בנק מרכנתיל מתמודד במכרז שדיסקונט שוקי הון מנהלת
בנק מרכנתיל הוא אחד מ־11 המתמודדים במכרז לרכישת פעילות הכספומטים של שב"א המוערכת ב־50–60 מיליון שקל. הן דיסקונט שוקי הון והן מרכנתיל מוחזקים שניהם במלואם על ידי דיסקונט. בנק דיסקונט בתגובה: "אנו ערים למצב"
גורמים המעורבים במכרז למכירת הכספומטים של שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), טוענים לניגוד עניינים מובנה במכרז, בשל העובדה שאת המכרז מנהלת דיסקונט שוקי הון, זאת בזמן שאחד המתמודדים בו הוא בנק מרכנתיל. כך נודע ל"כלכליסט".
- שב"א קיבלה עוד דחייה של 3 חודשים למכירת פעילות הכספומטים
- גילה לבנקים הגדולים: סיימו הפעילות המשותפת בתחום הכספומטים
- להוציא כסף זה משעמם. בואו לשחק אנגרי בירדס בכספומט
מרכנתיל מוחזק במלואו על ידי בנק דיסקונט, בדיוק כמו דיסקונט שוקי הון, זרוע ההשקעות והבנקאות להשקעות של דיסקונט, מה שעלול לכאורה להביא למצב של העדפת מרכנתיל במכרז וחשיפה שלו לנתונים שלא ייחשפו בפני שאר המתמודדים. אותם גורמים טוענים כי יש למנוע את ההתמודדות של מרכנתיל או לחלופין לנהל את המכרז בידי גורם אחר.
שב"א נמצאת בבעלות משותפת של הבנקים הגדולים: בנק לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי (מזרחי טפחות לא מחזיק במניות, אך זכאי למשקיף בישיבות הדירקטוריון של שב"א). רשות ההגבלים העסקיים רואה בעובדה שבנקים מתחרים שותפים לבעלות על גוף המעניק שירותים לכל השוק בעייתית. לשב"א כ־285 כספומטים הפזורים ברחבי הארץ ומהווים כ־10% מכלל הכספומטים בישראל. הכספומטים ממוקמים בעיקר בנקודות אסטרטגיות (בין השאר בתי חולים, תחנות דלק ומוסדות להשכלה גבוהה) ללא פיקוח על העמלות הנגבות בהם. נוסף על הפעלת מכשירי משיכת המזומן, החברה סולקת יותר מ־90% מפעולות כרטיסי האשראי המתבצעות בבתי העסק, ממיינת אותן על פי זהות הסולק הרלבנטי שעמו קשור בית העסק, ומעבירה את הממסרים האלקטרוניים לחברות כרטיסי האשראי. בנוסף, לחברה מערכת ממוחשבת היוצרת קישוריות בין רשתות הכספומטים של הבנקים ומאפשרת העברת אישורי פעולות וקבלת מידע. הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה בחן את האפשרות לפירוק המונופול, ובספטמבר האחרון החליט גילה שלא לחדש את הפטור מהסדר כובל שניתן לשב"א והורה לה למכור את פעילות הכספומטים שלה. גילה הקים הליך תחרותי שבמהלכו יימכרו הכספומטים לגורמים שיוכיחו כי יתפעלו אותם באופן תחרותי, וכבר אז היו הערכות שבנקים קטנים ירכשו את הפעילות.
המכרז אמור היה להסתיים בחודש שעבר אולם הוארך עד אוקטובר. בשבוע שעבר פורסם בכלי התקשורת כי ההארכה באה בעקבות כוונת בנק ישראל לבחון את העסקה ואת השלכותיה.
עד כה רכשו את מסמכי המכרז 11 גופים, בהם שלושה גופים בנקאיים: מרכנתיל, בנק ירושלים ומזרחי טפחות. שווי הפעילות מוערך ב־50–60 מיליון שקל.
מבנק דיסקונט נמסר בתגובה כי "דיסקונט שוקי הון נבחרה לנהל את המכירה על ידי הנהלת שב"א לכל המרבה במחיר. התהליך בעיצומו. יש מספר רב של מתמודדים ולפיכך לא ניתן להתייחס למתמודדים ספיציפיים.
"הנהלת שב"א ערה לכך כי דיסקונט שוקי הון היא חברה־בת בבעלות מלאה של דיסקונט".