חברות המכשור הרפואי: גדולות יותר, בריאות יותר
חברות הפועלות בענף המכשור הרפואי הבינו שלפעמים אחת ועוד אחת שווה יותר משתיים. כוח המיקוח העצום של בתי החולים מול החברות גרם להן להתייעל ולהפוך ל־One Stop Shop כדי לשרוד
- איש העסקים הסיני ג'יאנג ליזאהנג רכש 60% מפארמה האיטלקית
- מזור רובוטיקה עושה סדר: הודיעה על מבנה ארגוני חדש
- טבע תשלם ל-GSK כרבע מיליארד דולר על הפרת פטנט
כפועל יוצא מכך, התבשרנו באחרונה על כמה עסקאות משמעותיות בענף. עסקת ענק שהוכרזה ב־23 באפריל היא רכישת סי.אר בארד על ידי ענקית המכשור הרפואי בקטון דיקנסון בעסקה ששווייה 24 מיליארד דולר. זו העסקה הגדולה ביותר עבור בקטון דיקנסון מאז נוסדה ב־1887, והיא צפויה להעשיר את מגוון הפתרונות הרפואיים שלה. עסקת ענק נוספת בענף שהושלמה באחרונה היא רכישת חברת סיינט־ג'וד על ידי ענקית המכשור הרפואי אבוט בעסקה ששווייה 30 מיליארד דולר.
מגמות מובילות בענף
קשה להבין את גל המיזוגים שפוקד את ענף המכשור הרפואי בלי להבין לעומק את שתי המגמות שמאפיינות אותו באחרונה. הראשונה היא המירוץ להפוך ל־One Stop Shop. בשונה מענף הטכנולוגיה, שבו התמחות היא שם המשחק, בעולם המכשור הרפואי גדול יותר הוא בריא יותר. ככל שחברה תציע מגוון רחב יותר של פתרונות רפואיים ללקוחותיה, כך סביר שתהפוך לספקית עוגן עבורן — דבר שיקשה את החלפתה. חברות נישה קטנות בענף נוטות להירכש או להיעלם. אין כמעט דרך ביניים.
המגמה השנייה היא תחרות מחירים עזה. בשונה מלקוחות של חברות תרופות, הצרכנים של ענף המכשור הרפואי אינם לקוחות פרטיים אלא בתי חולים ומרפאות. אלה לקוחות עם כוח מיקוח משמעותי. בשנים האחרונות מפעילים בתי החולים בארה"ב לחץ כבד על החברות להוריד מחירים. מבחינת החברות, מיזוגים הם שם נרדף להתייעלות ולקיצוץ בהוצאות.
המובילה העולמית
העסקה הגדולה בענף, וזו שסללה את הדרך לגל המיזוגים, התרחשה לפני שנתיים. במסגרת העסקה רכשה מדטרוניק, המתמחה בתחום מחלות הלב, את קובידיאן האירית, המתמחה בציוד לחדרי ניתוח ומייצרת איזמלים, רטיות רפואיות ואמפולות. כל מחזיק של מניה אחת של קובידיאן קיבל 35.19 דולר במזומן ועוד 0.95 מניה של מדטרוניק, המשקפים שווי כולל של 50 מיליארד דולר לעסקה. בעקבות הרכישה מיהרה מדטרוניק להעביר את משרדי החברה לאירלנד, שם היא נהנית ממשטר מס נוח יותר. ואולם חשוב מכך: בזכות הרכישה מדטרוניק מהווה כיום One Stop Shop בתחום.
את הפירות מעסקת הענק ממשיכה מדטרוניק לקצור גם כיום. בעקבות הרכישה הודיעה הנהלתה על מהלך התייעלות משמעותי, באמצעות ניצול של סינרגיה תפעולית בין החברות. לשם המחשה, מדטרוניק ביצעה התייעלות בהיקף של 220 מיליון דולר ב־2016. החברה ציינה כי היא צופה התייעלות נוספת, של כ־800 מיליון דולר, ב־2017.
במבט קדימה, מדטרוניק צפויה לייצר הכנסות של כ־31 מיליארד דולר, המהוות צמיחה של 5% בשנה. במקביל, החברה צופה צמיחה דו־ספרתית בשורת הרווח הנקי למניה באמצעות שילוב בין שיפור בשולי הרווח התפעולי וביצוע רכישה עצמית של מניות. תזרים מזומנים חופשי שנתי (תזרים לפעילות פחות השקעות) של כ־6.5 מיליארד דולר צפוי לתמוך בפירעון החוב שיילקח לצורכי הרכישה.
אלטרנטיבות השקעה
Zimmer Holdings (סימול: ZBH) - חברה אמריקאית מובילה בתחום המכשור הרפואי, המתמחה במכשור אורתופדי ובשתלי שיניים. נסחרת לפי שווי של 24 מיליארד דולר ומעסיקה 18.5 אלף עובדים בעולם. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות ותזרים מזומנים מפעילות של 7.7 מיליארד דולר ו־1.6 מיליארד דולר בהתאמה. בשנה שחלפה רכשה Zimmer את LDR, לפי שווי חברה של מיליארד דולר.
Medtronic (סימול: MDT) - מובילה עולמית בתחום המכשור הרפואי, עם התמחות בתחום מחלות הלב. החברה נסחרת לפי שווי של 116 מיליארד דולר. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות ותזרים מפעילות של 29.7 מיליארד דולר ו־6.9 מיליארד דולר בהתאמה. בשנה האחרונה השקיעה מדטרוניק 3.9 מיליארד דולר ברכישה עצמית של מניות ושילמה 2.3 מיליארד דולר דיבידנד. תשואת הדיבידנד היא 2%.
Abbott Laboratories (סימול: ABT) - ענקית בתחום המכשור הרפואי, המתמחה באמצעי דיאגנוסטיקה, פתרונות למחלות דם ומכשור להזנה. החברה נסחרת לפי שווי של 76 מיליארד דולר. בשנה שחלפה רשמה הכנסות ותזרים מפעילות של 22.3 מיליארד דולר ו־3.8 מיליארד דולר בהתאמה. עד סוף 2012 פעלה אבוט כחברת תרופות ומכשור רפואי. בשנה שחלפה חילקה החברה דיבידנד של 1.6 מיליארד דולר.
הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי