בלעדי לכלכליסט
חברות הגז: אם המדינה תלאים גז שיועד ליצוא, היא תפצה אותנו במיליארדים
ארבע השותפות במאגר לווייתן הגיבו לבג"ץ במסגרת עתירה של העמותה לכלכלה בת-קיימא שדורשת שהגז יופנה למשק המקומי. לדבריהן, אם המדינה תחליט שאינן יכולות לייצא, הן לא יעמדו בחוזים שנחתמו וידרשו ממנה פיצוי עתק
הלאמת גז ממאגר לווייתן עלולה לגלגל לפתחה של המדינה תביעת פיצוי של מיליארדי שקלים. כך מזהירות השותפות במאגר לווייתן: דלק קידוחים ואבנר, שבשליטת יצחק תשובה, נובל אנרג'י האמריקאית ורציו. הדברים נמסרו לפני כמה ימים במסגרת תגובת בעלי מאגר הגז לבג"ץ שהגישה העמותה לכלכלה בת-קיימא נגד משרד האנרגיה בעניין יצוא הגז מלווייתן.
- דלק קידוחים ואבנר יוציאו 90 מיליון דולר על רכישת ציוד ללווייתן
- עוד גז לייצא: מאגר אפרודיטה גדל ב-12%, הפיתוח ישתלב בזה של מאגר לווייתן
- נסיכות גז מזרח תיכונית חדשה מחפשת קברניט
העתירה הוגשה במאי האחרון, ובמסגרתה העמותה, שמיוצגת על ידי עו"ד אפי מיכאלי, מסבירה שרישיון הקידוח וההפקה שהמדינה נתנה לבעלי לווייתן בסוף מרץ לקוי בכמה תחומים חשובים, לרבות מכסות היצוא, תמחורו והאפשרות להטיל על בעלי המאגר רגולציה של איכות סביבה. לתפיסת העותרים יש לתקן את הרישיון ולכפות חוזי יצוא קצרי טווח בלבד.
עיון בתשובת בעלי לווייתן, שהגיעה לידי "כלכליסט", מעלה כי יזמי הגז טוענים שחוזי הגז השונים הם לתקופות ארוכות טווח של 15 שנה ומעלה, כמקובל בשוק. לפיכך, חתימת חוזה ליצוא גז מטילה התחייבויות על היזמים. המשמעות היא שאם המדינה תחליט להפנות בדיעבד את מכסת יצוא הגז לטובת המשק המקומי, על משרד האנרגיה להביא בחשבון שיש לכך משמעות כספית.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
לתפיסת החברות, "שינוי החלטה מינהלית, הפרת חוזה מינהלי או הפרת הבטחה שלטונית, שהפרט הסתמך עליהם, עשויים במקרים המתאימים לזכות את הפרט בסעד של פיצוי כספי". לעניין שאלת המחיר מבהירים שם שמחיר השוק "הוא מחיר השוק העולמי, קרי מחיר היצוא של הגז".
במילים אחרות, אם חברות הגז יחתמו על חוזה יצוא רחב היקף למצרים או ירדן ובדיעבד יתברר שמכסת הגז שאושרה ליצוא דרושה לצורכי ישראל, אזי שר האנרגיה שיחליט על ההלאמה יפר לכאורה הבטחה שלטונית, ולכן יחשוף את המדינה לפיצוי כספי ולתביעת הפרת חוזה.
התגובה אינה מציינת בכמה כסף מדובר, אבל מאחר שסכומי החוזים נאמדים בעשרות מיליארדי דולרים, ניתן להסיק כי מדובר בסכומים גבוהים. המחיר המקומי (כ־6 דולר ליחידת אנרגיה) נמוך על פי הערכות ב־33% ממחיר היצוא (כ־9 דולר, לא כולל הולכה). הסטה של חלק מהגז שיועד ליצוא לטובת צורכי המשק תגרום להפסד בשיעור זה עבור היזמים.
מדלק קידוחים ואבנר סירבו להגיב לידיעה.