מתחת לרדאר: אטיאס אישר מכרז לדיור מוזל בבית שמש
בזמן שהקריטריונים לזכאות לדירות במסגרת תוכניות לדיור בר־השגה נידונים בבג"ץ, וכחודש לפני הבחירות, שר השיכון אישר פרסום מכרזים ל־874 יחידות דיור בשכונה חרדית בבית שמש. בכיר במשרד השיכון: "המכרז התעכב בשל קשיים בירוקרטיים"
- ראובן קוגן: "מכרזי הקרקעות בשיטת המחיר למשתכן נכשלו"
- רוצים דירה במחיר למשתכן? סעו ליקנעם עלית
- שר השיכון: "נתנו הנחות של מאות אלפי שקלים לדירה"
למרות שהמכרזים אינם מגבילים את סוג האוכלוסייה שלה תימכר הקרקע, מדובר במכרזים שיכללו קרקע ל־874 דירות בשכונת רמת בית שמש ג', שהיא שכונה חרדית. מדובר אמנם בחלק מרשימת מכרזי "מחיר למשתכן" שאמורים לצאת לדרך כבר זמן רב, אך זהו המכרז הראשון בהם שמתפרסם לאחר תחילת הדיונים בבית המשפט העליון על עתיד התחום כולו. ברשימה זו נמצאים מכרזים לקרקע ל־1,200 דירות בראש העין, 827 דירות במודיעין ו־117 דירות ביבנה. במשרד השיכון אף מתכננים לפרסם מכרז נוסף לקרקע לכ־200 דירות ביקנעם אך לא ידוע מתי הוא יתפרסם.
כמו מקרים אחרים מהשנה האחרונה, שהבולט בהם הוא מכרז הקרקעות להקמת העיר החרדית בחריש שבוואדי ערה, גם המחירים של הדירות במכרזים החדשים צפויים לעמוד על 600־700 אלף שקל לדירות 3 חדרים ומחיר של 650־750 אלף שקל לדירות 4 חדרים. כך על פי הערכת עמותות חרדיות שמתכננות להשתתף במכרזים אלה.
בסוף החודש שעבר החל בבג"ץ דיון בקריטריונים שלפיהם תיתן המדינה זכאות לרכישת דירות במסגרות של דיור בר השגה, שהבולטות בהן אלו מכרזי "מחיר למשתכן". בסוף נובמבר דרש בית המשפט העליון מהממשלה להשיב לשאלה - מדוע לא לפתוח מחדש את הדיון בקריטריונים, ונתן לה שהות להשיב עד לאחר הבחירות. בעתירות של עיריית רעננה, ח"כ פאינה קירשנבאום ותנועות חברתיות שונות, נטען כי הקריטריונים בעניין מיצוי כושר העבודה (שעלולים לפגוע בציבור החרדי) והוותק בנישואים (שאמור לחזק אוכלוסיה זו), לא נידונו באופן מסודר לפני שנקבעו. בפועל, כאשר הממשלה דנה בקריטריונים, היא קיבלה את החלטת מועצת מקרקעי ישראל, שלפיה 50% מהדירות יינתנו לבוגרי שירות צבאי, ובשאר יתחלקו מי שלהם מספר שנות הנישואים הגדול ביותר עם עדיפות למי שיש לו שלושה ילדים או יותר.
בתגובה לדברים אמר אתמול "לכלכליסט", משה מרחביה, מנהל מחוז ירושלים במשרד השיכון: "עיתוי הפרסום של המכרז הוא תוצאה של קשיים בירוקרטיים. אני קיוויתי שנוכל להשלים את ההליכים כבר לפני חודשיים אך נתקלנו בדרישות לתיקונים מגופים המעורבים בהליך אישור המכרז". לדבריו, "מדובר בכלי לשיווק שלא תמיד הצליח. דווקא בשנים האחרונות היו מקרים בבית שמש שבהם מכרזי מחיר למשתכן נכשלו".