סמל לא מחליפים?
לאיזו קבוצה ישנו הסמל הכי טוב במובן העיצובי והמסחרי של המילה? האם פונט עדכני עדיף על פונט מסורתי, ואילו קבוצות חייבות להחליף את הסמל כדי להצטרף למאה ה־21? מומחית מיתוג מנתחת
מקום 1 מכבי ת"א
טוב: צבעוניות חזקה ורעננה שמשדרת עוצמה ודינמיות. הסמל זכיר והיחס בין הטקסט לבין הסמל מדויק.
יש גם שילוב מנצח בין אייקון מכבי הישן במרכז, שמשמר את המסורת של המועדון, לבין הרקע עם הכדור והפונט העדכניים יותר.
פחות טוב: הכוכבים שמסמלים את התארים של מכבי יוצרים "לכלוך" ויזואלי ופחות משתלבים בצבעוניות ובצורניות של הסמל.
מקום 2 בית"ר ירושלים
טוב: דוגמה לכך שלא צריך להראות בלוגו כדורגל כדי להגיד "מועדון כדורגל". אייקון המנורה המזוהה הופך את הלוגו לשונה, מבודל ומוצלח מאוד.
פחות טוב: יש משהו במבנה של המגן, לצד הסלסול הקוצני וה"שרירים" של המנורה, בשילוב עם צבעי השחור־צהוב — שהם צבעים המשדרים סכנה (לא לחינם שלטי אזהרה מעוצבים בצבעים האלו) — שיוצרים יחדיו לוגו "אלים". עידון הלוגו יכול להיות צעד בשיפור התדמית של המועדון.
מקום 3 הפועל כפ"ס
טוב: האייקון של תנועת הפועל שמתקמבק בגדול בלוגו המחודש מקבל את החשיבות הראויה (בלוגו הקודם נוכחותו היתה מינורית), והשימוש בו כאלמנט ויזואלי בודד, בשילוב השימוש בצבע אחד בלבד (הירוק ה"פרדסי" של כפר סבא הישנה), יוצר לוגו שכוחו בפשטותו.
פחות טוב: יש לעדכן את הפונט למשהו יותר חד וזוויתי, כך שידבר עם האיש עם הפטיש והמגל.
מקום 4 מכבי פ"ת
טוב: גם כאן כוחו של הלוגו הוא הניקיון שלו וההרמוניה בין האלמנטים השונים.
פחות טוב: הדמיון לקבוצות מכבי האחרות פוגע בזיהוי הלוגו, ובמיוחד עם הכחול של מכבי ת"א. מתקבל פה אנדרסטייטמנט של קבוצה ללא זהות. יש להדגיש יותר את שם העיר.
מקום 5 הפועל עכו
טוב: קצת תחושה של חו"ל, ספינה שישר שולחת אותך לימי נפוליאון. שונה משאר הלוגואים של הליגה.
הצבעוניות העכשווית משחקת עם הכחול־לבן הישראלי (וכך יוצרת ניחוח לוקלי לצד הבינלאומי).
פחות טוב: הספינה מתחרה עם הכדור על תשומת הלב — יש לבטל את הכדור הקלישאתי.
מקום 6 בני יהודה
טוב: ללא ספק, האריה והמגן דוד, כמו גם הצבע הכתום האלמותי של הסמל, מאוד מזוהים, בולטים וזכירים עם המועדון וההיסטוריה שלו. בכדורגל הישראלי זה לא דבר של מה בכך.
פחות טוב: כיאה ללוגו ותיק, עדיין ישנם דברים ברוח הזמן שיש לעדכן, כמו הפונט והכדור המיושן (כיום כבר לא ברור לכולם שאכן מדובר בכדור).
מקום 7 הפועל ת"א
טוב: הצבעוניות שכל כך מזוהה עם צבעי הפועל ת"א המיתולוגיים. הלוגו העגול זכיר מאוד.
פחות טוב: אף שלשמחת האוהדים האייקון של הפועל תופס נפח משמעותי בלוגו המחודש (הלוגו נבחר בזמנו לפי הצבעת הקהל) - עדיין יש לתת יותר מקום לאייקון הפועל, על חשבון הטקסט.
מקום 8 הפועל רעננה
טוב: מסודר ונקי. כמו רעננה העיר.
פחות טוב: חצי הפרח (?) לא ברור, יוצר עומס ו"גונב" מקום לאייקון הפועל, שאותו יש להדגיש יותר.
מקום 9 מכבי חיפה
טוב: הירוק והשחור עובדים יפה יחד ויש לשמור על המינונים. השילוב של העיגול החיצוני עם הכדור והלוגו יוצרים מקשה הרמונית מוצלחת.
פחות טוב: הכוכב הצהוב שובר את הצורה היפה שנוצרת על ידי העיגול, כמו גם את שילוב הצבעים. היינו מנסים לשלב אותו אחרת. הפונט בעברית מיושן ויש לעדכן אותו.
מקום 10 הפועל ב"ש
טוב: צבעוניות בולטת וברורה. אלמנט חצי הכדור מעניין ומחזיק היטב את האלמנטים שמעליו.
פחות טוב: השלמת הכדור על ידי הכיתוב היא סגנון מיושן ורצוי לרענן. יש כאן עודף אלמנטים ללא היררכיה, וכתוצאה מכך
הכיתוב קטן ולא קריא. הרעיון היצירתי של דימוי ל"ספינת הנגב/המדבר" — כלומר יצירת ספינה עם ארובה באמצעות שילוב מגדל בניין העירייה עם מעין עשן מלמעלה, וחצי כדור מלמטה ופס מקווקו על תקן סיפון — זה רעיון נחמד כגימיק, אך הוא מאוד לא ברור ועמוס.
מקום 11 מכבי נתניה
טוב: יהלום הוא מוטיב גרפי מצוין שמשדר יוקרה, חוזק וחדות. זהו אלמנט שכאשר מבצעים אותו כהלכה הוא מאוד ברור וזכיר. ההקשר הרעיוני בינו לבין עיר היהלומים מנוצל היטב.
פחות טוב: היהלום דורש טיפול. עמוס ומורכב מדי. הצהוב והשחור במינונים שנראים קצת כמו שלט אזהרה. בנוסף, אייקון תנועת מכבי נראה מעט פחוס והולך לאיבוד — יש לתת לו יותר מקום.
מקום 12 בני סכנין
טוב: הלוגו מינימליסטי, פשוט ונקי — אין תחרות על עין המתבונן.
פחות טוב: אייקון הסוס האצילי של המגזר הערבי לא מספיק ברור ומתפספס (מזכיר מעט חד־קרן), יש לחדד את צורת הסוס. כמו כן, היה נחמד לראות גאוות יחידה — כמו שימוש בערבית בטקסט.
מקום 13 הפועל חיפה
טוב: אלמנט הכריש מעניין. מזכיר משהו מאמריקה. צבעי הכחול והאדום הם שילוב צבעים ייחודי.
פחות טוב: כל החומרים הנכונים נמצאים אך צריך לסדרם אחרת — להפוך את הכריש ליותר אייקוני, להשתמש בשפה פחות איורית ויותר נקייה, להגדיל פונטים ולשנות את הפרופורציות בין האלמנטים.
מקום 14 עירוני קריית שמונה
טוב: אייקון האריה השואג, שנושא סביבו הילה של מיתולוגיה מקומית מיוחדת.
פחות טוב: הלוגו מאוד עמוס עקב שימוש יתר במוטיבים שונים ומשונים — ומרוב עצים לא רואים את היער. צריך ליצור לוגו יותר נקי ופחות עמוס, לוותר על חלוקת הצבעים, לסנן את כמות כדורי הרגל שמפוזרים במרחב הסמל, להיפרד משרידי איתוראן (זכר מהסמל הקודם), להפריד את הטקסט ולשים אותו מחוץ למגן בשפה אחת בלבד, ולצד זאת כאמור לשים אף יותר דגש על האריה (שמופיע גם בלוגו העירוני). כדורי רגל יש בהרבה לוגואים, אריות שואגים של טרומפלדור — פחות.
הכותבת היא הבעלים והמייסדת של משרד Gofman Creative ומומחית מיתוג