עתירה לבג"ץ: "ראש הממשלה הפך לקיסר בענייני תקשורת"
חבר הכנסת אראל מרגלית עתר לבג"ץ בטענה כי הסעיף בהסכמים הקואליציוניים שמונע מחברי הממשלה להתנגד ליוזמות של נתניהו בתחום התקשורת אינו חוק ויש לבטלו
ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) עתר היום לבג"ץ בדרישה לבטל את "סעיף התקשורת" בהסכמים הקואליציוניים שחתם הליכוד עם מפלגות הקואליציה האחרות ועמדו בבסיס הקמת הממשלה. לטענת מרגלית הסעיף הזה אינו חוקי כיוון שהוא שולל מחברי הממשלה את הזכות להפעיל שיקול דעת בנושאי תקשורת.
הסעיף שצורף להסכמים הקואליציוניים מנוסח כך: "הממשלה תנהיג רפורמות מקיפות בשוק התקשורת. סיעת הליכוד ויתר הסיעות המצטרפות לקואליציה מתחייבות לתמוך ברפורמות הללו. כמו כן, סיעות הקואליציה וחבריהן, לא יתמכו בהצעות חוק בתחום התקשורת בלא אישור שר התקשורת. סיעות הקואליציה וחבריהן יתנגדו לכל יוזמה ו/או הצעה בתחום התקשורת, ששר התקשורת יתנגד לה".
בעתירה שהוגשה על ידי עוה"ד אלעד מן ויובל יועז נטען כי סעיף התקשורת הופך את שר התקשורת למלך או קיסר ואת יתר השותפים הקואליציוניים לנתינים, מאחר שהם נותנים לו צ'ק פתוח להחליט בעצמו על מדיניות הממשלה בתחום התקשורת, והשותפים מתחייבים לתמוך בכל יוזמותיו ולהתנגד לכל יוזמה אחרת, על פי עמדתו הבלעדית של שר התקשורת. התעקשותו של ראש הממשלה נתניהו להחזיק בעצמו בתיק התקשורת מחזקת ומדגישה את אי-החוקיות של הסעיף, הנוגד את תקנת הציבור.
ח"כ מרגלית מבקש מבג"ץ גם להוציא צו-ביניים שימנע משר התקשורת נתניהו מלקדם יוזמות בתחום התקשורת, בין במדיניות ובין בחקיקה, וזאת עד להכרעה בעתירה. העתירה הוגשה נגד ממשלת ישראל, ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו, המכהן גם כשר התקשורת, וגם נגד יו"ר כולנו השר משה כחלון, יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט, יו"ר ש"ס השר אריה דרעי, יו"ר יהדות התורה סגן השר יעקב ליצמן, היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון והיועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין.
לדברי מרגלית, "חברי ממשלה נבחרו כדי להפעיל את שיקול דעתם. שר שנכפה עליו או שהסכים להשתיק את שיקול דעתו בנושא חיוני כל כך לדמוקרטיה, מועל באופן יסודי ועמוק באמון שקיבל מהציבור. הפעלת שיקול דעת של שר היא איננה פריבילגיה, אלא חובה – החובה לפעול בשיקול דעת למען שמירה על אינטרס הציבור. סעיף התקשורת הופך את השרים לדחלילים בקריקטורה, ואת ראש הממשלה למלך בדיקטטורה".
עוד נטען בעתירה כי "את סעיף התקשורת בהסכמים הקואליציוניים הנוכחיים, ניתן לראות כמעין 'פיילוט' לממשלות הבאות. שהיה ויצליח יתרחב בקדנציה הבאה לתחומים נוספים שעליהם אמונות הממשלה והכנסת. נוכח קיומו של סעיף התקשורת בהסכמים הקואליציוניים, ניתן למחוק בזאת פרקים שלמים מתקנון עבודת הממשלה. שוב אין מונחת על כתפיו של שר התקשורת המטלה המעיקה לנסות לשכנע את חבריו השרים בנחיצותן או בחוכמתן של יוזמותיו. ממילא תמיכתם בהצעותיו מובטחת, מכוח ההסכמים הקואליציוניים".
הסעיף מאפשר לנתניהו לקבל החלטות לבדו בנושאים כמו פיצול מוקדם של ערוץ 2, איחוד בין מועצת הכבלים והלוויין ומועצת הרשות השנייה, הקמת חברות חדשות נוספות על ידי HOT ו-yes ועתיד רשות השידור.
רק אתמול שלחו שופטי בג"ץ מסר לנתניהו לפיו על פי חוק יסוד הממשלה הנוכחי לא יכול ראש הממשלה להיות שר בכלל אלא כאשר שר מתפטר או נפטר או נמצא בנבצרות זמנית. נתניהו מחזיק כאמור בתיק התקשורת כמו גם בתיקי הבריאות והחוץ. שופטי בג"ץ דנו בעתירה של סיעת יש עתיד נגד כהונתו של ליצמן כסגן שר הבריאות כאשר נתניהו מכהן לכאורה כשר במשרד.