$
מתבססים בקריירה

מיהן הקרנות ששומרות על הקצב גם בטווח הארוך?

מניתוח דירוג קרנות הנאמנות של מורנינגסטאר לשלוש שנים עולה שהקרנות של אלטשולר שחם, המגייסות הגדולות של 2012, מציגות בממוצע את הביצועים הטובים ביותר. ההפתעה: אלומות ספרינט שמנהל פחות ממיליארד שקל בקרנות מתברג במקום השני

בועז בן־נון 08:3322.01.13

החיים מבקשים שנעשה בחירות, ולא רק לכנסת ולראשות הממשלה, אלא גם של קרנות הנאמנות שבהן אנו שמים את כספנו ובמידה מסוימת את עתידנו הפיננסי. בעוד שתעמולת הבחירות לכנסת תופסת אותנו פעם בארבע שנים, זו שדוחקת בנו לבחור קרן נאמנות מתקיימת במשך כל השנה. אולם, גם בתעשיית קרנות הנאמנות חשוב לבחון את ביצועיהן ארוכי הטווח של הקרנות ושל בתי ההשקעות.

 

לצורך כך, ביצענו בדיקה מקיפה של בתי ההשקעות הפעילים בתעשיית קרנות הנאמנות בישראל, על פי דירוג מורנינגסטר לשלוש שנים.

 

תוצאות בדיקה זו סייעו לנו להשוות בין ביצועיהם הכוללים של בתי ההשקעות בתחום הקרנות ולבחון שאלות כגון האם יש מתאם בין הצלחת בית ההשקעות על קרנותיו לבין זרימת הכספים אליו, ומהי מידת ההצלחה של בתי ההשקעות בתוך הקטגוריות, דבר שנותן תמונה לגבי נקודות הכוח והחולשה של בית ההשקעות, ומסיר את המסך מעל שיקולי הקצאת הכספים של המשקיעים.

 

בדירוג מורנינגסטאר, להבדיל מהצהרת מנהל הקרן, שיוך קרן לקטגוריה נעשה על ידי בחינת אחזקותיה לאורך טווח הבדיקה. מורנינגסטאר הגדירה כ־350 קטגוריות, וקרן ישראלית מסווגת לקטגוריה המתאימה לה לפי סגנון ההשקעה שלה, ובלבד שזה לא השתנה במהלך 36 החודשים האחרונים. הדירוג שמקבלת כל קרן נע בטווח של 1–5 כוכבים, כאשר 5 הוא הציון הגבוה ביותר. בתי ההשקעות הקטנים, אלה שהקרנות שלהם "מתארחות" אצל בתי ההשקעות הגדולים דורגו בנפרד.

 

 

אלומות ספרינט חיפה על חיסרון הגודל

 

דירוג בתי ההשקעות, שנסמך על דירוג מורנינגסטאר, נעשה לפי סך כל ביצועי הקרנות שלהם בטווח של שלוש שנים, פרק זמן ארוך דיו כדי לבחון הצלחה או כישלון, כזה המאפשר גם לסנן "רעשים", הצלחה רגעית או כישלון זמני. כך, הציון של בתי ההשקעות הוא ממוצע הכוכבים שקיבלו הקרנות המדורגות שבניהולו. כלומר, מכפלת מספר הקרנות המדורגות והציון שקיבלו הקרנות המדורגות מחולקת במספר הקרנות המדורגות ותוצאה זו היא שקובעת את מיקומו של בית ההשקעות. בסך הכל, מתוך 1,153 הקרנות (בבתי ההשקעות הגדולים) דירגנו 715 קרנות (אלה שכאמור, שמרו על מדיניות ההשקעה שלהן במשך שלוש שנים לפחות). ממבט ראשון על הציונים, ניתן לראות שפיזור דירוגי הקרנות הוא בצורת פעמון: רובן (259) נמצאות במקום טוב באמצע וקיבלו ציון של 3 כוכבים. כאשר בשולי ההתפלגות הגאוסונית, 68 קרנות קיבלו 5 כוכבים ומספר דומה (67) של קרנות קיבלו את הציון הנמוך - 1. בנוסף, 152 קרנות קיבלו 2 כוכבים ו־171 קרנות קיבלו 4 כוכבים.

 

בראש הדירוג ניצב בית ההשקעות אלטשולר שחם מוביל שמיוצג על ידי 31 קרנות (שמדורגות על ידינו) שמנהלות יחד 13 מיליארד שקל. עשר מהקרנות קיבלו את הציון הגבוה ביותר (5 כוכבים) ולארבע ניתן הציון 4. בסך הכל מספר הכוכבים שצבר בית ההשקעות מחולק במספר הקרנות המדורגות שלו (18) נתן את המספר הגבוה ביותר, 4.22 כוכבים.

 

גלעד אלטשולר, מנכ"ל אלטשולר שחם גלעד אלטשולר, מנכ"ל אלטשולר שחם צילום: עמית שעל

 

לא הרחק מאחור נמצא אלומות ספרינט, בית השקעות קטן יחסית (913 מיליון שקל מנוהלים בקרנות). אלומות ספרינט מדורג במקום השני ומעמיד במבחן פתע את עקרון היתרון לגודל. 17 הקרנות המדורגות של בית ההשקעות קיבלו ציון משוקלל של 3.59 כוכבים. שתיים מהן קיבלו חמישה כוכבים, שבע קיבלו ארבעה כוכבים, וזה גם מספר הקרנות שקיבלו שלושה כוכבים.

 

בית ההשקעות שלו מספר הקרנות המדורגות הרב ביותר הוא פסגות (90 קרנות), והוא גם בעל מספר הקרנות הגדול ביותר שקיבלו את הדירוג הגבוה ביותר (13 קרנות), אך כשמחלקים את המספר הזה בסך הקרנות מקבלים 3.29, מספיק רק למקום הרביעי והמכובד כשלעצמו. תמיר פישמן סוגרת את הדירוג עם ציון של 2.42.

 

כשצוללים מעט פנימה לתוך הקטגוריות השונות, ניתן לראות מהן נקודות החוזקה והחולשה של בתי ההשקעות. בקרנות האג"ח (שאינן מעורבות), אלטשולר שחם עשוי להתגאות בקרנות שבניהולו. שכן, מתוך עשר הקרנות עם הציון הגבוה ביותר בקטגוריה, שבע הן קרנות שבניהול אלטשולר שחם (מתוך 15 קרנות אג"ח שהוא מנהל), והוא הראשון בקטגוריה הזאת.

ההישג אפילו גדול יותר אם מביטים על בתי השקעות אחרים וגדולים הרבה יותר. במיטב שלוש קרנות קיבלו ציון של חמישה כוכבים (מתוך 29 קרנות אג"ח). מגדל עשו זאת ארבע קרנות (מתוך 54) ובפסגות גם כן בארבע קרנות (מתוך 67).

 

קובי נימקובסקי, מנכ"ל אלומות ספרינט קובי נימקובסקי, מנכ"ל אלומות ספרינט צילום: עמית שעל

גם קטגוריית הקרנות המעורבות (מניות ואג"ח) מהווה מקור לגאווה עבור אלטשולר שחם. שלוש מהקרנות (מתוך שמונה) זכו לציון של 5 כוכבים. לעומת זאת, אף אחת משש הקרנות המעורבות של בית ההשקעות לא הצטיינה במיוחד, שתיים קיבלו 4 כוכבים, ושתיים 3 כוכבים. למיטב יש אמנם יותר קרנות עם 5 כוכבים (ארבע קרנות), אך הרבה פחות ביחס למספר הקרנות המעורבות שלו (28). כך, גם למגדל, ארבע קרנות עם 5 כוכבים (מתוך 35) ולפסגות שלוש קרנות עם 5 כוכבים (מתוך 31 קרנות מעורבות שבניהולו). לילין לפידות שמדורג במקום השלישי בדירוג הכללי יש עשר קרנות מעורבות - לאחת דירוג של 5 כוכבים ולארבע נוספות דירוג של 4 כוכבים.

 

קטגוריית הקרנות המנייתיות מציירת תמונה שונה. ביצועי הקרנות של בית ההשקעות ילין לפידות בולטים בה במיוחד, כששתי הקרנות המדורגות שלו זכו לציון של חמישה כוכבים (מתוך ארבע קרנות אג"ח). אחריו מתברג אלומות ספרינט שחצי מהקרנות שלו בקטגוריה קיבלו את הציון הגבוה ביותר והחצי השני זכה לציון השני בגובהו (ארבעה כוכבים). הבעיה היא שהמדגם שמספק לנו בית ההשקעות קטן יחסית, שכן יש לו שתי קרנות בלבד בקטגוריה. ממוצע הכוכבים אצל בתי ההשקעות הגדולים יותר נמוך בהרבה. למיטב שלוש קרנות עם חמישה כוכבים (מתוך 20 קרנות) וכך גם לפסגות (מתוך 26 קרנות). אנליסט יכול להיות גאה בשלוש מהקרנות המנייתיות שלו (מתוך תשע) שזכו לארבעה כוכבים.

 

הכסף זורם למניות ולמעורבות של אלטשולר

 

זרימת הכספים תואמת פחות או יותר את ציוני הקרנות. באופן כללי, חוו הקרנות זרימה חיובית מעודדת של 16.5 מיליארד שקל ב־2012 לעומת זרימה שלילית של 6.5 מיליארד שקל ב־2011. כ־40% מסך הכסף השנה זרמו אל אלטשולר שחם שנהנה מזרימה חיובית של 7.6 מיליארד שקל וכמעט הכפיל את הכסף שהוא מנהל בקרנות ל־13 מיליארד שקל. רוב הכסף זרם לתוך הקרנות שבהן מובילות הקרנות של בית ההשקעות את הדירוג של מורנינגסטאר: קרנות האג"ח והמעורבות. הקרנות המעורבות שלו צמחו ב־2012 ב־290%.

 

אלומות ספרינט, השני בדירוג, צמח ב־78% ב־2012 והוסיף 400 מיליון שקל לקרנות שבניהולו. זאת בעיקר בזכות קרנות האג"ח שהכפילו את גודלן. את המקום השלישי בטבלת הגיוסים של 2012 לקח בית ההשקעות מנורה מבטחים, שצמח ב־46%, בעיקר בזכות הכספים שהגיעו לקרנות הכספיות שלו שגדלו ב־370% ב־2012.

 

אצל בתי ההשקעות הגדולים נרשמה מגמה מעורבת, והם סיימו את 2012 עם שינוי קטן בהיקף הכספי שהם מנהלים. בית ההשקעות הגדול ביותר, פסגות, הוסיף למאזן פעילות הקרנות שלו 2 מיליארד שקל (8%), כשלעומת זרימה חיובית לקרנות האג"ח ולקרנות הכספיות (2.3 מיליארד שקל ו־1.5 שקל בהתאמה), 1.6 מיליארד נפדו מהקרנות המעורבות.

 

הראל פיא הציגה תנועת מזומנים דומה: זרימה כוללת חיובית של 800 מיליון שקל (4%) שסיכמו תנועה שלילית של מיליארד שקל מהקרנות המעורבות וזרימה חיוביות בקרנות האג"ח והכספיות (כ־2 מיליארד שקל בשתיהן יחד). אי.בי.אי ספג זרימה שלילית כמעט בכל הקטגוריות, ובעיקר במעורבות, שם רשם זרימה שלילית של 2.4 מיליארד שקל. פעילות הקרנות של בית ההשקעות התכווצה ב־23% ורק בקטגוריית הקרנות הכספיות הוא זכה לעדנה קטנה, עם זרימה חיובית של 433 מיליון שקל. מגדל (עם 18 מיליארד שקל מנוהלים) יכולה להתפאר בקרנות האג"ח (פלוס 3.8 מיליארד שקל) ופחות מכך בכספיות (מינוס 1.9 מיליארד שקל).

 

מור מוביל בגיוסים בקרב המנהלים החיצוניים

 

הצצה אל בתי ההשקעות הקטנים שמקוטלגים כ"מנהלים חיצוניים" של קרנות מגלה שהטבלה עלולה לשקר. כך בתי ההשקעות ברומטר ניהול השקעות וטופ אלפא הם הראשונים, אבל לכל אחד מהם יש רק קרן אחת מדורגת שקיבלה את הציון 5 ולכן הממוצע שלהם הוא הגבוה ביותר. לעומתם, מור בית השקעות מנהל שבע קרנות מדורגות (מתוך עשר בסך הכל), שמתוכן ארבע קיבלו את הציון הגבוה של 4 כוכבים. בית השקעות זה הכפיל את גודלו ב־2012 הודות לזרימה חיובית של 814 מיליון שקל - הכי הרבה בקרב המנהלים החיצוניים. בית השקעות נוסף שהציג זרימה מרשימה הוא הדס ארזים שהוסיף 683 מיליון שקל ב־2012 ושילש את היקף הנכסים שהוא מנהל בקרנות. לבית ההשקעות ארבע קרנות מדורגות (מתוך שמונה בסך הכל), ושלוש מהן זכו לציון של 3 כוכבים.

 

השורה התחתונה: אלטשולר שחם ואלומות ספרינט מובילים את הדירוג לשלוש שנים. בהתאם לכך, פעילות הקרנות של שני בתי ההשקעות הצליחה להכפיל את גודלן בשנה החולפת.

 

IFO היא מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x