בלעדי לכלכליסט
הפרלמנט הפולני יאשר: סופר־פארם לא תתרחב
החוק שאוסר על רשתות של בתי מרקחת בפולין להתרחב צפוי להתקבל. סופר־פארם, שתכננה להכפיל את מספר סניפיה במדינה, חתומה על חוזי שכירות ארוכי טווח לפתיחת סניפים, והפרתם חושפת אותה לתביעות משפטיות
המאבק של סופר־פארם ורשתות הפארם הנוספות למנוע את חוק בתי המרקחת בפולין נכשל. ל"כלכליסט" נודע כי היום (ג') או מחר (ד') תתקיים בפרלמנט הפולני הצבעה על אישור החוק, שמשמעותו שרשתות בתי המרקחת לא יוכלו לפתוח סניפים חדשים. עבור סופר־פארם מדובר בנזק דרמטי שמוערך בכחצי מיליארד שקל.
לרשת הישראלית יש תוכנית חומש להכפיל את מספר הסניפים בפולין מ־70 ל־140 סניפים, ואת ההכנסות בתוך חמש שנים, מ־800 מיליון זלוטי ל־1.6 מיליארד זלוטי בשנה (שער זהה כמעט לשקל). נזק נוסף שייגרם באם החוק יאושר נוגע ל־20 חוזי שכירות ארוכי טווח שחתמה החברה עם יזמים של קניונים ומרכזים מסחריים בפולין ל־20 שנה. סופר־פארם תצטרך לבטל את החוזים ותימשך לתביעות של עשרות מיליוני שקלים בשל כך. החברה התחייבה לפתוח במקום בתי מרקחת בלבד, כך שגם אופציה של השכרתם לשוכר משנה אחר היא בעייתית.
- רשות ההגבלים בודקת את הבלעדיות בין סופר־פארם לקניונים
- הסכנה לסופר־פארם היא חולשתה באונליין
- החוק הפולני שמאיים על הצמיחה של סופר־פארם
לסופר־פארם 220 סניפים בישראל ועוד סניף בודד שנפתח לאחרונה בסין. החברה נכנסה לפולין ב־2011. הכנסותיה מהפעילות בפולין עמדו בשנת 2016 על כ־850 מיליון שקל, מתוך הכנסות של 5.7 מיליארד שקל בכלל הרשת. הרווחיות של סופר־פארם בפולין גבוהה יותר מאשר בישראל. על פי הערכות, מרוויחה הרשת בפולין 25–30 מיליון שקל מתוך שורת רווח של 130–135 מיליון שקל. היברה מעסיקה בפולין 3,000 איש.
תחילת הפרשה לפני מספר חודשים, כשאיגוד הרוקחים הפולני החל לקדם הצעת חוק שכותרתה "בתי המרקחת לרוקחים", כלומר רק רוקחים מקומיים יוכלו לפתוח בתי מרקחת חדשים, וכל רוקח יוכל להיות בעלים של עד ארבעה בתי מרקחת בלבד.
הנושא עלה בשל המספר העצום של בתי מרקחת בפולין — כ־15 אלף. במקומות מסוימים בעיר הבירה ורשה יש בתי מרקחת במרחק של עשרות מטרים זה מזה. חלק מהם מנצלים, לפי החשד של גורמים פוליטיים בפולין, את הסובסידיה הממשלתית ומוכרים תרופות ברווח גדול לחברות זרות.
האיגוד יצא במסע לובינג גדול שעורר ויכוח גם בפרלמנט. שר הבריאות תמך אבל שר הכלכלה טען שהחוק יבריח משקיעים זרים. עוד נטען ע"י מתנגדי החוק כי הוא משרת למעשה את חברות התרופות הגדולות, שכוח המיקוח שלהן גדול יותר לגבי המחיר מול בתי מרקחת קטנים מאשר מול רשתות גדולות.
הצעת החוק עוררה כעס גם בקרב רשתות בתי המרקחת הזרות הנוספות שפועלות בפולין, וחלקן פנו למדינות־האם שלהן כדי להפעיל צעדים משפטיים ואמנות בינלאומיות. סופר־פארם היא אחת מחמש הרשתות הגדולות במדינה, ולצדה פועלות רשת יורו אפטקה הליטאית, דוקטור מקס הצ'כית, ג'מני שבבעלות קרן ההשקעות האמריקאנית ורבורג פינקוס ו־DOZ וקוסט מדיקה המקומיות. קוסט מדיקה מנוהלת על ידי הישראלי רון דרורי, ואילו DOZ היא הרשת הגדולה במדינה עם 690 סניפים.
ההתנגדות לחוק פעלה ובהצבעה הראשונה בתת־הוועדה בסוף ינואר נדחתה ההצעה ברוב של תשע נגד שני תומכים. משרד הכלכלה היה זה שבלם למעשה את ההצעה.
האיש החזק בפולין למרות שאינו מחזיק בשום תפקיד רשמי הוא יארוסלב קאצ'ינסקי, מנהיג המפלגה השולטת, כך שכל הנסיונות, גם הישראליים, לעצור את החוק, אינם אפקטיביות כל עוד הוא עוד לא החליט. ההערכות הן שקאצ'ינסקי שוכנע לתמוך. השבוע צפוי החוק לעבור בפרלמנט הבית התחתון ואז להיות מוגש לסנאט בסוף החודש, הבית העליון. בסופו של דבר יגיע החוק לחתימת ראש הממשלה.
יוזמי החוק הסכימו להתפשר על הסעיף שלפיו רק רוקח, ורק מקומי, יוכל להיות בעלים של בית מרקחת. החוק שעבר בוועדה מגביל אדם להיות בעלים של ארבעה בתי מרקחת לכל היותר, ללא קשר לרקע שלו. בנוסף, ייאסר לפתוח בתי מרקחת במרחק של פחות מ־2,000 מטר זה מזה ולאוכלוסיה של פחות מ־3,000 איש.
המשמעות היא שסופר־פארם לא תוכל לפתוח יותר בתי מרקחת חדשים. החברה ורשתות נוספות מנסות להכניס שינויים של הרגע האחרון בחוק, ביניהם שינוי שיאפשר פתיחת בתי מרקחת חדשים שחוזי השכירות שלהם חתומים כבר, ושהגבלת המרחק בין בתי מרקחת לא תחול על קניונים ואזורים צפופים. אבל לפי הערכות הסיכוי לכך קלוש. את ההתפתחות שלה תצטרך סופר־פארם, בבעלות ליאון קופלר ובניהולו של ניצן לביא, לבסס כנראה על מדינה אחרת.
סגן שר הכלכלה הפולני תדאוש קוצ׳ינסקי אמר ל"כלכליסט" כי "כל שינוי בחוקי העסקים יכול וצריך להיות פתוח לדיון. כך חייב להיות חוק שמסדיר את עניין פעילות בתי המרקחת בפולין כי הבריאות של העם הפולני היא הדבר החשוב לממשלה הפולנית. בריאות של בני אדם איננה נושא מסחרי רגיל כמו מכירת בגדים ורהיטים. בתי המרקחת מתנהגים היום בפולין יותר מדי כעסק ופחות כשירות לציבור. מי שייפגע הכי הרבה זה כסף פולני ורשתות פולניות ואין כאן כוונה לפגוע בחברה ישראלית. פולין מעודדת יחסים עם ישראל".