$
משפט

הוועדה לבדיקת הקרבות בלשכת עורכי הדין ממליצה להקדים הבחירות בשנה

הוועדה בראשות השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה מונתה ע"י שר המשפטים הקודם יעקב נאמן בעקבות ביקורת חריפה של השופט קובי ורדי על הקרבות המתמשכים בלשכה. הוועדה לא המליצה לפרק את הלשכה ולהעביר את סמכויותיה למשרד המשפטים, אך כן המליצה על שורת צעדים משמעותיים לפיקוח על הקרבות והמאבקים הפנימיים

ענת רואה 18:2014.01.14

הוועדה הציבורית שמינה שר המשפטים הקודם, פרופ' יעקב נאמן, ונועדה לבדוק את תפקוד לשכת עורכי הדין על רקע הקרבות והמאבקים הבלתי פוסקים המלווים אותה, ממליצה כעת להקדים את הבחירות לכל מוסדות הלשכה בשנה כך שאלו יערכו לא יאוחר מיוני 2014. כך עולה מדו"ח מסכם על פעילותם שהגישו חברי הועדה לשרת המשפטים ציפי לבני.

 

הוועדה ממליצה בדו"ח לפצל את מחוז תל אביב לשני מחוזות: מחוז תל אביב ומחוז מרכז, בכדי "להביא לאיזון ראוי יותר בייצוג המחוזות במוסדות הלשכה". כיום כשני שליש מעורכי הדין בישראל משתייכים למחוז תל אביב והמרכז. המלצות משמעותיות נוספות הן להקים טריבונל מעין-שיפוטי פנימי שיכריע במחלוקות פנימיות בלשכה, ובצידו יוקנו לשר המשפטים בהתייעצות עם נשיא בית המשפט העליון סמכויות פיקוח על התנהלות הלשכה במצבי משבר קשים. כן מוצע להגדיר בצורה מפורטת את סמכויות המוסדות הארציים והמחוזיים, ולהבהיר את המבנה ההיררכי ביניהם, להסדיר את המינהל הכספי בלשכה, לשנות את הרכב הוועד המרכזי להרכב קואליציוני ועוד.

 

עו"ד דורון ברזילי עו"ד דורון ברזילי צילום: בועז אופנהיים

 

ההחלטה על הקמת הוועדה בפברואר 2013 היתה אחת ההחלטות האחרונות שקיבל פרופ' נאמן בתפקידו כשר משפטים והיא ניתנה בעקבות פסק דין של שופט ביהמ"ש המחוזי קובי ורדי אשר מטפל באופן קבוע בקרבות הפנימיים בלשכה המגיעים לשולחנו במסגרת עתירות מנהליות של האופוזיציה מול הקואליציה בלשכת עורכי הדין. ורדי כתב באחת מההחלטות כי המצב הקיים הינו בלתי אפשרי "מבזה ומביש ומביא לשיתוק פעילות חשובה ונחוצה לעורכי דין". יו"ר הוועדה היא השופטת בדימוס אילה פרוקצ'יה, וחברים בה פרופ' דוד ליבאי, עו"ד רות אורן, עו"ד מיכה ינון וד"ר לימור זר-גוטמן. עו"ד שרית שפיגלשטיין ממשרד המשפטים ריכזה את הועדה.

 

מי שמיהר בעת שהוקמה הועדה להביע שמחה ותמיכה בה היה ראש הלשכה עו"ד דורון ברזילי, אך כעת נראה כי הוא דווקא יהיה מי שיפגע במידה הרבה ביותר ממסקנותיה שכן אם יוקדמו הבחירות לראשות הלשכה, הקדנציה של ברזילי תקוצר בשנה.

 

יחד עם זאת, בלשכה יכולים לנשום לרווחה שכן הוועדה עדיין לא המליצה לפרק את לשכת עורכי הדין או להעביר את מלוא סמכויותיה למשרד המשפטים, כפי שחששו שהיא עלולה לעשות. בדו"ח הוועדה נכתב כי היא בחנה לעומק את נושא התנהלותה ותפקודה של הלשכה, וגיבשה מספר הצעות לשינוים במבנה המוסדי הפנימי של הלשכה ודרכי ניהולה. חלק מהשינויים המוצעים מחייב שינויי חקיקה.

 

לפי הדו"ח, הוועדה ממליצה לקיים בחירות מוקדמות לכל מוסדות הלשכה בתוך חצי שנה, כאשר בכך יהא "כדי לקדם את תהליך תיקון המשבר שהוא חיוני לשמירה על מעמדה של הלשכה וטובת ציבור עורכי הדין שהיא מייצגת, וחשוב לאינטרס הציבור הרחב כולו".

 

חברי הוועדה קובעים כי היריבות קשה בין חברים במועצה הארצית, בוועד המרכזי, וכן בוועדי המחוזות, לבין ראש הלשכה המכהן, הגיעה לממדים קיצוניים בעוצמתה. נוצר רוב לעומתי לראש הלשכה בוועד המרכזי, המשבש כמעט לחלוטין את יכולת תיפקודו, ופוגע פגיעה קשה בתקינות פעולתם של יתר המוסדות במישור הארצי והמקומי כאחד. "מוסדות הלשכה מתנהלים בצילו הכבד של מאבק-איתנים הנושא, לא אחת, אופי פרסונלי, ומשבש באופן מהותי את סדרי עבודתם של הגופים השונים". המשבר, נטען, מסב נזק כבד למעמדה של הלשכה, פוגע קשות בציבור עורכי הדין והמתמחים הנזקקים לשירותיו, ובציבור הרחב, עליו נמנים לקוחותיהם של עורכי הדין.

 

חברי הוועדה התייחסו ל"קולות הנשמעים המבקשים לבטל את מעמדה הסטטוטורי הייחודי של הלשכה", אך הם כותבים כי הגיעו למסקנה שעל הוועדה להתמקד בגיבוש צעדים לתיקון המשבר ולהימנע מסוגיות רחבות הנוגעות למעמדה המשפטי של הלשכה". עמדת הוועדה היא, כי פתרון המשבר אינו מצריך, ואינו מצדיק, עריכת שינוי בסיסי במעמדה המשפטי של הלשכה, הקיים מאז 1961.

 

דורון ברזילי, ראש לשכת עורכי הדין, מסר בתגובה: "אחרי שנתיים בהן אני נאבק לשינוי מקיף במבנה הלשכה ולהתאמתו של חוק לשכת עורכי הדין למבנה הלשכה הנוכחי ולהיקפה, אני מברך על פרסום הדו"ח ומקווה, כי יש בו כדי להצעיד את הלשכה לדרך חדשה ולסיים את המאבקים הפנימיים בלשכה. לשכת עורכי הדין תלמד את הדו"ח, ותשתף פעולה ככל שיידרש עם שרת המשפטים על מנת ליישם את מסקנות הדו"ח במהרה. אני מברך על כך שגם הועדה קבלה את עמדתי, כי יש לבצע בהקדם רפורמות מבניות גדולות ומהותיות בלשכת עורכי הדין. בשנתיים האחרונות ניהלתי מאבק עיקש מול קבוצת אינטרסנטים במטרה להביא לשינויים הנדרשים, בכדי הלשכה תהיה רלוונטית לכלל ציבור עורכי הדין, זאת מול גורמים אחרים בלשכה אשר עושים הכול על מנת לשתק את פעילותה".

 

מעו"ד אפי נוה, יו"ר מחוז תל אביב והמרכז, נמסר: "אין ספק שלשכת עורכי הדין מצויה במשבר מנהיגותי עמוק. ועדת פרוקצ'יה היטיבה לזהות את הכשלים וחוסר התפקוד של המוסדות הארציים של הלשכה והעומד בראשה. המצב החמור של הלשכה, שעליו אני ועמיתי ראשי המחוזות מתריעים מאז תחילת הקדנציה הנוכחית, הוביל את ועדת פרוקצ'יה להמליץ על רפורמה מקיפה ועריכת בחירות לכל מוסדות הלשכה לאלתר. אני מברך על כך וקורא לשרת המשפטים לפעול לתיקוני החקיקה הנדרשים בהקדם. יש לברך גם על מסקנתה של הוועדה שעל הלשכה לשמר את עצמאותה הסטטוטורית, ולהמשיך לרכז בידיה את סמכויות הפיקוח על המתמחים, בחינות ההסמכה והמשמעת של עורכי הדין. ואולם את התפקידים הללו תוכל הלשכה למלא באפקטיביות רק לאחר שידוד מערכות מקיף, הן ברמה המוסדית והן ברמה הפרסונלית,כדי להחזיר את מקצוע עריכת הדין וציבור עורכי הדין למעמדם הראוי".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x