בלעדי לכלכליסט
פיצול בנציגות קרדן: כלל ביטוח ופסגות נגד השאר
שניים מששת חברי נציגות האג"ח של קרדן אן.וי לא מוכנים להסדר במתווה הנוכחי ודורשים ויתורים נוספים מבעלי השליטה והחברה. המחזיקים חוששים שקרדן תבקש להגיע להסדר בביהמ"ש בהולנד
נציגות מחזיקי האג"ח של קרדן אן.וי לא מצליחה להגיע להסכמה שתביא לגיבוש מתווה הסדר חוב בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי בעוד בעוד מיטב דש, הפניקס, הראל ואלטשולר מצדדים בהגעה להסכמות עם החברה על פי המתווה שעיקריו סוכמו, לצד תיקונים קטנים, הרי שכלל ופסגות נוקטים קו נצי יותר ודורשים ויתורים נוספים מבעלי השליטה ומהחברה בתמורה להגעה להסדר.
- הושלמה העסקה למכירת 50% מבית קרדן למגדל ב-131.4 מיליון שקל
- התקדמות בהסדר החוב בקרדן: מימוש הנכסים ישמש לשירות החוב
- למרות החרם של בתי ההשקעות: קרדן נדל"ן גייסה 100 מיליון שקל
הסדר מהגדולים בשוק
הסדר החוב של קרדן אן.וי, בניהולו של שוקי אורן, אמור להיות אחד הגדולים בשוק, 350 מיליון יורו בשתי סדרות (א' וב'). מתווה ההסדר כולל דחיית מועד התשלומים בשנתיים, מתן בטוחות ושעבודים עבור האג"ח (כיום ללא בטוחות כלל), תוספת בשיעור הריבית שתוענק למחזיקים כפיצוי על הדחייה, והקצאת נתח ממניות החברה עבורם ללא תמורה, וללא תרומת בעלים.
עיקר המחלוקת היא לגבי שיעור המניות שיקבלו המחזיקים. מדובר ב־10% מניות שהחברה תקצה למחזיקים ולא במניות שבאחזקת בעלי השליטה (35%) יוסף גרינפלד, אבנר שנור ואיתן רכטר. כלל ופסגות דורשים נתח גדול יותר במניות ותרומה של הבעלים, אם במזומן, ואם בחלק מהמניות שברשותם. כיום, לא רק שאין תרומת בעלים בהסדר, אלא שבעלי השליטה לא הגיעו אף לא לפגישה אחת עם המחזיקים. לחלופין, מציעים כלל ופסגות לבעלים לקחת על עצמם הוצאות שנתיות של 6 מיליון יורו להנהלה וכלליות. רוב חברי הנציגות האחרים סבורים שבשל שוויין הנמוך אין להיקף המניות כפיצוי משמעות גדולה.
נושא נוסף השנוי במחלוקת הוא בונוס בהיקף של 700 אלף יורו (3.3 מיליון שקל) שאמור לקבל מנכ"ל קרדן. הבונוס שאושר על ידי האסיפה הכללית של בעלי המניות, ישולם לאורן אם החברה תגייס 100 מיליון יורו לתשלום למחזיקי האג"ח בפברואר 2015 ועוד 28 מיליון יורו לבנק דיסקונט. כלל ופסגות טוענים כי בונוס משלמים למנכ"ל עבור הצלחה ורווחים של החברה, ולא עבור הצלחה בגיוס לתשלום חוב. דרישה נוספת של כלל ופסגות שאליה מצטרפים עוד גוף או שניים היא מינוי דירקטור מטעמם בחברה־הבת KCS, בעוד הנהלת קרדן מתנגדת לכך.
בנוסף דורשים כלל ופסגות שהחברה תסכים להחיל על עצמה את תיקון 20 לחוק החברות בישראל, אף שהחברה רשומה בהולנד. לפי תיקון זה, כל חברה חייבת אישור אסיפה כללית לתגמול הבכירים שלה.
השיחות נקלעו למבוי סתום
השיחות בין חברי הנציגות נקלעו למבוי סתום, אבל למרות זאת נעשים מאמצים להגיע להסכמות. קרדן אן.וי רמזה במהלך השיחות מול המחזיקים שאם המו"מ ייכשל, היא תגיש הצעה להסדר לבית משפט בהולנד, ובמקרה כזה, אם ההסדר איננו מקבל את אישור המחזיקים תוך 6-4 חודשים, החברה הולכת לפירוק והמחזיקים עלולים לאבד את מרבית ההישגים, שכן דיסקונט הוא הנושה היחיד שמחזיק בשעבוד על נכסים של החברה כיום.
ישנה גם אפשרות שהמחלוקת בנציגות, שמיוצגת על ידי עו"ד רענן קליר, הנאמן הרמטיק והיועץ הכלכלי בייקר טילי, לא תיפתר ואז יגיע ההסדר להצבעת המחזיקים. במקרה כזה נדרש לאישורו של ההסדר רוב של 75% מכלל המחזיקים. ומאחר שכלל ופסגות מהווים יותר מ־25% ממחזיקי האג"ח, הצבעה שלהם נגד תטרפד את ההסדר.