בלעדי לכלכליסט
האינטרנט המהיר מתגייס לשריון וחטיבות החי"ר
אלביט סיפקה לזרוע היבשה בצה"ל גרסה חדשה של מערכת צבא יבשה דיגיטלי, שמאפשרת העברת וידיאו לשדה הקרב
צה"ל סיים בימים האחרונה תרגיל רב זרועי ראשון שבו שולבה הגרסה החדשה של מערכת צבא היבשה הדיגיטלי.
ל"כלכליסט" נודע כי הגרסה החדשה כוללת תשתית וידיאו מתקדמת, שמאפשרת גישה נוחה לכוחות בשטח למקורות הווידיאו המבצעיים, בין אם באמצעות מכשירי טאבלט מסווגים, אפליקציית השליטה ובקרה של המפקד בשטח או במסך של צוות אווירי השותף בלחימה. המטרה: לסנכרן בזמן אמת, באמצעות וידיאו חי, בין הכוחות המשתתפים בלחימה ולאפשר תחקור באמצעות יכולות ה-VOD הקיימות במערכת גם לכוחות היבשה, באופן שכבר קיים בחיל האוויר.
מערכת הצי"ד, שפיתחה אלביט מערכות, נכנסה לשירות בצה"ל לפני 15 שנה, ונפרסה לאורך השנים בעלות של מיליארדי שקלים. אלביט אף מכרה אותה לצבאות זרים, ביניהם צבא אוסטרליה, בכחצי מיליארד דולר. הגרסה החדשה מתבססת על יכולות דחיסת מידע מאובטחות שפיתחה אלביט, ומשמשת גם את מערכות הקשר שהיא מוכרת, בין השאר לצבא שוויץ, בעסקה שצפויה להגיע לסכום של כ-200 מיליון דולר.
אל"מ אודי, מפקד חטיבה 7 בצה"ל, המפעילה טנקי מרכבה סימן-4, אמר ל"כלכליסט": "זה לא עוד שלב בצי"ד, אלא קפיצת מדרגה שמעניקה לנו יכולות שלא היו קודם. המערכת מבוססת על רשת יציבה של צי"ד המוכר, אך מנגישה לנו מידע מודיעיני שלא היה זמין לנו בעבר בטנקים. עכשיו יש לנו חיבור מהיר יותר לחיל האוויר, שמשפר את יכולת האש. חיל האוויר וכוחות היבשה רואים את אותה תמונה באותו זמן. זה יוצר אמון, שהוא קריטי עבור חיל האוויר כדי לתקוף במרחק קצר יחסית מכוחותינו, תוך שברור לו איפה אנחנו ואיפה האויב, ושהטייסים לא מסכנים אותנו כשהם הם משחררים חימוש. זו יכולת שתאפשר להביא לידי ביטוי משופר את הנשק המדויק של חיל האוויר. עד היום או שהיינו יוצאים להתקפה בלעדיהם, או שעד שכולם הבינו איפה כולם נמצאים, הסיוע האווירי כבר לא היה תמיד רלוונטי".
הגרסה החדשה פותחה בשיתוף אגף התקשוב וההגנה בסייבר בצה"ל, זרוע היבשה וחילות האוויר והים. "הקישוריות בין כוחות צה״ל מבטיחה יכולת של כולם לדבר עם כולם. אגף המודיעין, חיל האוויר, חיל הים והיבשה, המח''ט והחייל בקצה, כולם מתקשרים באותן מערכות מה שמגביר את האפקטיביות", אומר רמ״ח מעו״ף באגף התקשוב וההגנה בסייבר, אל״ם ליאור. "כעת מערכת הצי"ד כוללת יכולות תקשורת מתקדמות בפס אינטרנטי רחב, שמאפשרות הנגשת האינטרנט המבצעי לכוחות הלוחמים בשטח".