בלעדי לכלכליסט
הרפתנים רוצים להקים תנובה חדשה בגולן
התאחדות מגדלי הבקר תציע למחלבת הגולן לרכוש 51% ממנה ולהשקיע בהכפלת כושר ייצורה, ובדרך זו להשתלט על עוד חוליה בשרשרת אספקת החלב
ההחלטה לסגת מכוונתה להתמזג עם מחלבת גד פתחה למחלבות רמת הגולן אפשרויות חדשות. ל"כלכליסט" נודע כי התאחדות מגדלי הבקר, המאגדת מאות רפתנים, רוצה להיכנס כשותפה במחלבה בתמורה להשקעה בהרחבתה ופיתוחה.
- מחלבות רמת הגולן חוזרת בה מכוונתה להתמזג עם מחלבות גד
- מחלבות גד במו"מ למיזוג עם מחלבות רמת הגולן
- אסם מתרחבת לחלב: תפיץ את מחלבות גד
ההתאחדות, המנוהלת על ידי אביתר דותן, פנתה למחלבות רמת הגולן כבר לפני כחודשיים, אולם המשא ומתן שהתנהל עם מחלבות גד לא איפשר למחלבה להמשיך עם ההצעה. כעת, משבוטל ההסכם עם גד, נערך דותן להגיש הצעה רשמית במסגרתה, בתמורה ל־51% במחלבה ששווייה מוערך בעשרות מיליוני שקלים, ישקיעו המגדלים את הסכום הנדרש להרחבתה, המוערך ב־100 מיליון שקל. דותן מסר בתגובה: "אנחנו שואפים לכך שתהיה לנו מעורבות במחלבה, ומחלבת רמת הגולן מאוד מעניינת אותנו".
הערכות הן כי יכולת הייצור של מחלבות רמת הגולן גבוהה מאוד, אולם יכולת הקליטה ופסטור החלב הגולמי קטנה יחסית וכדי להכפילה יש להשקיע עשרות מיליוני שקלים במחלבה. הארגון יחפש לחבור למשקיעים מוסדיים ואסטרטגיים שיוכלו להביא את ההון הנדרש לעסקה. המטרה היא שבאמצעות ההשקעות יוגדל כושר קליטת החלב, כך שהמחלבה תוכל לקלוט את כל החלב מהרפתות בגולן.
אלא שהרפתנים אינם היחידים המתעניינים במחלבה מקצרין. אריק שור, לשעבר מנכ”ל תנובה, ושותפו איל ארד, שחתמו לאחרונה עם רמת הגולן על הסכם הפצת מוצרי החלב, רוצים אף הם להיכנס כשותפים במחלבה שמייצרת את מוצרי החלב תחת מותג שופרסל.
העניין של הרפתנים במחלבה מבוסס על החשש מתוכנית האוצר לבטל ב־2019 את מדיניות מכסות החלב, המבטיחות לרפתנים מחיר מינימום על החלב הגולמי, על פי נוסחה הכוללת את עלויות הייצור. מדיניות האוצר לבטל את המכסות במטרה לפתוח את השוק לתחרות מעוררת בקרב הרפתנים את החשש שהמחלבות ינצלו את כוחן הרב ללחוץ להורדת מחיר החלב הגולמי. שותפות במחלבה תוכל לסייע לרפתנים לבלום חלק מהלחצים הצפויים עליהם. רמת הגולן היא אמנם מחלבה קטנה, אולם ההשקעות הפיננסיות שההתאחדות מבקשת לבצע בתמורה לשותפות יאפשרו הגדלת היקפי כמויות הייצור באופן שיהפוך אותה לדומיננטית יותר. במקביל לניסיון לרכוש אחזקות במחלבה פועלים מגדלי הפרות, בשיתוף מועצת החלב, לקידום מתווה חדש לניהול שוק החלב, במקום התוכנית של האוצר לביטול המכסות.
מגעים אלה מתרחשים על רקע ביטול המו"מ בין מחלבות רמת הגולן למחלבות גד, שבבעלות עזרא כהן וקרן גרין לנטרן בראשות ריצ'י הנטר. זאת בעקבות היעדר הרוב הנדרש בהצבעת בעלי המניות במחלבות רמת הגולן, שמוחזקת על ידי הקיבוצים סאסא, שמיר, אורטל, גדות, עין זיון והשר לשעבר רפי איתן. בין השותפים במחלבה קיימת מחלוקת ביחס לעתידה. בעוד נציגי סאסא ושמיר רצו במכירה, הקיבוצים הקטנים יותר אורטל, גדות ועין זיון, הרואים במחלבה נכס אסטרטגי, סירבו.
במו”מ הציעו מחלבות גד למחלבות הגולן מיזוג תמורת 5%–7% ממניות החברה הממוזגת. בנוסף, כוונת גד היתה להפוך את מחלבת רמת הגולן לאתר ייצור למוצריה. העסקה היתה אמורה לכלול גם תוכנית להנפקת החברה בעתיד, מה שהיה יכול להשיב לשמיר ולסאסא חלק מהשקעותיהם. השותפים האחרים רצו לקבל נתח גדול יותר בחברה הממוזגת והעדיפו להמשיך ולחזק את המותג. על רקע זה הצעת הרפתנים להוות שותף אסטרטגי שיפעל להגדלת כוחה של המחלבה בשוק החלב עשויה לקסום לאותם המתנגדים.
על פי הערכות בשוק החלב, בשנה האחרונה נרשמה הרעה בתוצאות מחלבות רמת הגולן, המייצרת חלב עמיד, ומוצרי חלב למותג הפרטי של שופרסל - חלב לשתייה, שוקו ושמנת מתוקה. שיתוף הפעולה העסקי עם שופרסל גבה מרמת הגולן מחיר כבד ברווחיות נוכח המחירים הנמוכים ששופרסל מוכנה לשלם ליצרני המותג הפרטי.
זאת ועוד, תנובה וטרה השיבו להשקת המותג הפרטי במבצעי הוזלות עמוקים, שביטלו את היתרון התחרותי של שופרסל ורמת הגולן ופגעו במכירות המותג. המו”מ עם גד הקפיא את תוכניות ההתרחבות של רמת הגולן, שכבר היתה אמורה להקים קווי ייצור חדשים לתחום היוגורט. עם ביטול העסקה, חוזרת רמת הגולן לתוכניתה המקורית וצפויה במהלך 2018 להשלים את קווי ייצור היוגורט.