$
מוסף 100 המשפיעים

מחזירים את הבורסה לישראל

התייבשות הבורסה עלולה לגרום נזק קשה לכלכלת ישראל ולכל אזרח. כדי לשכנע חברות פרטיות לגייס כספים בהנפקה ציבורית, הבורסה חייבת להתאים את עצמה לצורכיהן

יוסי ביינארט 10:0122.09.14
"מה היה חסר לך בחו"ל?", אני נשאל פעם אחר פעם מאז חזרתי לארץ ונכנסתי לתפקידי לפני תשעה חודשים. הבורסה של תל אביב מתמודדת בשנים האחרונות עם שינויים מהותיים בהעדפותיהם של השחקנים בשוק ההון הישראלי וזקוקה לזריקת מרץ אמיתית - "אז למה לך כאב הראש הזה?" לכולם אני עונה את אותה התשובה: משום שלבורסה יש השפעה על איכות החיים של כל אחד מתושבי ישראל.

ההבנה הזאת צריכה להיות משותפת לכל מי שהכלכלה והחברה בישראל חשובות לו. ההגדרה של הבורסה בתור "הלב הפועם של הכלכלה" רחוקה מלהיות קלישאה. היא הכלי המרכזי שמאפשר לחברות לגייס הון ולהתפתח, לספק מקומות עבודה מתגמלים, לתמוך בתוצר הלאומי ולשמש קרקע פורייה להפיכת רעיונות של יזמים למוצר קיים ומכניס. הבורסה היא גם המקום שבו ניתן להשיא תשואה טובה יותר על כספי החיסכון של כל אחד ואחת מאיתנו, והיא מאפשרת להפנות את הכספים האלה לאפיקי השקעה מפוקחים ואמינים.

 

בניגוד לדעה ששוק ההון הוא מועדון סגור שמיטיב עם מעטים, ההשפעה שלו נוגעת בכולם. לשוק הון מפותח ובריא יש פוטנציאל אדיר משום שהוא מבטיח שיתפתחו בו חברות ציבוריות יציבות שיפעלו בשקיפות, יזרימו הון זר למשק ויחזקו את הכלכלה הישראלית בעולם הגלובלי. הבורסה היא האמצעי שיהפוך את היזמות והיצירתיות הישראלית לתעשייה שאינה רק מקור לאספקת כישרונות לחו"ל ולאקזיטים, עם כל הגאווה שבדבר. באמצעות הבורסה, חברות קטנות ובינוניות יכולות להפוך לחברות גדולות ומבוססות, חלק מתעשייה שתתרום לכלכלה ולחברה.

 

רגולציה כבדה מדי

אור השמש הפך לחום צורב. מנגד, ההשלכות של התייבשות הבורסה יגרמו לכולנו נזק הרסני וקשה לתיקון. כשהפוטנציאל שתואר כאן אינו מתממש והפעילות יורדת - כולנו מפסידים. לצערי, השיח הציבורי הביקורתי שלעתים מתערב מדי בפעילות של חברות ציבוריות, מרתיע יותר ויותר חברות חדשות מלקחת על עצמן את המחויבויות של חברה ציבורית בישראל. אור השמש הפך מבחינתן לחום צורב.

 

הבורסה לניירות ערך בתל אביב הבורסה לניירות ערך בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

בנוסף, רגולציה כבדה ומנגנונים מסורבלים שעל החברות הציבוריות לתחזק כדי לעמוד במחויבויות הנדרשות מהן, יוצרים כשל שוק שבו העלות הכרוכה בהפיכה לחברה ציבורית גדולה מן התועלתאם חברה פרטית חשה שהמהלך אינו מביא תועלת כלכלית הולמת, אין פלא שרבות מהן בוחרות אפיקים אחרים לגיוס הון, בשוק הפרטי ובשווקים הזרים - רחוק מהעין רחוק מהלב. חברות הטכנולוגיה, למשל, מהוות פחות מרבע מחברות מדד תל־אביב 100. מישהו אמר "סטארט־אפ ניישן"? אנחנו מפסידים מזה פעמיים: כיחידים וכמדינה.

 

לכן עלינו לעשות שינוי משמעותי ומהר. גיוס הכסף הציבורי אינו יכול להמשיך להפסיד בתחרות מול אפיקי הגיוס האחרים. הגידול הצפוי בחיסכון הפנסיוני עד לשנת 2020 נאמד בכטריליון שקל שיחפשו אפיקי השקעה. המשימה הלאומית שלנו היא להגדיל את היצע החברות הקיימות בבורסה ולייצר מספיק אפיקי השקעה מקומיים שקופים, כדי לייצר תשואה טובה לפנסיות של החוסכים הישראלים תוך תרומה משמעותית לצמיחה הכלכלית והחברתית בישראל.

אנחנו, בהנהלת הבורסה, פועלים בכמה אפיקים כדי להחזיר אותה למעמדה המרכזי בשוק ההון הישראלי, וכדי לחזק את מוסד החברה הציבורית בישראל.

 

אנו מנסים להבין לעומק את הצרכים והשיקולים של החברות, ולראות כיצד ניתן להקל עליהן - לפחות בתחילת הדרך - לצלוח את הגשר שבין הפרטי לציבורי, כאן בישראל. זה נכון הן עבור חברות טכנולוגיה אשר מיומן הראשון לוטשות עיניים לחו"ל והן עבור חברות תשתית, שירותים ותעשייה שפועלות בשוק המקומי אך את קפיצת הדרך שלהן הן עושות כיום בעיקר באמצעות גיוס הון בשוק הפרטי. מאז תחילת השנה נפגשנו עם עשרות נציגי חברות פרטיות וציבוריות, ועל בסיס השיחות איתם אנחנו "תופרים" חבילת הנפקות שתנסה לתת ערך מוסף לחברות בבואן לבורסה בתל אביב.

 

כללי משחק בינלאומיים

משימה נוספת היא להתאים את פעילות הבורסה למשקיעים זרים. אנו בוחנים במרץ את האפשרות לשנות את ימי המסחר בבורסה בהתאם לאלה המקובלים בעולם, במטרה ליישם את השינוי בעתיד הנראה לעין. כמו כן אנו ממשיכים לפעול מול חברת MSCI על הכללתנו במדד הולם.

 

אנו רוצים גם לאמץ כללי משחק שמקובלים במדינות המפותחות וירחיבו את אפשרויות ההשקעה. בכל העולם ניתן לסחור במניה בבורסות שונות ולא רק בבורסה שבה היא הונפקה. אנו מקדמים את האפשרות לסחור בבורסה בתל אביב במניות של חברות ישראליות הרשומות בבורסות בעולם - חברות מעוררות גאווה כמו צ'ק פוינט, מובילאיי, וויקס ומלאנוקס. כשמניותיהן תסחרנה כאן, נוכל לחשב מדדים על חברות הטכנולוגיה הישראליות, וגופים בינלאומיים ינפיקו עליהם תעודות סל - והנה אנחנו מאפשרים לטכנולוגיה הישראלית ליהנות ממשקיעים מהעולם כולו. זאת כבר באמת "סטארט־אפ ניישן".

 

כדי שיוזמות אלה יתממשו, נדרש שיתוף פעולה של גורמים שונים בשוק ההון. ראשית מצד החברות, חברי הבורסה, המשקיעים המוסדיים והפעילים בשוק. אך מעל לכל אלה: גם הרגולטורים השונים - הרשויות, הממשלה והכנסת. שינוי כללי המשחק בשוק ההון המקומי הכרחי לעתיד של כולנו. אנחנו חייבים לצאת מהקופסה, לעשות צעדים אמיצים ולשנות את המשוואה כדי לסייע ליותר חברות לעבור בהצלחה את הגשר מהמגרש הפרטי לשוק הציבורי.

 

לפני כשבוע חנכנו את משכנה החדש של הבורסה ברחוב אחוזת בית בלב הסיטי של תל אביב. איתנו עמדו על הבמה נציגי משרד האוצר, הכנסת, רשות ניירות ערך ובנק ישראל. אני מרשה לעצמי לסיים בציטוט מדבריו של יו"ר דירקטוריון הבורסה, אמנון נויבך, באותו מעמד: "קיומו של שוק הון חי, נושם ובועט הינו תנאי הכרחי לצמיחה כלכלית יציבה לאורך זמן, ולמערכת חיסכון חיונית לחוסכים לטווח ארוך. בואו ננסה ביחד לגול את האבן מעל הבאר בכדי שכולם יוכלו לשתות ממנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x