$
מט"ח וסחורות

בנק ישראל משנה מדיניות ברכישות המט"ח ומפיל את השקל

הדולר עולה עד ל-3.20 שקלים - זינוק יומי של 2.5%, היורו עולה ב-2% ונסחר ברמה של 3.87 שקלים; הבנק הודיע כי ירכוש 30 מיליארד דולר ב-2021; מוקדם יותר הדולר ירד הדולר היציג ב-0.6% ל-3.116 שקלים

עמרי מילמן ונועם לנדמן 15:5614.01.21

בנק ישראל ירכוש בשנת 2021 סכום של 30 מיליארד דולר - בעקבות ההודעה מחק הדולר את הירידות שרשם מוקדם יותר היום, וכעת מזנק המטבע האמריקאי ב-2.5% עד ל-3.20 שקלים. מוקדם יותר ירד הדולר היציג ב-0.6% ל-3.116 שקלים וקודם לקביעת היציג אף עמד על 3.114 שקלים, שפל של כמעט 25 שנה. היורו עולה ב-2% ונסחר ברמה של 3.87 שקלים.

 

ההודעה מראש על היקף הרכישות מיועדת לספק לשוק ודאות לגבי מחויבות הבנק להתמודדות עם הייסוף החד שחל לאחרונה, ובכך לתמוך בהמשך התמודדות המשק עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה.

 

הדולר בשפל של כמעט 25 שנים מול השקל הדולר בשפל של כמעט 25 שנים מול השקל צילום: שאטרסטוק

 

 

טרם ההודעה השקל המשיך בנסיקה שלו ביום נוסף של עליות מול המטבעות העיקריים בעולם - רשם 17 ימים של עליות מול הדולר מתוך 20 ימי המסחר האחרונים: המטבע האמריקאי ירד בעד 0.6% ביום רביעי ברצף של ירידות עד לשווי של 3.114 שקלים, שפל שלא נראה מאז אפריל 1996.

 

אחרי שמחק בשנה שעברה 7% מערכו לעומת השקל, הדולר מאבד מתחילת 2021 עוד 2.6% מול מקבילו הישראלי. היורו מחק מוקדם יותר 0.7% ל-3.785 שקלים, הרמה הנמוכה שלו מאפריל 2020. עתה נסחר מטבע האיחוד ביציבות מול השקל. הפאונד ירד מוקדם יותר ב-0.7% ל-4.254 שקלים. אחרי הודעת בנק ישראל, נסחר הפאונד ביציבות מול מקבילו הישראלי.

 

ההחלטה בבנק ישראל התקבלה לאחר סדרת דיונים שנערכו בימים האחרונים בוועדה ועל מנת להגביר את הוודאות לגבי מעורבותו של בנק ישראל בשוק המט"ח בשנה הקרובה.

 

בחודשים האחרונים התעצמו זרמי המט"ח הנכנסים למשק הישראלי, על רקע הגידול בעודף בחשבון השוטף, השקעות ישירות, מכירות מט"ח בהיקף גבוה שמבצעים המשקיעים המוסדיים כנגד רווחי ההשקעות שלהם בשווקי ההון בחו"ל, ועלייה בהשקעות של משקיעים זרים באג"ח של ממשלת ישראל, גם כתוצאה מצירוף ישראל למדד האג"ח הגלובלי WGBI.

 

כל אלו תרמו לייסוף משמעותי בשער השקל, שהושפע גם מהיחלשות הדולר בעולם, אל מול מטבעות של מדינות רבות נוספות. מדובר על היקף רכישות משמעותי. לשם השוואה, בשנה שעברה, שנה בה היקף הרכישות היה גבוה יחסית, רכש הבנק כ-21 מיליארד דולר במהלך השנה.

 

הוועדה המוניטרית מעריכה שעל מנת לתמוך בהשגת יעדי בנק ישראל ובהתאוששות המשק ממשבר הקורונה, ובפרט כדי לתמוך בענפי היצוא ותחליפי היבוא, יהיה צורך להמשיך להתערב בשוק המט"ח בהיקף נרחב בשנת 2021.

 

הבנק ציין כי הרכישות יימשכו כל עוד הן אינן מביאות לפיחות בסדר גודל שאינו עקבי עם השגת יעדי הבנק בתחום יציבות המחירים והיציבות הפיננסית. לקראת סוף שנת 2021 יודיע הבנק על מדיניות ההתערבות בשנת 2022.

 

התאחדות התעשיינים: "מברכים על נקיטת עמדה ברורה שתומכת בייצוא ובהייטק"

 

איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים אמר ל"כלכליסט" כי "הצעד עליו הודיע בנק ישראל ממחיש את העובדה שהוא ממשיך להיות שחקן מרכזי מאוד בשוק המט"ח - הודעה שדחפה את הדולר עד כה לעלייה של יותר מ-8 אגורות.

לאחר ההודעה המהווה "התערבות מילולית" (verbal intervention), סטיות התקן של הדולר מול השקל עולות מיידית ומייצרות מומנטום שממשיך לדחוף את הדולר למעלה, מבלי שמתבצעות רכישות בפועל."

 

נשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר מסר בעקבות הודעת בנק ישראל על רכישת מיליארדי דולרים: ״זהו צעד חשוב, ואנו מברכים את בנק ישראל על נקיטת עמדה ברורה שתומכת בייצוא ובהי-טק הישראלי.

 

לעומת זאת, על משרד האוצר וממשלת ישראל להתעורר ולנקוט בצעדים פיסקאליים כדי למתן את צניחת שער הדולר, כגון הגדלת גידור החוב והפחתת עלויות, ולצאת בתוכנית חירום לסיוע ליצואנים המעסיקים מאות אלפי עובדים וסובלים כיום מהשפעות מגפת הקורונה ומחלת היחלשות הדולר. רק כך נוכל לעצור את ההתדרדרות המהירה של הדולר, ולמנוע את הפגיעה העצומה במשק"

 

 

x