שר האוצר היווני: "הסכם עם האיחוד האירופי וקרן המטבע קרוב מאוד"
ג'ורג' פפקונסטנטינאו אמר, כי הוא מקווה שתנאי הסיוע - 120 מיליארד יורו ל-3 שנים - יסוכמו בימים הקרובים ויוכרזו צעדי הקיצוצים
שר האוצר היווני ג'ורג' פפקונסטנטינאו אמר היום שיוון "קרובה מאוד" להסכם עם שותפותיה באיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית בדבר חבילת סיוע של עשרות מיליארדי דולרים וסדרת הקיצוצים שמהווים תנאי לסיוע.
"אנו קרובים להסכם פוזיטיבי. אנו מקווים לסגור את המגעים בתוך מספר ימים ולהכריז על התנאים הבסיסיים כמו גם התנאים הפיננסים", אמר השר היווני. השווקים הפיננסים שהתערערו באחרונה בגלל קשיי החוב של יוון, נרגעו היום, בתקווה שבסוף השבוע הצדדים יסכמו את המגעים בהצלחה. מדובר על סיוע של 120 מיליארד יורו לשלוש שנים כדי לתחזק את המימון הציבורי של יוון בפתחן של לפחות עוד שנתיים של מיתון.
יוון הסכימה לקבל את דרישות קרן המטבע הבינלאומית והאיחוד האירופי לתוכנית קיצוצים בגובה "של קרוב ל-23 מיליארד יורו" (30 מיליארד דולר) כתנאי מוקדם לקבלת חבילת הסיוע הפיננסי, מסר בכיר יווני ל"וול סטריט ג'ורנל".
"הסכמנו באופן עקרוני, וכפי שנראה כעת ההכרזות יפורסמו במהלך סוף השבוע", אמר הבכיר, והוסיף כי הפרטים האחרונים לגבי חבילת הסיוע יסוכמו עוד היום (ו').
הקיצוצים, שיכללו בין היתר שינויים בקרנות פנסיה והורדות שכר, מגיעים לאחר שבועיים של שיחות בין הממשלה היוונית ומשלחת מטעם קרן המטבע, הבנק האירופי המרכזי והנציבות האירופית.
"לא היה לנו מרווח מיקוח רב", אמר היווני. "כך פועלת קרן המטבע - מי שרוצה את הכסף צריך לפעול לפי התנאים שלה".
אולם, איגודי העובדים במדינה הודיעו כי בכוונתם להיאבק נגד הקיצוצים הנוספים בהוצאות, ואיגוד העובדים הגדול במדינה כבר הכריז על שביתה ב-5 במאי.
למרות זאת, פעולות מחאה כגון שביתות והפגנות לא צפויות לפגוע במאמצי הממשלה. עם זאת, חוסר יציבות תעסוקתי בשילוב עם הביורוקרטיה האיטית במדינה עשויים, להערכת פרשנים פוליטים, להציב מהמורות בדרך שיעכבו את יישום תוכנית הקיצוצים.
בין האמצעים שיינקטו ניתן למנות את ביטול תשלומי הבונוס לעובדי המדינה, מהלך שיחסוך 1.4 מיליארד יורו בשנה. כמו כן נשקלת האפשרות להעלות את המע"מ ל-24% מ-21%, וקיצוץ קרן הפנסיה לגמלאים בעלי הכנסה גבוהה.
מסע שכנועים
מוקדם יותר היום פורסם, כי ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפאנדראו, פצח במסע לשכנוע העם היווני בטובת הקיצוצים לנוכח מצבה הכלכלי של המדינה. זאת לאחר שאיגודי העובדים הכריזו, כאמור, כי קיצוצי התקציב המהווים תנאי חילוץ אירופי פוטנציאלי בגובה 159 מיליארד דולר "אינם הוגנים".
"אנחנו עומדים לפני התקפה פראית, לא מוצדקת וללא התגרות מצידנו", אמר ספיירוס פאפאספיירוס שעומד בראש התאחדות העובדים הציבוריים (ADEDY) אמש (ה') לאחר שיצא מפגישה עם פאפאנדראו. "התשובות יינתנו ברחובות".
אתמול אמר מארק מוביוס, כי "יוון צריכה להודיע על חדלות פירעון". לדבריו, "היוונים עשירים. הם גייסו 10 מיליארד דולר והם רק 10 מיליון אנשים. הבעיה היא שהיווני הממוצע לא מעוניין לשלם מיסים כי הוא חושב שהממשל לא משרת אותו בצורה טובה".