$
משפט

פרשת רונאל פישר: מח"ש תהיה אחראית על תמלול החומרים המצולמים

במחלקה לחקירות שוטרים טענו כי עלות תמלול הקלטות תגיע למאות אלפי שקלים, וכי הדבר "מטיל על משלם המסים נטל בלתי מידתי"; ביהמ"ש דחה טענות אלה

זוהר שחר לוי 20:1823.08.15
בית המשפט המחוזי בירושלים הכריע כי מח"ש אחראית לתמלל את החומרים המצולמים שנאספו במהלך חקירת פרשת רונאל פישר. "יש להעדיף את זכותם של הנאשמים להתכונן ולהסתייע בחומר החקירה שנאסף, אף אם הדבר כרוך בעלות כספית ניכרת, על פני החשש שחומר ראיות שעשוי לשמש את הנאשמים בהגנתם לא יעמוד לרשותם".

 

בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט" על המחלוקת בין המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) לבין נאשמי פרשת פישר בנוגע לתמלול חומרי החקירה. במסגרת הפרשה הואשמו פישר, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר רות דוד, בעל השליטה בחברת ב.יאיר, יאיר ביטון, ואחרים בעבירות שוחד, שיבוש הליכי משפט ומרמה. בפנייה לבית המשפט המחוזי בירושלים, טענו נציגי מח"ש כי ישנן בתיק 373 שעות הקלטה המצפות לתמלול שעלותו מאות אלפי שקלים. "התמלול", טענו, "מטיל על משלם המסים נטל בלתי מידתי".

 

לכן, טענו נציגי המדינה עוה"ד ליאורה נהון וקרן אלטמן, יש לתמלל רק "עניינים רלבנטיים" מהחומר המוקלט. "חובת התיעוד אינה טומנת בחובה גם חובת תמלול. חובת המאשימה לתמלל רק את ההקלטות המוגשות כראיה ולא קיימת בדין חובה לתמלל הקלטה שאין בכוונת התביעה להגיש כראיה.. קל וחומר שה שמדובר בהיקף רב של חומר שהוקלט". לפי הנתונים במח"ש, בחקירה הצטברו כ-373 שעות הקלטה, שהן אלפים רבים של עמודי תמלול כשעלות עמוד תמלול היא 17 שקל לפני מע"מ. כך שבסך הכל מדובר בכמה מאות אלפי שקלים.

 

רות דוד רות דוד צילום: אוהד צויגנברג

 

באופן לא מפתיע באי כוחם של הנאשמים התנגדו לעמדתה של מח"ש. "המאשימה ביצעה את החקירות", טענו סנגוריה של עו"ד רות דוד, נחשון שוחט ויאיר גולן, היא מצויה ביתרון ידע עצום על פני המשיבים. היא בחרה באופן חד צדדי, בזמן ביצוע ההלקטות מה להעלות על הכתב, מה להשמיט וכיצד לנסח. לגרסת הסנגורים, חובת התמלול היא של מח"ש והיא חלק בלתי נפרד מהגינות ההליך.

 

"אינני סבור כי השיקול הכלכלי יכול לבוא בחשבון", כתב השופט כרמי מוסק בהחלטתו בסוגיה. "זכותם של כל הנאשמים לקבל את חומר החקירה המלא באופן רהוט ומסודר. אינני מקבל את עמדת מח"ש לפיה היא זו שתחליט איזה חומר יתומלל וכי יתומלל אך ורק מה שהיא תחליט שהיא מגישה כראיה לבית המשפט".

 

לפי השופט, קבלת עמדה זו יוצרת חוסר שוויון בין הצדדים "שהרי לנאשמים אין כל שליטה כל החלטות המאשימה או על חומר החקירה". הדרך הראויה לבצע את ההליך, כך לפי בית המשפט, היא שמח"ש תכין רשימה של כל ההקלטות שיש בידה תוך ציון פרטי ההקלטות ורשימה זו תועבר לנאשמים ביחד עם ההקלטות. הנאשמים יודיעו למח"ש אילו קלטות הם מבקשים לתמלל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x