בלעדי לכלכליסט
צים מבקשת מבעלי האג"ח תקופת שקט נוספת של 4-7 חודשים
הבקשה הוצגה באסיפת בעלי האג"ח שנערכה הבוקר, במהלכה טענו מחזיקים כי הוסתר מהם מידע; צים מעוניינת בארכה על מנת להגיע להסכמה עם הנושים, ובראשם הבנקים ההזרים
הנהלת צים, חברת הספנות שבשליטת החברה לישראל, מבקשת ממחזיקי האג"ח לתת לה תקופת שקט נוספת של 4-7 חודשים נוספים, מעבר לחודשיים שכבר ניתנו לה, על מנת להמשיך ולנסות להגיע להסדרי חוב עם כלל נושיה - בעיקר עם הבנקים הזרים וחברות הספנות.
ל"כלכליסט" נודע כי באסיפת אג"ח שהתקיימה היום ביקשה הנהלת החברה את האורכה האמורה. ברקע לבקשה, הזכות העומדת לבעלי האג"ח על פי שטר הנאמנות להעמיד את חוב החברה לפירעון מיידי במידה שהחברה תחל במו"מ להסדר חוב עם נושיה המובטחים (הבנקים וחברות הספנות). בעלי האג"ח מיוצגים על ידי נציגות המורכבת מהראל, מגדל ועמיתים.
באסיפה ביקשה החברה למעשה ממחזיקי האג"ח לחתום על כתב ויתור מדרישת פירעון מיידי לתקופה המבוקשת.
יתרה מכך, המחזיקים התבקשו לוותר על זכות נוספת שבידיהם - שיעבוד שלילי - האוסר על החברה להעניק שיעבודים חדשים לנושיה ללא אישור מחזיקי האג"ח. החברה מעוניינת בוויתור ,על מנת לתת שתהיה לה האפשרות להעניק ביטחונות נוספים לנושים המובטחים, מעבר לספינות שכבר משועבדות להם. ההכוונה היא להעניק לנושים ביטחונות נוספים על מניות חברות הנכס שמחזיקות בספינות - ביטחונות שמהם יהנו גם מחזיקי האג"ח אך באופן חלקי.
גורם בנציגות מחזיקי האג"ח שנכח באסיפה אמר "כל הזמן מסתירים ממנו מידע ולא חושפים את כל הקלפים. הישיבה היתה מאד מבולגנת והיה קשה להבין בדיוק מה הם רוצים ומה התמורה".
צים חבה לבעלי האג"ח 391 מיליון דולר, באחת ההלוואות הבעייתיות שניתנו על ידי גופים מוסדיים ישראליים לחברה כלשהי. הבעייתיות מצויה בהיעדר נתינת בטוחות ובכך שההלוואה ניתנה ללא בדיקה מעמיקה של ענף שהוא אחד התנודתיים בכלכלה העולמית ומצוי במשבר חמור.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
למחזיקים אף קיימת זכות לדרוש פירעון מיידי כאשר החברה מתחילה במגעים להסדר חוב - סעיף שהוכנס בהסדר הקודם ב־2009. לאחרונה איימו המחזיקים לממש סעיף זה, ודרשו כי החברה תיסוג מסירובה ותעביר בטוחה העומדת על 25 מיליון דולר - ערבות על מכולות של צים - לידי המחזיקים.
החברה היתה מחויבת להעביר את הבטוחה לבעלי האג"ח ב־13 ביולי 2013 על פי שטר הנאמנות לאג"ח החדשות וביקשה לדחותה לדצמבר 2014. לבסוף נכנעה החברה והעבירה את הסכום.