היזם תומר יוסף חשוד בהונאה ב־17 מיליון שקל
בעקבות עתירת כלכליסט הותר לפרסום שיזם ההייטק החשוד בהונאת משקיעים הוא מייסד האפליקציה החברתית Meetey, שאינה פעילה כבר שנה
יזם ההייטק תומר יוסף, מפתח האפליקציה החברתית Meetey, חשוד בהונאת משקיעים בהיקף של 17 מיליון שקל, כך הותר לפרסום בעקבות עתירת "כלכליסט", באמצעות עורכי הדין טלי ליבליך וירון חנין ממשרד ליבליך־מוזר. ביחידת הונאה מרכז של המשטרה, שחוקרת את הפרשה, מייחסים ליוסף חשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, רישום כוזב במסמכי תאגיד, זיוף, העברת מידע כוזב במחשב והלבנת הון.
- פרשת דיזלגייט: החשד נגד מנכ"ל פולקסווגן לשעבר - הונאה
- הוארך מעצרם של חלק מהחשודים בהונאת חברות מחו"ל
- נחשפה רשת הונאה של חברות בחו"ל: המשטרה עצרה 18 חשודים
יוסף, תושב קדימה בן 33, נחשד שהציג למשקיעים מצגי שווא בנוגע לתקדמות האפליקציה, וזאת תוך כדי זיוף נתונים על כמות ההורדות של האפליקציה והתחזות לאיש יחסי ציבור שנשכר על ידי המשקיעים לייצג את האפליקציה תמורת כסף.
חקירת הפרשה החלה בספטמבר, עם מעצרו של יוסף בנתב"ג בעת ששב לישראל מחו"ל. הוא יצא מהארץ כשנה וחצי קודם לכן, ועל פי המשטרה לא שב גם כשנקרא לחקירה. ימים ספורים לאחר המעצר הוא שוחרר למעצר בית אצל קרובי משפחתו והוטלו עליו תנאים מגבילים.
"מצג שווא, זיוף והתחזות"
"החשד הוא שבין השנים 2016-2013 פעל יוסף לרמות את שותפיו באפליקציה meetey בדרכים שונות תוך הצגת מצג שווא, זיוף מסמכים והתחזות בשם אחר", נכתב בבקשה הראשונה להארכת מעצרו שהגישה המשטרה לבית המשפט בספטמבר. "כך קיבל במרמה מיליוני שקלים שאותם פעל להסתיר בדרכים שונות".
לפי המשטרה, בסך הכל גייס יוסף במרמה כ־17 מיליון שקל משותפיו. "מדובר בתיק המתנהל מספר רב של חודשים בגין ספקטרום רחב מאוד של הונאה, והצלחנו לאסוף ראיות לכאורה הקושרות את החשוד לעבירות המיוחסות לו", הוסיף נציג המשטרה, רס"ב אבי מונקר, באחד הדיונים בבית המשפט.
האפליקציה שפיתח יוסף אינה פעילה זה כשנה. בספטמבר 2013 התראיין יוסף ל"כלכליסט" וסיפר ש־Meetey היא ניסיון לייצר רשת חברתית שמספקת נתונים על אירועים המתרחשים בשכונה הקרובה של המשתמש. אז סיפר כי לאפליקציה היו 100 אלף משתמשים, 95% מהם בישראל וחלקם הגדול בתל אביב. הוא הוסיף כי הדבר נעשה ללא פעולות שיווק ובלי שהחברה הניבה הכנסות. החזון של Meetey, אמר, הוא לאפשר למשתמש להזין את השכונה שהוא גר בה, ולקבל מפה ובה אירועים ופרטים על השכונה: עסקים ואנשים שונים ולצדם דיווחים של משתמשים על התרחשויות שונות – מהימצאותו של פגר ברחוב ועד למסיבת רחוב שבדיוק התחילה.
לטענת יוסף, המיוצג על־ידי עו"ד שרון נהרי, החקירה נגדו נפתחה בשל בסכסוך עסקי מול יזם הייטק אחר, גל קלקשטיין, מבעלי חברת פיינר. קלקשטיין נכנס כשותף עם יוסף באפליקציה, והזרים במהלך השנים כספים לחברה. כעבור זמן מה הוא התלונן במשטרה שיוסף "עקץ" אותו. לטענת יוסף, בשלב מסוים, בעקבות אותו סכסוך עסקי, קלקשטיין סילק אותו מהחברה. עוד הוא טען כי התלונה שהוגשה נגדו היא "סגירת חשבונות, בניסיון מתוחכם לסבך בפלילים".
עם פתיחת החקירה הטיל שופט בית משפט השלום בפתח תקווה, עודד מורנו, צו איסור פרסום על שמו של יוסף. "כלכליסט" עתר נגד הצו, וטען כי יש עניין ציבורי וחשיבות בפרסום שמו של יוסף, לאור היותו יזם המגייס כספים ממשקיעים. השופט מורנו דחה את העתירה וכתב כי פרסום השם "יגרום נזק חמור ליוסף, ויש להעדיף את מניעת הנזק על פני העניין הציבורי שבפרסום".
הופכים את החלטת מורנו
"כלכליסט" עתר נגד ההחלטה לבית המשפט המחוזי מרכז, בטענה כי זכות הציבור לדעת גוברת על הנזק שהפרסום יגרום ליוסף, שאינו שונה מכל אדם אחר ששמו מתפרסם לאחר שנחקר כחשוד. השופטת דנה מרשק־מרום קיבלה את הטענה, והפכה את החלטתו של השופט מורנו בקביעה כי לא ברור על מה נסמכת הנחת בית משפט השלום בדבר נזק מיוחד, המצדיק איסור פרסום עד הגשת כתב אישום, ככל שיוגש כזה.
"בית המשפט ביסס את החלטתו על הקביעה שלפיה שוכנע כי עיסוקו של יוסף כרוך כולו במגע עם אנשים, מגע המבוסס על אמון הדדי, המתחדש כל פעם עם אנשים נוספים", כתבה השופטת, "ועל כן פרסום בשלב זה, בעוד חזקת החפות עומדת לצדו, יגרום לו נזק חמור אשר יבוא לידי ביטוי בפגיעה בפרנסה ובבריחת לקוחות חדשים. אין די בקביעות אלו כדי לבסס את אותו נזק חמור המצדיק סטייה מעקרון־העל של פומביות הדיון".
עו"ד שרון נהרי, סנגורו של יוסף, מסר: "מדובר בסכסוך עסקי לחלוטין, מרשי לא עבר עבירה פלילית. כל הדברים הוצגו במשטרה, והוא נתן גרסה מפורטת. צר לנו שהמתלונן בחר לנקום ולסחוט דרך המשטרה, במקום להתמודד עם טענות כבדות משקל לגבי תנאי העסקה של מרשי. כל הכספים שנמשכו מהחברה היו בידיעת המתלוננים כמקובל". גל קלקשטיין לא מסר תגובה.