ניתוח כלכליסט
הרכבת בקרב בלימה: מקצצת בהוצאות האבטחה והניקיון
הנהלת הרכבת פועלת בשבועות האחרונים לצמצום עשרות מיליוני שקלים בעלויות התפעול של החברה בשל זינוק בהוצאות. הקיצוצים העיקריים מתבצעים בתחום השירותים ומורגשים בחלק מהתחנות
הקשיים שפוקדים את חברת רכבת ישראל עלולים לפגוע גם בשירותים השוטפים של הנוסעים בכלל הקווים בארץ. מבדיקת “כלכליסט” עולה שהנהלת הרכבת בוחנת בשבועות האחרונים צמצום רחב היקף בעלויות התפעול של החברה וזאת בשל עלייה חדה בהוצאות השוטפות שמכבידות על התקציב.
- הרכבת קולטת קרונות חדשים, הוועד מסרב להתקדם בפרויקט החשמול
- תוקנה התקלה בקו המהיר לי-ם: תדירות הנסיעות עומדת שוב על 2 רכבות בשעה
- התקלה בקרונות תוקנה - והרכבת לירושלים חזרה לפעול באופן סדיר
בכיר בחברה מספר שבשל הגירעון קיבלו בשבועות האחרונים המנהלים בחטיבות השונות הוראה לחתוך בהוצאות בכל מקום אפשרי מבלי לפגוע בתפעול השוטף. מי שניצב בקו הקדמי על הכוונת הם שירותי האבטחה, הניקיון והדיילים שהרכבת משתמשת בהם לצורך מתן מידע לנוסעים.
את תוצאות ההוראה החדשה כבר רואים בשטח בחלק מהתחנות השונות. צמצום מספר עמדות האבטחה הביא להצטברות של תורי כניסה ארוכים לכל מתחם. "לא ייתכן שבכניסה לקניון ענק יש רק שומר או שניים, ואילו כל תחנת רכבת צריכה להחזיק מערך אבטחה גדול", מסבירים בסביבת החברה, אך נמנעים מלנקוב בתוצאה הסופית של המהלך, או לאשר כי יש אפשרות שהאבטחה ברכבת התרופפה.
תפעול עולה, שירות יורד
עיון בדו"חות הרכבת לרבעון השלישי של 2018 חושף חלק מהבעיה. הרכבת סיימה את הרבעון השלישי בהפסד של כ־293 מיליון שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ־29 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. חלקו הגדול של ההפסד הוא חשבונאי, ומיוחס לירידת ערך נכסי החברה בהיקף של כ־200 מיליון שקל. אולם אם מנטרלים את האירוע החד־פעמי הזה ומתמקדים בהוצאות התפעול השוטפות מגלים למה הרכבת חייבת מבחינתה לחתוך בהוצאות. כך למשל, ברבעון השלישי נרשמה עלייה בעלות המצרפית של העבודות והשירותים, שהסתכמה בכ־1.8 מיליארד שקל, עלייה של כ־7% ביחס לשנה שעברה. כשפורטים את המרכיבים השונים עולה שברבעון השלישי של 2018 גדלו הוצאות השמירה ברכבת ב־22 מיליון שקל שהן עלייה של כ־18% לעומת אשתקד, וזאת כ”תוצאה מפתיחת תחנות ומתחמים חדשים, עדכון שכר המינימום ועדכון תעריפים בעקבות הסכמים עם ספקי שירות", נכתב בדו”ח.
עוד נכתב בדו”ח על "עלייה של כ־7 מיליון שקל בהוצאות הניקיון המהווים זינוק של כ־20% ביחס לאשתקד, “בעקבות פתיחת תחנות ומתחמים חדשים ועלייה בשכר המינימום".
בדו”ח הרכבת מדווח עוד כי נרשמה "עלייה בסך של כ־40 מיליון שקל בהוצאות הדלק. מדובר בעלייה של כ־13% לעומת השנה שעברה". מקור העלייה נובע מעליית מחיר הסולר וגם בעלייה בהיקף הנסיעה.
מהרכבת נמסר בתגובה כי "לצורך התכנסות תקציבית נבחנים כל המרכיבים הרלבנטיים ובכלל זה הוצאות הביטחון. איכות הביטחון לא נפגעת ואף מחוזקת הודות לאמצעים טכנולוגיים חדשניים שהוטמעו”.
לגבי השירות לנוסעים אומרים ברכבת כי "בשלב זה קיימת השפעה על כמות מסויימת של עמדות בידוק בתחנות, בעיקר בשעות השפל, ותוך ניתוח מדויק של עומס הלקוחות בתחנות השונות. התהליך עדיין נמצא בעבודת מטה וטרם נקבע סופית כמה עמדות בידוק ירודדו בשלב הסופי".
מי שעוקבת בדאגה אחר המצב היא רשות החברות הממשלתיות, שפנתה ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה חריגה להקים ועדת איתור מיידית למציאת מנכ”ל חדש לרכבת. המנכ”ל הנוכחי שחר איילון יסיים את תפקידו באפריל לאחר התכתשות עם דירקטוריון החברה ועם משרדי הממשלה. אך בשל תקופת הבחירות אסור למנות נושאי משרה בכירים. ברשות החברות מבקשים חריגה מהנוהל.
קרון חדש, סכסוך ישן
בתוך כך רצף התקלות שמלווה את החברה לא מפסיק. גם אתמול בוטלו כמה נסיעות בקו החצי חשמלי מנתב”ג לירושלים בשל תקלה בקטר. כדי לתת אופק חיובי יותר לנוסעים, הרכבת הודיעה אתמול על קליטת עשרה קרונות דו־קומתיים חדשים, שמוסיפים עוד 1,420 מקומות ישיבה. "עם קליטת הקרונות החדשים לשירות, מאריכה הרכבת שלוש רכבות לשמונה קרונות דו־קומתיים, בקווים נהריה-מודיעין ובנימינה-רחובות", מסרו מהרכבת.
אולם דקות ספורות לאחר הבשורה הזו הגיעה הודעת הוועד שנשלחה לעובדים ובה נמסר כי "בהמשך לסכסוך העבודה בחשמול אנו מודיעים שלא נקבל קטרים חשמליים חדשים, כמו כן לא יתקיימו הדרכות ואו קורסים".
בוועד מסבירים שהצעדים הארגוניים הננקטים הם במסגרת סכסוך עבודה ובגיבוי ההסתדרות. "במקום שהנהלת הרכבת תוסיף תקנים ותכשיר כוח אדם רלבנטי, היא מטילה עוד ועוד תפקידים על העובדים הקיימים ואף מבקשת מעובדים לקחת על עצמם תפקידים ומשימות שאינם קשורים למקצוע שלהם”.