בלעדי לכלכליסט
ליאורה עופר בוחנת את מכירת מליסרון
לכלכליסט נודע כי בשל חוק הריכוזיות מתגבשת החלטה בקרב ליאורה, אייל ודורון עופר למכור את השליטה בחברת הקניונים ולהשאיר בידיהם את האחזקות בבנק מזרחי טפחות
ליאורה עופר בוחנת את מכירת השליטה (61%) בחברת הקניונים מליסרון שבה היא שולטת באמצעות עופר השקעות. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת דיונים פנימיים שנערכו במשפחת עופר בימים האחרונים מתגבשת החלטה למכור את האחזקות בחברת הקניונים ולהישאר עם האחזקות בבנק מזרחי טפחות (22.5%). בשל חוק הריכוזיות, עד סוף 2019 נדרשת עופר השקעות למכור את האחזקות הריאליות שלה או את האחזקות הפיננסיות שלה. עם זאת, טרם התקבלה החלטה רשמית בנושא.
- מס של מיליוני שקלים נחת על בעלי הקניונים
- כמה הפחתה במס החברות תהיה שווה לחברות הנדל"ן המקומיות
- מליסרון מסבה את לב עופר אשדוד לקניון עודפים
ליאורה עופר קיבלה את השליטה (52%) בעופר השקעות ב־2013, שנתיים לאחר מותו של אביה יולי, בתום מאבק משפטי שבסופו אישר בית המשפט לקיים את צוואתו של עופר האב כלשונה ולהוריש לבתו את מלוא אחזקותיו בעופר השקעות (36%). אחיה של ליאורה, דורון ובן דודה אייל, מחזיקים ב־15% ו־33% בהתאמה בחברה. אייל ודורון מעדיפים להיוותר עם האחזקה הפיננסית בעוד ליאורה התלבטה ארוכות, אך ככל הנראה לאחרונה השתכנעה וכעת גם היא מעדיפה להישאר עם האחזקה הפיננסית.
הזרז: המיזוג עם בנק אגוד
האחים דודי ודרורית ורטהיים, שותפיה של משפחת עופר לשליטה בבנק מזרחי טפחות, נדרשים גם הם להחליט עד סוף 2019 אם הם מותירים בידיהם את האחזקות בבנק (21.8%) או שהם מותירים בידיהם את השליטה בחברה המרכזית למשקאות קלים, יבואנית ויצרנית קוקה־קולה בישראל.
ההחלטה של שתי המשפחות אמנם יכולה להתקבל עד סוף 2019, אך ככל הנראה עליה להתקבל מוקדם יותר בשל העסקה שעליה חתם בנק מזרחי טפחות לרכישת השליטה בבנק אגוד (75%) מידי שלמה אליהו, משפחת לנדאו, משפחת מנור ויעל אלמוג־זכאי תמורת 1.4 מיליארד שקל. לאחר מכן בכוונת הבנק לרכוש את יתרת אחזקות הציבור (25%) ולמזג את אגוד לתוכו.
לפי ההערכות, הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין נוטה לאשר את המיזוג בין שני הבנקים וכך גם המפקחת על הבנקים חדוה בר. אולם לאחר קבלת אישור המיזוג, יהיה על בעלי השליטה להציג בפני הרגולטורים מתווה לפתרון סוגיית האחזקות הריאליות והפיננסיות שלהם, בהתאם לחוק הריכוזיות.
תיאורטית, למשפחת עופר ומשפחת ורטהיים יש אפשרות להימנע מבחירה — חלוקת המניות של מזרחי טפחות כדיבידנד בין כל היורשים והפסקת שיתוף הפעולה בין המשפחות. אך מדובר באפשרות תיאורטית בלבד, משום שזהו מהלך מורכב מאוד מבחינה משפטית ומיסויית. כמו כן, מכיוון שגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות כולל 26% ממניות הבנק, על כל יורשי משפחת עופר להחזיק ב־9% לכל היותר מהבנק ועל כל יורשי משפחת ורטהיים להחזיק ב־9% לכל היותר גם כן. כלומר, בכל מקרה המשפחות יידרשו למכור חלק מאחזקותיהן.
עסקת ענק שדרוש לה זמן
מליסרון היא חברת הקניונים השנייה בגודלה בישראל ומחזיקה בבעלות על 19 קניונים, בהם קניון רמת אביב בתל אביב, הקניון הגדול בפתח תקווה והקריון בקריית מוצקין. מרבית הקניונים של החברה ממותגים תחת המותג "קניוני עופר". החברה, שמנוהלת על ידי אבי לוי, נסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של 7.1 מיליארד שקל. כלומר, מכירת השליטה בחברה היא עסקת ענק, בהיקף של 4—5 מיליארד שקל, שצפויה לארוך לפחות שנה.
בחודשים האחרונים המניות של כל חברות הקניונים סובלות מחולשה על רקע הצמיחה של חברות המסחר האלקטרוני. גם מליסרון ספגה מהלומה ומניית החברה צללה ב־20% בשלושת החודשים האחרונים. עם זאת, ישנם אנליסטים שטוענים כי הקניונים יצליחו לערוך שינוי בתמהיל החנויות שלהם, להסתגל לרוח התקופה ולהמשיך להיות רווחיים.
מעופר השקעות נמסר כי "ליאורה, אייל ודורון עופר בוחנים את החלופות שעומדות בפניהם לאור הוראות חוק הריכוזיות. טרם התקבלה החלטה בנושא".