר אם לא שילם עבור החשבוניות שעבורן הוא מבקש את ההחזרים. שיטה זו צפויה להביא לתוצאות הבאות:
א. לצמצם באופן דרסטי את תופעת החשבוניות הפיקטיביות הגורמת לנזקים של מאות מיליוני שקלים במדינה.
ב. לפתור לחלוטין את בעיית החובות האבודים גם במקרים של התמוטטות עסקים.
ג. לשפר את מצב העסקים, בעיקר הקטנים והבינוניים, באמצעות שיפור בתזרים המזומנים.
ד. להביא תוספת משמעותית להכנסות המדינה.
ללא קושי ניתן להעביר את כל העסקים להתחשבנות מול מע"מ בשיטת המזומן, ובכך להשיג את היתרונות כפי שפורטו. כל זאת ללא עלויות, ללא תוספות כספיות לעסקים או למדינה.
אפילו במע"מ אפשר להתנהל קצת אחרת, ויש דרכים נוספות לשפר את הכנסות המדינה ולסייע לעסקים מבלי לפגוע בציבור.
הכותב הוא עו"ד המומחה למע"מ. שימש במשך 18 שנים כמנכ"ל לשכת רואי החשבון