שיקום החיוך הקפיץ את איכילוב בדירוג בתי החולים המתקדמים
האתר הרפואי האמריקאי הנחשב Top Masters, שמדרג בתי חולים מתקדמים בעולם, דירג את ביה"ח דנה לילדים שבאיכילוב במקום ה־19. זאת הודות להליך נדיר שמוביל פרופ' אייל גור, שבו משוקמים חלקי פנים משותקים באמצעות עצבי שריר מהרגל
בית החולים דנה־דואק במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב נכלל ברשימה יוקרתית של 30 בתי החולים לילדים מתקדמים ביותר בעולם מבחינה טכנולוגית, כך לפי סקירה של אתר טופ מאסטרס (Top masters in health care administration) שפורסמה בחודש שעבר.
- המגדל הקודם נפסל? נבנה מגדל גבוה יותר
- איכילוב: פרופ' רוני גמזו מונה למנהל ביה"ח - במקום פרופ' ברבש
- מנכ"ל איכילוב פרופ' גבי ברבש פורש מתפקידו
בית החולים לילדים הגיע למקום ה־19 ברשימה הודות להליך נדיר ומתקדם של מיקרו־כירורגיה פלסטית שנערך בו, אשר במסגרתו משוקמים חלקי פנים משותקים. את ההליך מוביל פרופ' אייל גור, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית באיכילוב.
למקומות הראשונים בדירוג הגיעו בית החולים סנט ג'וד בממפיס טנסי, בית החולים לילדים בסנט לואיס במיזורי, בית החולים מונרו קארל בנשוויל טנסי, בית החולים לילדים בברמינגהם שבאנגליה ובית החולים UCSF בסן פרנסיסקו. בסך הכל, רק חמישה בתי חולים מתוך ה־30 אינם מצפון אמריקה: בית החולים דנה בתל אביב, שני בתי חולים מבריטניה, בית חולים בטוקיו ובית חולים במלבורן.
ההליך שמתקיים רק במקומות ספורים בעולם
אתר טופ מאסטרס שבו נכתב על בית החולים דנה, הוא אתר דירוגים שנועד לסייע לאנשי מקצוע בעולם הרפואה להחליט היכן לעבור השתלמויות או התמחויות בתחומי רפואה שונים, וכן מסייע להם עם מידע בנוגע לתנאים ולדרישות של כל מוסד ומוסד.
במסגרת ההליך שבגינו נכלל בית החולים ברשימה, עובר המטופל סדרת ניתוחים מיקרו־כירורגיים מורכבים הנמשכים שעות רבות ומסייעים להחזיר את התנועה לחלק המשותק בפניו, שיתוק שיכול להיווצר כתוצאה מתאונה, מחלה קשה או מום מולד. בנוסף לבית החולים בתל אביב, ההליך שראשיתו בשנות התשעים בטורונטו ובטוקיו, מתקיים כעת במקומות מועטים בלבד בעולם ובנוסף לשתי הערים בקנדה וביפן נערך גם בטייוואן, ניו יורק, יוסטון ווינה. ההליך נערך גם בקרב מבוגרים בבית החולים איכילוב, אך זכה להכרה כעת מכיוון שהוא מבוצע בבית החולים לילדים (רק בשלושה בתי חולים לילדים בעולם נערך ההליך).
הפרוצדורה המורכבת מתבצעת בשני שלבים ונמתחת על פני חודשים רבים. בניתוח הראשון שנמשך כחמש שעות, נלקחת מסילה של עצב חי מרגלו של המטופל, המסילה מושתלת בצד הבריא של פניו, מוחדר אליה עצב ומשם היא נמתחת לצד המשותק, משל היה כבל חשמלי. לאחר כתשעה חודשים העצב הבריא מתפתח בתוך המסילה כשהצד הבריא משמש כצינור, בהליך שמזכיר את אופן הפעולה של מוליך חשמל. המטופל נכנס בשלב זה לניתוח נוסף שנמשך כשמונה שעות שבו נלקח שריר מהירך הפנימית, הוא מושתל בצד המשותק ומחברים אותו לעצב שנמתח מהצד הבריא. בצורה זו, לאחר שעוברת תקופה של כחצי שנה, מצליח הצוות הרפואי להחזיר את החיוך לפני המטופל.
פרופ' גור וצוותו אף שכללו את ההליך, ומקיימים באיכילוב גרסה מורכבת אף יותר שבמסגרתה, במקום להשתמש בחוט מקשר ("כבל") מהצד הבריא לצד המשותק בפנים, השתל מוחדר לעצבים שעדיין פועלים בצד המשותק, ונמתח לאזורים המשותקים בו.
"בית החולים מוכר כמצטיין בעריכת התמחויות שונות ברפואת ילדים, כשהמחלקה המפורסמת ביותר בו היא ככל הנראה מחלקת ניתוחי הילדים", נכתב על בית החולים בדברי ההסבר לדירוגו ברשימה. "למעשה, בית החולים דנה הוא אחד מבין כמה בתי חולים בישראל שבהם פועלים מומחים לכירורגיית ילדים שהוכשרו בבתי החולים הטובים ביותר בצפון אמריקה". עוד נכתב כי "ניתוחי הילדים בבית החולים דנה זוכים לתהודה בשל העבודה פורצת הדרך בתחום ניתוחי השיקום המיקרו־כירורגיים – הליך חדשני שיכול לרפא שיתוק באופן חלקי דרך השתלת עצבים מהשרירים באזורים המשותקים".
נמנה על עשרה מהרופאים המובילים בתחומם בעולם
פרופ' גור וההליך המיקרו־כירורגי הייחודי שהוא מבצע אף הוזכרו בכתבה שפרסם השבועון "ניוזוויק" לפני כעשור שבו נמנו עשרה אנשי רפואה מובילים בתחומם מרחבי העולם. בכתבה מובא סיפורו האישי של אחמד פקהורי, צעיר פלסטיני שנפצע באורח קשה בתאונת דרכים בג'נין. חלק ממגן הרוח של אחת המכוניות שהיו מעורבות בתאונה התעופף וחתך את הצד השמאלי של פניו. פקהורי הגיע לניתוח אצל פרופ' גור שהצליח לשקם את פניו ולהחזיר לו את החיוך.
פרופ' גור, שביקש להודות גם לאנשי הצוות שלו בבית החולים, מסר ל"כלכליסט" כי "כשאתה רואה את המטופל מחייך לראשונה, ילד או מבוגר, אתה בעצמך מתחיל לחייך. זה להחזיר עולם ומלואו לאנשים האלו ומאוד נעים בלב שיש לזה הכרה, לא רק מהמטופל אלא מהממסד, ולא רק פה בישראל אלא גם בעולם. זו התרומה הציונית הקטנה שלי, ואני גאה בה מאוד".
מנהל בית החולים דנה פרופ' דרור מנדל מסר ל"כלכליסט" כי הוא "שמח לראות את שמו של בית החולים נכלל ברשימה לצד בתי חולים מובילים בעולם שנותנים את הטון בתחום רפואת הילדים. החשיבות היא לא רק במקצועיות, אלא גם עניין של פיתוח טכנולוגי לצד פיתוח הון אנושי".