דעה
בטוח אולי
הכדורגל הישראלי שרוי בחוסר וודאות כלכלי. אין קבוצה שמסמלת יותר את המצב מאשר בני יהודה, שאפילו עובדי האתר שלה לא יודעים מה מצפה להם העונה
העולה החדשה לליגת העל, בני יהודה, היא אחת מהקבוצות היחידות שסיימו את העונות האחרונות שלהן באיזון פיננסי. את עונת 2012/13, למשל, סיימה בני יהודה עם רווח של 700 אלף שקל - ובכך היתה הקבוצה הרווחית היחידה בליגת העל. את הליגה הלאומית בשנה שעברה גם כן סיימה באיזון יחסי, כך על פי הערכות, וזה בעיקר בגלל ספונסרים וניהול סגל נכון. ואולם, האוהדים והעובדים של המועדון מרגישים שמשהו רע הולך לקרות העונה.
- איך משפרים בישראל את הכדורגל?
- בלאטר בשווייץ, אבי לוזון בישראל
- כדי להתמודד עם מכבי תל אביב, הכדורגל הישראלי יצטרך להתבולל
בטור נדיר שמפורסם באתר הקבוצה, אביב מזרחי, אחד מששת עובדי האתר (שמקבלים יחדיו בערך 5,000 שקל בחודש וזוכים למנוי), תוהה לגבי העתיד של המועדון הכתום של תל אביב.
"בשבועות שחלפו מאז שהסתיימה הליגה, עשיתי כמה וכמה ניסיונות לשוחח באופן רשמי עם הבעלים של בני יהודה משה דמאיו, במטרה להבין לאן נושבת הרוח ולאיזה כיוונים הולכת הקבוצה", כותב מזרחי. "הניסיונות שלי לא צלחו, וההבטחה לראיון לאתר הרשמי של המועדון, נשארה עדיין בגדר הבטחה בלבד. מסיבה זו כל המידע שיש בידי הוא בגדר שמועות, שבחלקן אומתו בדרך זו או אחרת".
לפי האתר של בני יהודה, "נכון להיום אנחנו כשלושה שבועות לפני פתיחת האימונים. בינתיים חרושת השמועות עובדת שעות נוספות בשכונה. בתקופה שאמורה להיות מרגשת, לקראת החתמת מאמן ושחקנים חדשים לקבוצה, בבני יהודה שקט מאוד. שקט ומלחיץ".
באתר מתלוננים שדמאיו "שומר את הקלפים קרוב לחזה" אך "נשמעות קריאותיו של דמאיו לעזרה כספית". וכי "השנה יש תחושה שכל הנטל עלול ליפול על כתפיו של הבעלים, משה דמאיו, ומדובר בנטל לא קל" - וזאת מאחר שהוא לא מצליח למצוא שותפים או ספונסרים שייסיעו לו. "קיימות שמועות על כך שאנשי עסקים לא רוצים להיכנס למועדון, וספונסרים לא ששים לחתום על חוזי פרסום גבוהים לטובת בני יהודה" כותבים באתר.
בנוסף לכך, יש חוסר וודאות בקשר לעתידו של המאמן יוסי אבוקסיס בקבוצה וזאת מאחר שלא חתם על חוזה. כמו כן, על פי הבדיקה של האתר, מאמני מחלקת הנוער של המועדון גם כן לא חתמו על חוזים וכי אין מספיק עובדים במערכת.
במצב כזה, "קשה לחשוב על בניית סגל", טוען מזרחי. "כאשר השמועות מסביב המועדון לא מבשרות טובות. אני רוצה להאמין שבסוף, כמו תמיד, דמאיו יעמיד תקציב וסגל לקראת ליגת העל. עם זאת המשפט שנחקק בראשי בטרם החלה העונה בה ירדה הקבוצה לליגה הלאומית, עדיין מהדהד בראשי ולא נותן מנוח. באותו הראיון אמר דמאיו: 'אנחנו הולכים לראות את הקבוצה הכי חזקה שהיתה לנו בשנים האחרונות'. הסוף, כידוע, היה טרגי."
החלק שמעצבן את האוהדים זה שדווקא בתקופה הזו של חוסר וודאות, החלו במכירת מנויים במחיר, שלפיהם, הוא מפורז - 700 שקל למנוי לילדים וחיילים.
"אני חושב שטוב היו עושים במועדון אם היו משהים את פרסום מכירת המנויים עד לאחר שתסתיים תקופת החוסר וודאות בקשר לעתיד המועדון", כותב מזרחי "כדי לדרוש מחיר על מוצר, יש להבין מהו המוצר, וכרגע יש למוצר הזה רק שם – בני יהודה תל אביב.אין לי כל ספק שאם במועדון היו משקיעים ומעמידים קבוצה חזקה, שתרוץ בצמרת, רוב גדול מאוהדי בני יהודה היו מוכנים לשלם גם 1,000 שקל למנוי למבוגר, אבל בכל מקרה לא יותר מ-500 שקל לילדים".
כרגע בני יהודה עדיין לא עברה בבקרה ולא קיבלה אישור ההתאחדות לכדורגל לעונה החדשה. דמאיו מסרב להתראיין לאתר כרגע לאתר ולא מוכן לפתוח את הבעיות עם האוהדים והעובדים של המועדון - אך למכור מנויים אין בעיה. כשעובדי האתר הרשמי של הקבוצה מפרסמים טור כזה, מה עוד נותר להוסיף?
מה יש למשה דמאיו להגיד בנושא?
"באתר מותר לכתוב מה שרוצים אבל אין קשר למציאות למה שכתבו שם, מחר בטלפון אני יכול להרים את התקציב שאני רוצה" דמאיו אומר בשיחה לכלכליסט.
על איזה תקציב מדובר. מינימום? יותר?
"אני אמרתי מינימום!? אני יכול להרים את התקציב מחר בטלפון. בלי בעיה".
ומה בקשר למאמן ולסגל? הכל סגור?
"יש לנו 18 שחקנים חתומים, כשכמו שאמרתי לך - אני מעביר אותם בבקרה בטלפון. בלי בעיות. כולם חתומים. יוסי המאמן של בני יהודה. נקודה".
אז מה אתה אומר לאוהדים שמודאגים מחוסר הוודאות, למה אתה לא מדבר עם האתר?
"הכל שטויות. יש ספונסרים, יש סגל, יש כסף. יש הכל. כשיגיע הזמן לפרסם דברים, אנחנו נפרסם דברים. כרגע עסוקים בעשייה ולא בדיבורים. אני לא חייב לאף אחד דין וחשבון. אנחנו עובדים בקצב שלנו. ואנחנו רוצים לצרף כמו ארבעה שחקנים".
ומה קורה בליגה?
אגב, המצב הכלכלי של חלק מקבוצות הליגה עשוי להיות חמור עוד יותר וזאת מאחר שרשות השידור כבר הודיעה למנהלת הליגה שתתקשה להעביר לה 15 מיליון שקל לשידור המשחק המרכזי בעונת 2015/16. במנהלת מנסים להפעיל את משרד האוצר והממשלה כדי שהסכום יעבור למרות חוסר הוודאות שמקיף את רשות השידור אך גם הוציאה התרעה לקבוצות. "מיותר לציין כי אי קיום ההסכם על ידי המדינה יוביל למצב שבו מרבית הקבוצות לא יוכלו לעבור בבקרת התקציבים והעונה עשויה שלא להיפתח במועד שנקבע" כתב אורן חסון, מנכ"ל מנהלת הליגה באי-מייל לקבוצות לבכירים במשרדי הממשלה.
הסיפור של בני יהודה מאוד אופייני לכדורגל הישראלי. ביחד עם בני יהודה, גם הפועל עכו, בני סכנין, בית"ר ירושלים ומכבי נתניה - 35% מהקבוצות - נמצאות באי וודאות כלכלית לגבי המשכן כקבוצות בליגת העל. 28% נוספות יתפקדו על תקציב המינימום או טיפה יותר. הליגה ממש לא רחוקה משריקת הפתיחה ונראה שחוסר וודאות כלכלי הוא הדבר הוודאי היחיד שיש בכדורגל הישראלי.