בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה רוצה להשבית את תחנות הכוח הפחמיות כבר ב־2024
המשרד פנה לרשות החשמל על מנת להסב שש יחידות לעבודה בגז, מהלך שבמקור אמור היה להתרחש עד 2028. העלות המשוערת של ההסבה: מיליארד שקל. חברת החשמל תעביר את התייחסותה למהלך אחרי החגים
משרד האנרגיה פנה לאחרונה לרשות החשמל במטרה לבחון הסבה של תחנות הכוח הפחמיות של חברת החשמל לעבודה בגז טבעי כבר ב־2024, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בקיצור לוח הזמנים הרשמי לסגירת כלל היחידות הפחמיות, שבמקור נקבע על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ ל־2028.
- 5 חברות הגישו הצעות לקבלת רישיון לחיפושי גז ונפט, מתוכן רק 2 חדשות
- הסדר הנכסים סידר לחברת החשמל רווח נדיר של כ-4 מיליארד שקל ב-2018
- אודי אדירי: "מדינת ישראל תפסיק להשתמש בפחם עד 2030"
לפי עיקרי התוכנית, חברת החשמל תחויב להסב את היחידות הפחמיות לעבודה כיחידות דו־דלקיות - גז קודם, ופחם במקרי חירום - תוך שימור יכולת הייצור בפחם לשבועות אחדים בכל שנת עבודה. נכון להיום, שש יחידות מיועדות להסבה: ארבע יחידות שממוקמות בתחנת הכוח הפחמית באשקלון (תחנת רוטנברג) ושתי יחידות שממוקמות בחדרה (תחנת אורות רבין). התחנות שיוסבו לעבודה בגז יפעלו במתכונת של "מחזור פתוח", שמשמעו יכולת ייצור שתשתווה לזו הקיימת היום - כ־2,250 מגה־ואט באשקלון וכ־1,200 מגה־ואט בחדרה - אבל עם מודל הפעלה מינימלי וביחס לצורכי המשק.
בדיקה ראשונית שבוצעה במשרד העלתה שהעלות עשויה להגיע למיליארד שקל. מומחים זרים הגישו הצעות לפיהן ניתן יהיה לסיים את העבודות במחצית מעלות זו, אלא שתסקירים אלו נלקחים בעירבון מוגבל, משום שמעולם לפני כן לא ניסו להסב בישראל תחנת כוח פחמית לכזו שעובדת בגז. במשרד האנרגיה ירצו לבצע פיילוט לאחת היחידות שקיימות בחדרה או באשקלון, במטרה לראות אם המהלך מוכיח את עצמו ברמה הטכנית, ומבלי שתהיה פגיעה בכוח הייצור של החשמל שמסופק לכלל המשק. אם המהלך יצלח, ההערכות הן שניתן יהיה להשלים את ההסבה הכללית בתוך ארבע שנים.
במשרד האנרגיה חוששים משאלת המימון: עלות של מיליארד שקל משמעה התייקרות של כ־4% בתעריף החשמל, שאותה ירצה המשרד למנוע. לפיכך, המסגרת הפיננסית הראשונית שגובשה היא לחייב את מי שיחזיק בתחנה לרכוש גז במחיר הרף שנקבע בעסקאות הגז האחרונות של אנרגי'אן היוונית־בריטית: מחיר של 4-4.2 דולר ליחידת אנרגיה. ככל שמחיר הגז שיפעיל את תחנות הכוח הפחמיות שהוסבו ינוע סביב העוגן התמחירי, החיסכון ברכש הגז יקזז את עלות ההסבה, ולא תירשם השפעה על תעריף החשמל.
המהלך מתואם עם חברת החשמל שאמורה להעביר התייחסויות הנדסיות ופיננסיות אחרי תקופת החגים הקרובה, כדי להניע את המהלך עם כינון הממשלה הבאה.