$
ליאורה הירשהורן

5 סעיפים שחייבים לקרוא בדו"ח השנתי של הפנסיה

הדו"ח השנתי מגיע לבתיכם - מהם הסעיפים שכדאי לשים לב אליהם ומה משמעותם? ואיך ניתן להגדיל את כספי הפנסיה שלכם בעתיד?

ליאורה הירשהורן 09:4503.04.16

הדו"ח השנתי הגיע – כולנו יודעים שזה חשוב, אך לפעמים זה נראה מסובך, ולמי בכלל יש כוח להתעמק בפרטים. אבל השנה יגיע לביתכם דו"ח קצר ופשוט יותר להבנה. חמישה סעיפים מרכזיים שכדאי לשים לב אליהם, כי מעקב קצר היום יכול להגדיל את כספי הפנסיה שלכם בעתיד.

 

1. קצבה חודשית הצפויה לך בפרישה (טבלה א'): הסכום שתקבלו כל חודש לאחר שתפרשו. הקצבה נקבעת לפי הסכום הכולל של הכספים שהועבר לחיסכון עד למועד הדו"ח. כמובן שאם אתם צעירים ורק בתחילת החיסכון הסכום שמופיע יהיה נמוך כי הוא מחושב רק לפי סכום הכסף שחסכתם עד למועד הדו"ח, ולכן לא צריך להיבהל. מה שכן כדאי לעשות זה להשוות לסכומים של חברים בני אותו גיל כדי לוודא שאתם בכיוון הנכון. אם הסכום נראה לכם נמוך, בררו מול המעסיק אם יש אפשרות להגדיל את שיעורי ההפרשה או להגדיל את הרכיבים הנכללים בשכר המבוטח. שכר המבוטח הוא החלק בשכר שלכם בעבורו מופקדים כספים לחיסכון הפנסיוני. ככל שהשכר מבוטח גבוה יותר, כך ההפקדות לפנסיה יהיו גבוהות יותר ותוכלו לצבור יותר כסף לגיל הפרישה.

 

2. קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה וקצבה חודשית לשארכם במקרה של מוות (טבלה א'): בסעיפים אלו תוכלו לראות מה הסכום שתקבלו במקרה שלא תוכלו לעבוד לפני גיל הפרישה מעבודה, וביטוח למקרה מוות ממנו יקבלו יקירכם סכום חד פעמי או קצבה חודשית במקרה של פטירה לפני גיל הפרישה מעבודה.

 

אתם רשאים לבחור את מסלולי הביטוח בחיסכון הפנסיוני: למשל, במסלול מוטה חיסכון, קצבת הפרישה שתקבלו תהיה גבוהה יותר, אך זה נעשה על חשבון הקטנת קצבת הנכות וקצבת השארים, שיהיו נמוכות יותר.

 

פנסיה (אילוסטרציה) פנסיה (אילוסטרציה) צילום: שאסטרסטוק

 

3. דמי הניהול שנגבו בשנה זו (טבלה ג'): דמי הניהול ששילמתם מההפקדות החודשיות ומהסכום הכולל של החיסכון. האם אתם יכולים להשיג דמי ניהול טובים יותר בעקבות כספים שהצטברו בקרן? השוו עם עמיתים וקרובים והתמקחו על גובה דמי הניהול. 0.1% בדמי ניהול שתשלמו יכולים לחסוך לכם עשרות, ואף מאות אלפי שקלים, עד הפרישה. זכרו, אם אתם צעירים ואין לכם סכום גבוה של חיסכון, דמי הניהול מההפקדות משמעותיים יותר עבורכם. ככל שאתם מתבגרים ומתקרבים לגיל הפרישה, נצבר לכם חיסכון גדול יותר, כך דמי הניהול מהחיסכון הופכים יותר משמעותיים.

 

4. מסלול ההשקעה (טבלה ד'): המסלול שבו משקיע הגוף הפנסיוני את כספכם. נתון התשואה מציין מהו הרווח או הפסד שעשה הכסף שלכם בשנה החולפת, אבל התשואה על מסלול ההשקעה היא לא המאפיין היחיד אותו יש לבחון: צריך גם לבחון את רמת הסיכון במסלול ההשקעה שלכם והאם הוא מתאים להעדפות שלכם ולמשך הזמן שיש לכם עד הפרישה.

 

מינואר השנה החברות השונות מציעות מסלולי השקעה תלויי גיל שמתאימים את רמת הסיכון למאפיינים שלכם, במטרה להגן על כספיכם. בידקו באיזה מסלול אתם נמצאים ושקלו לעבור במידת הצורך. קראו עוד על מהו מודל חיסכון תלוי גיל. חיסכון פנסיוני הוא חיסכון לטווח ארוך ולכן יש לבחון את מסלולי ההשקעה לאורך זמן. כמובן שבאפשרותכם לבקש לעבור מסלול וניתן להתייעץ על כך עם המומחה הפנסיוני שלכם. היעזרו בדף 'מומחים פנסיוניים' באתר האוצר שלי כדי להבין את ההבדלים בין המומחים הפנסיוניים השונים.

 

5. סה"כ הפקדות (טבלה ה'): כמה כסף אתם והמעסיק שלכם העברתם כל חודש לחיסכון לפנסיה. מומלץ לבדוק שההפקדות שנכנסו לחיסכון הפנסיוני תואמות את הסכומים שירדו לכם מתלוש השכר. אם המשכורת שלכם פחות או יותר קבועה גם ההפרשות שלכם לפנסיה אמורות להיות בסכומים די זהים. אם יש חריגה משמעותית בחודש כלשהו בדקו מול הגוף הפנסיוני ממה היא נובעת: האם בטעות שכחו להפריש לכם על השעות הנוספות, האם הייתה תקלה בקבלת הכספים וכו'.

 

רוצים להכיר מקרוב עוד סעיפים בדו"ח? היכנסו לאיך קוראים את הדו"ח באתר "האוצר שלי".

 

הכותבת היא סגנית בכירה לממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר ואחראית על קידום חינוך פיננסי במסגרת האוצר שלי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x