הון אנושי: קו השבר הבנקאי
זלמן שובל הזמין להשקת ספרו, הגווארדיה הוותיקה התכנסה, ואף אחד לא נשאר אדיש להגבלת שכר הבכירים
לא מעט מאנשי הדור ההוא הגיעו לחגוג איתו. למשל פגשתי שם את אלפרד אקירוב, איל הנדל"ן, שמחזיק גם בחלק ממניות בנק לאומי ובעוד קצת של בנק הפועלים.
"אתה רואה לאן הגענו? נלחמנו בשלי יחימוביץ' וקיבלנו כחלון", אמר אקירוב. "הרי רק בגללו נפלו חברות הסלולר ונהפכו לעסקים בעייתיים. אי.די.בי נפלה. אני לא מבין מה הוא רוצה. לנהל בעצמו את הבנקים? הוא יודע איך מנהלים בנק? הוא יודע איך עושים את זה? וכשהבנקים ייפלו פה, אפשר לקפל וללכת. זה מה שאני בכל אופן מתכוון לעשות".
לעומת זאת יאיר רוטלוי, התעשיין, ומי שמשתייך לשושלת בנקאות וכיום גם גז, דווקא בעד הצעדים האחרונים של כחלון. "אני חושב שכל העניין עם הגבלת שכר הבכירים בבנקים בעיקרון הוא נכון", אמר רוטלוי והוסיף: "איש לא יתאבל על לכתו של ציון קינן. אחרי הכל לא מדובר באיזה גאון פיננסי. כשהוא ילך הבנקים לא יפסידו כסף. אבל הדרך שבה זה בוצע היא פופוליסטית".
גם עוזי דיין, יו"ר מפעל הפיס, הפגין רוח חיובית: "אני איש נמוך, ואנשים נמוכים הם אופטימיים. כי בניגוד לאנשים גבוהים שמסתכלים על הדברים מלמעלה, אנחנו הנמוכים תמיד רואים את חצי הכוס המלאה. ובמפעל הפיס אנחנו עומדים בקריטריונים: רמת השכר הגבוהה לא עולה על 15% מרמת השכר הנמוכה".
אחר כך התחיל האירוע, עם אושרת קוטלר שהנחתה וישראל גוריון ששר ומשה ארנס ואליקים רובינשטיין שדיברו, בעיקר על מלחמת המפרץ ואם כן או לא תכננה ישראל לתקוף. שובל בחש גם שם, ולפחות קיבלנו הפוגה משכר הבכירים.
היא היתה הפוגה קצרה, כי כבר ביציאה אמר לי ליאון רקנאטי, עוד בן לשושלת בנקאים: "אני חושב שההחלטה להגביל את שכר הבכירים בבנקים נכונה מאוד. זה מצוין. אין אף מנכ"ל ששווה את הסכומים האלה. בתקופתי החזירות הזאת לא היתה". ואוהד מראני, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר והיום דירקטור בבנק לאומי, הוסיף: "אני מקווה שהרפורמה לא תבריח בסופו של דבר את מנכ"לית הבנק רקפת רוסק־עמינח. אחרי הכל, ראינו איך היא עמדה מול לחצים של דמויות כמו אליעזר פישמן ולב לבייב. בשביל לעמוד מול לחצים כאלה צריך משכורת מתגמלת, לא?".