$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

רשות התחרות סוללת דרך לכרטיס האשראי של ביט

אחרי שרשות התחרות הודיעה כי לא תתערב במיזם המשותף של בנק הפועלים וחברת כאל, המהלך צפוי לקבל בקרוב את אישור בנק ישראל. ההערכות הן כי הארנק הדיגיטלי של הבנק יצא לדרך כבר בחודש הבא

עירית אבישר 06:5328.01.21

 רשות התחרות לא צפויה להתערב במיזם כרטיס האשראי של בנק הפועלים וחברת כאל, כך נודע ל"כלכליסט". בנק הפועלים מבקש להפוך את אפליקציית התשלומים ביט לארנק דיגיטלי שבאמצעותו יתאפשר לשלם בבתי עסק, ולצורך כך הוא נדרש לתשתית כרטיסי אשראי, שאותה תספק לו כאל. רשות התחרות בדקה את שיתוף הפעולה ומצאה כי אין זה מקרה הדורש אישור מוקדם שלה. כעת בנק הפועלים צריך לקבל אישור מבנק ישראל למהלך. הערכות הן כי אישור כזה יינתן בקרוב, והארנק הדיגיטלי של ביט יצא לדרך כבר בחודש הבא.

 

 

 

 

לפי החוק, רוב שיתופי הפעולה בין חברות לא מצריכים אישור של רשות התחרות. החברות בודקות בעצמן אם שיתוף הפעולה ביניהן פוגע בתחרות, והרשות מתערבת אם בדיעבד מתברר שהיתה פגיעה בתחרות. רק במקרים של חשש ששיתוף הפעולה מהווה תיאום מחירים, נדרש לקבל אישור מקדים מהרשות.

 

עולם התשלומים נמצא בישראל בתחילתו של מפץ. השינוי הדרמטי בשוק נגרם מכניסת EMV, תקן טכנולוגי שאחרי עיכובים רבים בנק ישראל אילץ את השוק לעבור לעבוד איתו, והמשמעות שלו היא שניתן לבצע תשלום בבתי עסק באמצעי תשלום מתקדמים כמו הטלפון הסלולרי. בשלב זה החובה היא להחיל אותו על הרשתות הגדולות, וביולי הקרוב החובה תחול גם על שאר העסקים.

 

 

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים צילום: גדי דגון

 

בעקבות זאת אפל צפויה להיכנס לעולם התשלומים בישראל. היא כבר חתמה עם הבנקים וחברות כרטיסי האשראי בישראל על הסכם שיתוף פעולה, וייתכן שגם היא תחל לפעול בארץ בחודש הבא, תלוי בעיקר במצב הסגר ופתיחת המסחר.

 

מי שעוד מתכוון להסתער על עולם התשלומים הוא כאמור בנק הפועלים באמצעות אפליקציית התשלומים ביט. ביט חולשת כיום על 60% מתחום העברות התשלומים בין אנשים, ויש לה מעל 2 מיליון משתמשים. פעילות זו מסובסדת על ידי הבנק, והיא כמעט אינה מניבה לו הכנסות. מנגד, הוצאותיה מוערכות במעל 100 מיליון שקל בשנה. כעת רוצים בבנק הפועלים, בניהולו של דב קוטלר, לנצל את מאגר הלקוחות הגדול של ביט ולעבור לפעילות בתחום התשלום בבתי העסק, שאמור להניב לו הכנסות. כדי לעשות זאת הבנק צפוי להשיק כרטיס אשראי ייעודי, ביט קארד, ביחד עם כאל.

 

 

 

שחקנית גדולה נוספת שמסתערת על התחום היא רשת הקמעונאות שופרסל, שחברה לבנק דיסקונט וקיבלה כמחצית ממניות אפליקציית התשלומים פייבוקס של דיסקונט. גם אפליקציית התשלומים הזו תהפוך לארנק דיגיטלי, שישמש את חברי המועדון המשותף של שופרסל וכאל. נראה כי העובדה שרשת הקמעונאות הגדולה נכנסה לפעילות בתחום התשלומים הקלה על רשות התחרות בהחלטה לא להתערב במיזם של ביט: מסתמנת תחרות בעולם התשלומים.

 

בנוסף לשחקנים הללו, ההערכות הן כי גם גוגל תיכנס לתחום התשלומים בישראל עם אפליקציית גוגל פיי. במערכת הפיננסית מעריכים שייתכן וזה יקרה עוד השנה.

 

גם בנק לאומי, ישראכרט ומקס השיקו ארנקים דיגטליים, אולם בהחלט ייתכן שהארנקים הללו לא יישארו עצמאיים. מאחר שמסתמן כי שוק התשלומים יישלט על ידי שחקנים גדולים, צפויים שיתופי פעולה נוספים בין גופים פיננסיים לחברות בתחום הקמעונאות, בדומה לדיסקונט ושופרסל. כל צד מביא את מאגר הלקוחות שלו, ורשתות הקמעונאיות יביאו אל שיתוף הפעולה הטבות צרכניות, וזה יהיה מוקד התחרות המרכזי על בסיסו יחליטו הלקוחות באיזה ארנק דיגיטלי להשתמש.

 

הארנק הדיגיטלי צפוי להוות פלטפורמה להצעת מוצרים פיננסיים אחרים ללקוחות, ובראשן הלוואות. הקרב על הארנק הדיגיטלי רק התחיל, והוא יחל לצבור תאוצה בחודש הבא.

 

x