הרצוג פנה לאדלשטיין: "הדיון על הגז צריך להגיע לכנסת"
יו"ר המחנה הציוני ליו"ר הכנסת: "היום אמור הקבינט לקבל החלטה גורלית בנושא מתווה הגז שתהיה לה השלכה לדורות - לא ניתן להשאיר זאת בחדרי חדרים"; אדלשטיין: "אעשה מה שניתן כדי לטפל בפנייה"
שעות ספורות לפני כינוס ישיבת הקבינט בנוגע להסכם עם חברות הגז, האופוזיציה ממשיכה לנסות ולהביא את המתווה לדיון ציבורי בכנסת. הבוקר (ה') עדכן יו"ר המחנה הציוני, יצחק הרצוג, בעמוד הפייסבוק שלו כי שוחח עם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין "בדרישה שיפעיל את סמכותו המוסרית והפוליטית לוודא שהדיון יגיע לכנסת, כי זו בראש ובראשונה טובת הציבור".
- מתווה האינטרסים: חצי שנה של תהפוכות בהסכם הגז
- כל מה שצריך לדעת על מתווה הגז: שאלות ותשובות
- הזדמנות גז: כמה כסף שווה המאבק על המתווה
במקביל, אתמול פנה ח"כ עומר בר לב ליו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי בדרישה שהמתווה יובא לפני הוועדה. שלי יחימוביץ' תקפה את נתניהו: “הוא מכר את הציבור. שיתבייש ויתביישו השרים שיתמכו בכך בקבינט".
הרצוג כתב, "היום אמור הקבינט לקבל החלטה גורלית בנושא מתווה הגז שתהיה לה השלכה לדורות. אני חוזר על תביעתי מראש הממשלה להביא את המתווה בפני הכנסת. זו החלטה בסדר גודל של הכרעות שהכנסת נדרשה אליהן בעבר בסוגיות גורליות בחיי המדינה ולא ניתן לקבל אותה בחדרי חדרים". לדברי הרצוג, אדלשטיין אמר כי גם לדעתו הדיון צריך להגיע למליאה, וכי "יתייחס לפנייתו בכובד ראש ויעשה מה שניתן כדי לטפל בה”.
הדיון בהסכם בין הממשלה לחברות הגז עבר לקבינט המדיני-ביטחוני בשל ההשלכות של ההסכם על החוזים לייצוא גז שנחתמו עם ירדן וחברת BP. היועץ המשפטי לממשלה אישר את המהלך הזה, והיום הקבינט אמור לאשר כי מדובר בסוגיה מדינית שתאפשר לשר הכלכלה אריה דרעי לעקוף את החלטתו של הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה. הממונה קבע בסוף 2014 כי יש הסדר כובל בין דלק לנובל אנרג'י שיש לפרק אותו. כדי לקבל את ההחלטה הזאת, מחויב דרעי לבוא להתייעצות עם ועדת הכלכלה – וזאת נראית כרגע בתור ההזדמנות היחידה של הכנסת לדון ולהתייחס למתווה הגז.
אתמול ציין כבל כי הקבינט אינו רשאי לקבל החלטה המאשרת את המתווה אלא לאחר אותה התייעצות. השבוע פנה כבל בכנסת לדרעי ואמר לו "אמרת שאתה מגן השקופים, ונרצה לראות שאתה פועל למען הציבור".
במקביל, ח"כ עמר בר-לב מהמחנה הציוני המכהן בוועדת החוץ והביטחון פנה אתמול ליו"ר הוועדה הנגבי, בו כתב כי "חשוב שיתקיים פיקוח ומעקב של הרשות המחוקקת על הנושא, ואבקשך לכנס דיון דחוף בוועדה לפני קבלת ההחלטה הסופית בממשלה, שבו יוצגו לחברי הוועדה השיקולים המדיניים-ביטחוניים במתווה". עוד ביקש בר-לב שהמתווה המלא יוצג לחברי הוועדה "וכמובן שאם מדובר במידע מסווג ברמה גבוה, ניתן יהיה לערוך את הדיון באחת מוועדות המשנה". עד כה, הנגבי לא הגיב לדברים.
שלי יחימוביץ', שערכה השבוע כנס חירום בנושא בכנסת, תקפה אתמול בחריפות את נתניהו. "המתווה המסתמן לא מביא אפילו הישג אחד לציבור. דילול האחזקות של החברות במאגרים הוא חסר משמעות, כריש ותנין לבדם לא ייצרו תחרות ופיקוח על המחירים ברמתם הנוכחית רק ינציח את נזקי המונופול", אמרה. "נתניהו נכנע באופן מוחלט לתשובה ולמונופול, ומכר את הציבור. שיתבייש, ושיתביישו השרים שיתנו את ידם בתמיכה לגזל".
"אין שום סיבה לנהל את הדיון בחיפזון ורשלנות, תוך מעיכת הרגולטורים והכנסת”, הוסיפה. "נתניהו מוותר לחברות ומאפשר להן לעכב את פיתוח המאגר, לבסס עוד יותר את אחיזת החנק שלהן במשק הישראלי ולהבטיח שהמונופול יישמר לשנים רבות אף יותר. כל זה עוד בלי לדבר על הקלות נוספות, בייצוא ובפיתוח - שטרם נחשפו, היות והדיון כולו חשאי ומסווג, כאילו מדובר בסודות הגרעין”.
מפלגת מרצ שלחה היום מסרונים לחברי הקבינט ובו קראה להם להתנגד למתווה שמציע נתניהו. "בשביל רגעים כאלה נכנסת לפוליטיקה. ההחלטה שתקבל היום על סוגיית הגז היא אחת ההחלטות החשובות שקיבלת ותקבל בחיים הפוליטיים. הקול שלך שווה טריליון שקל.", נכתב במסרון. "אל תשתף פעולה עם המחטף של נתניהו ואל תשאיר במו ידיך את הגז הטבעי, בידי המונופול האימתני והסחטני של יצחק תשובה. אל תפקיר את עתיד ילדינו". מרצ קוראת לשרים להחזיר את ההחלטה לכנסת כדי לגבש מתווה אחר. יו"ר המפלגה זהבה גלאון הוסיפה כי "הכניעה המדהימה של נתניהו אל מול מונופול הגז מעלה חשד חמור שלא טובת הציבור היא שעומדת לנגד עיניו ומדיפה את ריח פגישותיו העלומות עם יצחק תשובה – פגישות שאת תוכנן הוא לא מסכים לחשוף".