נחשף בכלכליסט
הלחץ עבד: המועצה הארצית תדון שוב בהוצאת נציגי הסביבה
זאת לאחר ששר הפנים גדעון סער נועד היום עם נציגי ארגוני הסביבה, ואלה הביעו את מחאתם על צמצום כוחם בגופי התכנון; ל"כלכליסט" נודע כי היועמ"ש עדכן את סער כי הוצאת הנציגים עשויה להיתקל בקושי משפטי
- ארגוני איכות הסביבה הסביבה יעתרו לבג"ץ נגד צמצום נוכחותם בוועדות התכנון
- ועדת התכנון תתכנס היום לראשונה ללא נציגים מארגוני איכות הסביבה
- הרצוג על הוצאת נציגי הסביבה ממוסדות התכנון: "לקח הולילנד לא נלמד"
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי בימים האחרונים, לאחר מספר פניות שהגיעו אל שולחנו, קיים היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין התייעצות דחופה בנושא עם גורמים בכירים במשרד המשפטים. לאחר בדיקה ראשונית, עדכן ויינשטיין את השר סער כי הוצאתם של נציגי הסביבה עשויה להיתקל בקושי משפטי. על פי ההערכות, לעמדתו של ויינשטיין היה משקל לא מבוטל בהודעתו של שר הפנים.
בשבוע החולף, בעקבות הביקורת הציבורית החריפה על משרד הפנים, ועל ראש מינהל התכנון בינת שוורץ, הודיעה ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת כי בכוונתה לקיים דיון מיוחד בנושא. דיון זה מצטרף לפגישת חירום שמתעתדת להתקיים ביום ראשון הקרוב בנוכחותם של נציגים מעשרות ארגוני סביבה וחברה, בבית החברה להגנת הטבע בתל אביב במטרה להיאבק בהחלטה.
בעקבות חשיפת "כלכליסט", אמר סער בשבוע שעבר: "מי שקיבל את ההחלטה הם הגורמים המקצועיים, אני שמעתי על כך לראשונה מהתקשורת". כמו כן בשבוע החולף זכה סער למספר פניות מקצועיות, בין השאר מאדריכלית עדנה לרמן, יו"ר איגוד המתכננים, אשר כינתה את החלטתו "שערורייתית" וטענה כי מדובר בחציית קו אדום. לרמן קראה לו לפעול לביטול החלטתו.
כיממה לאחר המכתב החריף ששלחה לרמן, הודיעו ארגוני הסביבה כי בכוונתם לעתור לבג"ץ כנגד המהלך.
לפני כשבוע דרש השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, לקיים דיון בממשלה על הוצאת ארגוני הסביבה.פרץ פנה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ודרש להעלות את הנושא לדיון עקרוני ודחוף בישיבת הממשלה. לדבריו, ההחלטה שהתקבלה במועצה הארצית מעלה את שיעור נציגי הממשלה בוועדה ל-70% ואילו ייצוג הגופים המקצועיים והבלתי תלויים ירד ל-7% בלבד.
פרץ הבהיר בפנייתו לנתניהו כי "ההרכב החדש אינו משקף איזונים ראויים בין כל האינטרסים וסותר את התמהיל שקבע המחוקק בעניין. מדובר בהחלטה בלתי סבירה אשר חותרת תחת התכליות, האיזונים והבלמים שנקבעו במערכת התכנון על ידי המחוקק ועלולה להוביל לפגיעה בציבור, בבריאותו, באיכות הסביבה והחיים, וכן בשיתוף הציבור בהחלטות עקרוניות המשפיעות עליו".
מהחברה להגנת הטבע ומארגון אדם, טבע ודין נמסר בתגובה להודעת משרד הפנים: "מדובר בצעד קטן בכיוון הנכון, אולם המבחן האמיתי יהיה רק בהחזרת נציגי החברה האזרחית לוועדה והחזרת האיזון למוסדות התכנון הארציים".