מחקר: התפוצצות בועת הנדל"ן הסינית תגרום לתסיסה אזרחית במדינה
סקר חדש מגלה כי מרבית הכספים של המשפחות הסיניות מושקעים בבתים שלהן; כל ירידה במחירי הדיור תגרום לערעור של היציבות הכלכלית ולהאטה נוספת בצמיחה
הירידה המסתמנת במחירי הדיור בסין עלולה לפגוע במעמד הביניים ולגרום לתסיסה חברתית — כך עולה מסקר רחב היקף של אוניברסיטת סאות'ווסטרן הסינית. הסקר, שהקיף 28 אלף משקי בית במדינה, מצא כי אחוז עצום ממשקי הבית משקיעים את מרבית חסכונותיהם בדיור. לפי הסקר, הנתח הממוצע שתופס הבית מתוך סך הנכסים של משפחה סינית הוא 66%, כשבבייג'ינג המספר מגיע ל־84%.
עד היום ההשקעה בנדל"ן בסין התגלתה ככדאית. מחירי הדיור במדינה זינקו בעשור האחרון בשיעור חד, במקומות מסוימים בשיעורים של עד פי עשרים. הצמיחה התרחשה הן בערים הגדולות והן ביישובים קטנים יותר, שקושרו למרכזי התעשייה בעקבות התרחבותה של מערכת הרכבות הסינית.
ואולם, בתקופה האחרונה התרחשה האטה בצמיחת מחירי הנדל"ן, בין היתר כתוצאה ממאמץ מרוכז של הממשלה הסינית לעכב את הצמיחה באמצעים שונים כגון הגבלה על גודל המשכנתאות. הדיווחים על ההאטה מגיעים בהמשך להערכות אנליסטים כי שיעור הצמיחה במדינה ב־2014 יהיה הנמוך ביותר זה 24 שנה.
בסין חוששים כעת כי כל ירידה במחירי הדיור תשפיע על היציבות הכלכלית במדינה וכן על ענף הבנייה, האחראי לחמישית מן התוצרת הסינית. פרופסור לי גאן, מעורכי הסקר, העריך כי אם מחירי הנדל"ן יצנחו, בעלי הבתים הסינים "לא רק יתרגזו, אלא יכעסו מאוד".