ד"ר דובי וייס: "מחשבים זה ברזלים, וברזלים לא עושים פדגוגיה"
המדען הראשי בעת הדעת בוועידת עתיד החינוך של "כלכליסט": "נתנו לתלמידים מחשבים, אבל אין בהם תוכן. אז נתנו להם תוכן. אז סרקנו ספר והכנסנו אותו למחשב. השתנה משהו? שום דבר"
14:2724.12.13
"התלמיד רוצה להבין, הוא לא רוצה שישעמם לו והוא לא רוצה להיות מתוסכל", כך פתח את דבריו ד"ר דובי וייס, המדען ראשי ב"עת הדעת" (פלטפורמה המציעה כלים לניהול למידה בעידן הדיגיטלי) בוועידה לעתיד החינוך של "כלכליסט" ומיזם "סיסמה לכל תלמיד". "השאלה היא איך עושים את זה עם כל כך הרבה תלמידים? וכזאת שונות בין התלמידים".
קראו עוד בכלכליסט:
- שי פירון: "הספר של מחר הוא המורה שנכנס לרשת"
- פרס בוועידה לעתיד החינוך: "אם החינוך יהיה חזק הוא יקדם את הטכנולוגיה"
- אודי אנג'ל: "המורים הם 'שחקני הנשמה' של החינוך הממוחשב"
וייס דיבר על השינוי שצריכה לעשות הכיתה המסורתית במטרה לשפר את החינוך. "מה המורה רוצה? אותו הדבר, לדעת אם התלמיד הבין, לאתגר תלמיד אחר ולהתאים לכל התלמידים את החומר המתאים ביותר. אבל יש מורה אחת ולוח אחד. איך המורה יכולה לגרום לתלמידים האלה לחייך. יש לי רעיון. אולי ניתן לתלמידים מחשבים? זה מאוד פופולארי היום".
ד"ר דובי וייס. "נתנו לתלמיד מחשבים, אבל אין בהם תוכן. אז נתנו להם תוכן. אז סרקנו ספר והכנסנו אותו למחשב. תגידו, השתנה משהו? שום דבר" צילום: עמית שעל
וייס המשיך: "זה מספיק? ברור שלא. מחשבים זה ברזלים, וברזלים לא עושים פדגוגיה. נתנו לתלמיד מחשבים, אבל אין בהם תוכן. אז נתנו להם תוכן. אז סרקנו ספר והכנסנו אותו למחשב. תגידו, השתנה משהו? שום דבר. התלמיד עדיין לא מבין ולמורה עדיין אין מושג אם התלמיד הבין או לא. אז יש לי רעיון: בוא ניתן לתלמיד תוכן חכם. תוכן כזה מפעיל את הילדים והם לא סתם מסתכלים על הדף הסרוק. תוכן חכם זה תוכן שחולק לכמה יחידות קטנות שכל יחידה יודעת להגיד מה הילד הבין ומה הוא לא הבין ולהיות מותאמת לתוכנית הלימודים".
לדברי וייס, זה משפר את התהליכים וההבנה בכיתה אך גם זה לא מספיק. "הילד מחייך אבל המורה עדיין בוכה", אומר וייס. "צריך להוסיף מערכת ניהול מתקדמת. מערכת כזאת יודעת לתת למורה בעיתוי נכון את המידע הנכון, לסייע לה לזהות, להמליץ לה על פעולה ולקדם כל תלמיד ותלמיד. השילוב הזה בכיתה, שבין תוכן חכם, למורה שמנצחת על הסימפוניה הפדגוגית והמערכת לניהול מתקדמת נקרא הוראה מבוססת נתונים."
"במצב הזה לכל תלמיד יש במחשב את החומר המתאים לו ולמורה יש הצגה של מה שקורה בשיעור בזמן אמת. מערכת כזאת צריכה לדעת את מה שצריך מתי שצריך. לא בסוף הסמסטר, אלא ברגע האמת. צריך גם זיהוי שאומר האם רק תלמיד אחד מתקשה או כמה מהם, לגשת לתלמיד באמצע השיעור ולשפר את התהליך. המחקרים מראים שההישגים עולים כשאתה מלמד ככה".
וייס סיכם: "נוצר מעגל של הוראה, למידה, הערכה ותכנון. קוראים למעגל הזה תהילה, וכשהמעגל הזה מסתובב יש לנו הרבה תהילה בבית הספר. זה קורה היום ב-200 בתי ספר בישראל ועוד בכמה בתי ספר בעולם. אנחנו חלוצים בעולם והרבה ארגונים באים הנה כדי ללמוד", סיכם וייס.