אחרי 10 שנים בנמיביה: קובי אלכסנדר חוזר לארה"ב לעמוד לדין בפרשת הבקדייטינג
המייסד והמנכ"ל לשעבר של קומברס נמלט לנמיביה ב-2006 עוד לפני שהוגש נגדו כתב אישום בפרשת הבקדייטינג. אלכסנדר יובא השבוע בפני שופט בברוקלין ויודה באשמה בכתב אישום מוקטן; בפרשה נתפסו כמעט 2,000 חברות טכנולוגיה ששינו את תאריכי הקצאת אופציות לעובדים כדי להגדיל את הרווחים במימושן
מנכ"ל קומברס לשעבר קובי אלכסנדר, שמתגורר בנמיביה בעשור האחרון הודיע כי ישוב לארה"ב כדי לעמוד לדין בפרשת הבקדייטיניג. כך מדווח אתר CNBC. אלכסנדר נמלט לנמיביה לפני 10 שנים, עוד לפני שהוגש נגדו כתב אישום בפרשה. על פי הסכם אליו הגיע עם התביעה בארה"ב, אלכסנדר צפוי להודות באשמה במשפט שייפתח עוד השבוע.
- קומברס: ספינת הדגל טבעה ואיש לא שם לב
- פותחים דף חדש: ורינט עושה בקדייטינג למורשת של קובי אלכסנדר
- קובי אלכסנדר: הסגרה אפשרית שלי לארה"ב אינה חוקתית
עורך הדין של אלכסנדר, בנג'מין בראפמן, אמר כי אלכסנדר יתייצב ביום ברביעי בפני שופט פדראלי בברוקלין, כדי לעמוד למשפט באחד המקרים הפליליים האחרונים שנותרו עוד מעידן הדוט.קום של תחילת שנות ה-2000. עו"ד בראפמן, מסר כי אלכסנדר יודה באשמה לכתב אישום מתוקן, שיכלול סעיף אישום אחד בלבד, לעומת 35 סעיפי האישום המקוריים בכתב האישום.
חזרתו לארה"ב התאפשרה לאחר מעל שנתיים של משא ומתן חשאי בין משרד המשפטים, עורך דינו של אלכסנדר והרשויות בנמיביה, שם מתגורר אלכסנדר (64) מאז 2006 ונלחם בניסיונות האמריקאים להסגיר אותו. הוא הופיע היום (ב') בפני שופט בנמיביה כדי לסיים את ההליכים במדינה לפני שיחל במסע חזרה לארה"ב.
משרד המשפטים האמריקאי לא הגיב על הדיווח.
בעקבות הליך מול חבר מושבעים גדול, הוחלט ב-2006 להגיש כתב אישום נגד אלכסנדר על 35 סעיפי אישום הנוגעים ל"תיארוך לאחור" של אופציות למניות שחילקה קומברס לעובדיה ואשר הוערכו במיליוני דולרים.
בכתב האישום המקורי הואשם אלכסנדר גם בהלבנת הון לאחר שהעביר מיליוני דולרים לחשבונות אישיים בישראל, וכן במתן שוחד ושיבוש הליכים, לאחר שהואשם כי ניסה לשכנע את סמנכ"ל הכספים של החברה לקחת על עצמו את האשמה. כאמור סעיפים אלה נמחקו מכתב האישום המתוקן בו יודה אלכסנדר השבוע.
קומברס נחשבה במשך שנים ליקירת וול סטריט והייתה חלוצה בפיתוח טכנולוגית הודעות קוליות. החברה היתה לחברה הישראלית הראשונה שנכללה במדדי 100 NASDAQ ו-S&P 500, מדדים בהן נכללות החברות הגדולות ביותר הנסחרות בארה"ב. אולם לאחר התפוצצות פרשת הבקדייטינג החברה מצאה עצמה במרכז חקירה פדראלית סביב הונאת אופציות. שני מנהלים בכירים הודו באשמה ונשפטו ואילו אלכסנדר נמלט לנמיביה לפני שחקירתו הסתיימה ועוד בטרם הוגש נגדו כתב אישום.
ב-2007 חשפו ב-NBC כי הוא מתגורר בשכונה מוגנת בווינדהוק, נמיביה. במשך 10 שנים לא עזב אלכסנדר את נמיביה מחשש שייעצר ויוסגר לארה"ב.
במהלך שהותו בנמיביה השקיע אלכסנדר מיליוני דולרים בשדרוג בתי ספר בנמיביה ובפרויקטים לשיפור רמת הדיור בערים הנחשלות במדינה. אלכסנדר ואשתו הקימו גם שני בתי תמחוי, שעזרו להאכיל מאות ילדים בכל יום, פעילות שזכתה לתשבחות בתקשורת המקומית.
הליכי ההסגרה שהגישה ארה"ב נגדו נגררו בבתי המשפט בנמיביה במשך שנים, כשמרבית השימועים נדחו או בוטלו. כך קרה שאלכסנדר נשאר בנמיביה גם לאחר שמנהלים לשעבר בחברה כבר סיימו לרצות את עונשם.
אלכסנדר הוביל את החזון של קומברס מאז הקים אותה (תחילה תחת השם "אפרת") עם בועז משעולי ויחיעם ימיני ב-1983 בפרשת הביקדייטינג שהתפוצצה בתחילת 2006 נתפסו כמעט 2,000 חברות טכנולוגיה ששיחקו עם תאריכי הקצאת אופציות לעובדים כדי להגדיל את הרווחים במימושן.
היה זה קו פרשת המים עבור קומברס. אלכסנדר פרש מן החברה, אמון המשקיעים בה בוול סטריט נפגע, והחברה איבדה את היכולת לגייס הון והחלה לדעוך.
בתקופת שהותו בנמיביה יישב אלכסנדר מספר תביעות אזרחיות שהגישו נגדו בעלי המניות של קומברס. הוא אף הסכים לשלם 60 מיליון דולר לחברה שהוא הקים, וויתר על דרישתו לפיצויים של 72 מיליון דולר. ב-2010 הוא הגיע גם להסדר עם רשות ני"ע האמריקאית (SEC) במסגרתו שילם 53 מיליון דולר, שנחשב לאחד ההסדרים היקרים שנחתמו בפרשת הבקדייטינג. אולם, התביעה הפלילית נותרה בעינה, ובארה"ב המתינו לשווא לסיום הליכי ההסגרה שלו מנמיביה, שנגררו במשך שנים.
כעת, כאשר קובי אלכסנדר הסכים מרצונו לחזור לארה"ב, תבוא הפרשה אל סיומה כאשר אלכסנדר יעמוד למשפט פלילי. עיסקת הטיעון אליה הגיע עם התביעה אינה כוללת את העונש, וזה ייקבע על ידי השופט.