דו"ח: "כשליש מהרשויות לא חושפות באיזה מוסדות ציבור הן תומכות"
מדו"ח עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל שבחן את אתרי 15 מהערים הגדולות עולה, כי אף עירייה אינה מפרסמת טפסים לגבי ניגודי עניינים של בכירים ונבחרי ציבור, ורק ירושלים כוללת באתרה קוד אתי. שום רשות לא חושפת לציבור את התכנון שנתי של תוכניות הרכש
אף עירייה אינה מפרסמת טפסים לגבי ניגודי עניינים של בכירים ונבחרי ציבור, ורק ירושלים כוללת באתרה קוד אתי. כך עולה מדו"ח של עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל שבחן את שקיפות אתרי העיריות ב-15 מהערים הגדולות.
עוד עולה מהדו"ח, כי רק שליש מאתרי העיריות כוללים רשימה ברורה של קרנות ומלגות הניתנות על ידי ידן, רק 53% מהרשויות מראות אילו תמיכות וחסויות נתנו בשנה הקודמות, וכשליש מהעיריות לא חושפות לאיזה מוסדות ציבור הן נותנות תמיכה כלכלית.
עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל היא שלוחה של ארגון Transparency International) TI), ארגון חברתי גלובלי המקדם את המאבק בשחיתות בזירה העולמית.
הדו"ח בחן את התנהלות 15 הערים הגדולות, דרך אתרי האינטרנט שלהן. הנתונים מגלים כי הרשויות בערים הגדולות בישראל אינן מפרסמות נתונים חשובים לציבור בנושאים שונים החל מקבלת מענקים ותמיכות, המשך בייעוד ושינוי הקצאה של מבני ציבור וכלה במכרזים ובפטורים מהם. מחקרים בינלאומיים מראים כי ככל שרמת השקיפות גבוהה יותר כך מתמעטים מקרי השחיתות ובזבוז כספי ציבור ומכאן חשיבות הסקר.
הנתונים מראים כי תל אביב וירושלים קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר במדד השקיפות תל אביב 66% וירושלים 64%, אך גם נתונים אלו רחוקים מלהוות דוגמא אמיתית לשקיפות. בתחתית הרשימה עיריית חדרה עם תוצאה של 39%.
ממצאי הדו"ח מגלים כי העיריות עושות מאמץ על מנת לפרסם את הנתונים המחויבים לפי חוק חופש המידע, אך לדברי מחברי הדו"ח: "גם בתחום זה הנתונים עדיין לא משביעי רצון".
ציון נמוך לשקיפות מכרזי התשתיות
מכלל הנושאים בלטו לרעה תחומי המכרזים והסביבה. לפי ממצאי הדו"ח שקיפות התחום הכלכלי של מתן מענקים ותמיכות לוקה בחסר כאשר מרבית העיריות לא חושפות נתונים משמעותיים באתרן. רק שליש מאתרי העיריות כללו רשימה ברורה של קרנות ומלגות הניתנות על ידי העירייה, 20% מהרשויות בלבד הציגו את רשימת הקריטריונים לקבלת קרנות ומלגות, ועיריית ירושלים היא היחידה שבה קיים פרסום מוקדם באתר של סדר היום ופרוטוקולים מלאים של דיוני ועדות המענקים והתמיכות.
שקיפות תחום החוזים והמכרזים בתחום התשתיות קיבל ציונים נמוכים במיוחד כאשר רק שלוש עיריות קיבלו את הציון הגבוה ביותר שנרשם של 38% (חדרה, אשדוד וחולון), ואילו ארבע עיריות קיבלו ציון של 13% בלבד (ירושלים, תל אביב, רחובות והרצליה). שום רשות לא חושפת לציבור את התכנון שנתי של תוכניות הרכש; פרוטוקולים, החלטות ונימוקים של ועדות הפטורים; ופרסום מתן זיכיונות על ידי העירייה. רק 26% מהרשויות מפרסמות את הקריטריונים במכרזים ואת המשקל שניתן לכל קריטריון.
עוד עולה מהדו"ח כי רוב העיריות מפרסמות את רשימת החברות העירוניות הפועלות בתחומן אך רק שליש מהן מציגות גם את רשימת חברי הדירקטוריון של החברות, ו-13% בלבד מפרסמות את הדו"חות השנתיים של חברות אלה.
הסכמים קואליציוניים
שתי רשויות בלבד (כפר סבא ותל אביב) מפרסמות את ההסכמים הקואליציוניים שעליהם החליטו המפלגות השונות.
עו"ד גליה שגיא מנהלת העמותה ואחת ממחברות הדו"חי: "המערכת המוניציפלית אחראית לסיפוק הצרכים היומיומיים והבסיסיים של התושב, החל מתאורת הרחוב, דרך רישום ילדים לגן או לבית הספר ועד השתתפות במכרזים ואישור עסקים. שביעות הרצון של הציבור מהרשות המקומית אינה תלויה אך ורק באספקת שירותים, אלא גם במידת הניהול התקין, השיתוף והשקיפות בתהליכי קבלת ההחלטות ברשות. ממצאי הבדיקות נשלחו לרשויות במטרה לעודד דו-שיח, שיתוף פעולה ושיפור השקיפות".