$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

קשת דורשת הקלות בשווי מיליוני שקלים

במכתב שהעבירה זכיינית ערוץ 2 לשר התקשורת היא מתנה את המעבר שלה לערוץ עצמאי בשנה הבאה בקבלת שורה של הקלות, ובהן החזר דמי הזיכיון ששילמה השנה, ביטול מחויבויות ההשקעה בקולנוע וקבלת אפיק אטרקטיבי במקום ערוץ 22

אופיר דור 08:3001.09.14

זכיינית ערוץ 2 קשת מוכנה לעבור לשדר בערוץ עצמאי בנובמבר 2015 במקום להישאר בשותפות עם רשת עד נובמבר 2017, אולם ל"כלכליסט" נודע כי היא מבקשת בתמורה לכך שורה של הקלות מהמדינה. בשבועות האחרונים העבירה קשת לשר התקשורת גלעד ארדן דרישות להקלות בשווי עשרות מיליוני שקלים.

 

תחת הכותרת "נושאים ליציאה לרישיון" מבקשת קשת לקבל אפיק אטרקטיבי בשלט (בין 1 ל־5) עבור הערוץ העצמאי שלה, אף שהחוק מקצה לערוצים את אפיקים 12–16 לאחר עזיבת הערוצים 22 ו־10. קשת גם מבקשת תקופת הסתגלות שבה הזכיינית שלא תקבל את חברת החדשות של ערוץ 2 (המשותפת לקשת ולרשת) תמשיך לקבל ממנה שירותים.

 

הדרישות של קשת מועלות על רקע הערכתה של הזכיינית כי עלות המעבר שלה לערוץ עצמאי בשנה הבאה היא כ־300 מיליון שקל. מנגד, המדינה מעוניינת כיום בפיצול מהיר של ערוץ 2 כהכנה לאפשרות שערוץ 10 ייסגר.

 

מנכ"ל קשת אבי ניר. דורש ביטול תשלומים למדינה מנכ"ל קשת אבי ניר. דורש ביטול תשלומים למדינה צילום: רונן אקרמן

 

רוצה להפיק יותר לבד

 

קשת מבקשת מארדן לאפשר לה להגדיל את שיעור ההפקות שתוכל לבצע בעצמה ולא להוציא להפקה חיצונית יותר מ־35% הקבועים כיום בחוק. בזכיינית מבקשים בעיקר לשנות את ההגדרה של הפקת בית; לדוגמה, כיום "האח הגדול" נחשבת להפקה פנימית, כיוון שהעורך הראשי שלה הוא עובד קשת, אף שהיא מתנהלת כהפקה חיצונית.

 

נוסף על כך, קשת מבקשת לבטל את כל התשלומים למדינה המוטלים על הערוצים המסחריים, למשל, דמי הזיכיון, דמי הרישיון ודמי ההפצה של שידורים בעידן פלוס. כיום מחויבות זכייניות ערוץ 2 בתשלום שנתי של כ־20 מיליון שקל. דמי הזיכיון אמורים להיות מבוטלים אם תקרום עור וגידים התוכנית לאיחוד הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין, והגוף שיוקם יהפוך לחלק ממשרד התקשורת ולכן יתוקצב מתקציב המדינה ולא באמצעות הזכיינים. ואולם, קשת מבקשת החזר של דמי הזיכיון על 2014.

 

שר התקשורת גלעד ארדן. יגיש בקרוב את ההצעה בעניין פיצול ערוץ 2 שר התקשורת גלעד ארדן. יגיש בקרוב את ההצעה בעניין פיצול ערוץ 2 צילום: נמרוד גליקמן

 

בנוגע למחויבויות השקעה בקולנוע של 4 מיליון שקל שמוטלות על הזכייניות מבקשת קשת לבטלן או להכיר בהן לחלוטין כסוגה עילית. עוד היא דורשת התאמות בכללי הרגולציה החלים עליה, כולל מתן היתר לשדר תוכן שיווקי. קשת גם מבקשת מארדן לבחון את שינוי החישוב של מחויבויות ההשקעה בסוגה עילית, המתבסס על שיעור הכנסותיה.

 

כמו כן, קשת מבקשת החזר יחסי של הסכום שהעבירה למדינה - 178 מיליון שקל - לאחר שזכתה במכרז השני בערוץ 2 ב־2005. היא תובעת החזר של החלק היחסי לשנתיים כיוון שיכלה למעשה לפי החוק להישאר בזיכיון עד 2017 (בפועל המכרז היה לעשר שנים, והאפשרות להישאר בזיכיון עד 2017 ניתנה לה רק שנים מאוחר יותר).

 

רשת לא רוצה להיפרד

 

גם בדירקטוריון רשת דנים בימים אלה בנושא המעבר לערוץ עצמאי. הזכיינית צריכה להודיע עד סוף אוקטובר על החלטתה, אך בישיבת הדירקטוריון בשבוע שעבר הסתייגו נציגי בעלי המניות שלה מהשקעה של מאות מיליוני שקלים הדרושה למהלך זה. בערוץ 10 כבר הגישו בסוף השנה שעברה בקשה לקבלת רישיון ל־15 שנה נוספות, אך כל עוד לא נמצא לו משקיע שיספק לו גב כלכלי, לא ניתן להיענות לה. הערוץ פועל כרגע לקבל הארכת זיכיון עד סוף השנה הבאה, כך שלא ייסגר בדצמבר הקרוב. מבחינתו בוודאי עדיף שקשת ורשת יישארו בערוץ 2 עד 2017, משום שכל ההערכות הכלכליות קובעות שאין מקום לשלושה שחקנים בשוק הטלוויזיה.

 

במשרד התקשורת וברשות השנייה כבר גיבשו הצעת חוק להקדמת ההפרדה של ערוץ 2 לאפריל 2015 כהכנה למצב שבו ערוץ 10 ייסגר בסוף השנה. הצעת החוק זוכה לתמיכת כל הגורמים הממשלתיים. ארדן היה אמור להגיש אותה עוד בתקופת מושב הקיץ של הכנסת, אבל בחר לדחות את הגשתה. לפי הערכות, ארדן יגיש את ההצעה בתקופה הקרובה.

 

בישיבת מועצת הרשות השנייה בשבוע שעבר הציע יו"ר המועצה אילן אבישר להאריך את הזיכיונות של כל שלושת הזכיינים בערוץ 2 ו־10 עד שנת 2020. הצוות המקצועי של הרשות התנגד וטען שהיא נוגדת את מדיניות השר ואת הצעת החוק שהוא אמור להגיש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x