ממשלת בריטניה דורשת תשובות מבעלי הון רוסים: מאיפה הכסף?
בריטניה מנסה לשים את ידה על כספם של בעלי הון רוסים המוחזק בבנקים בממלכה. מומחה לרוסיה, ד"ר יורי טפר, לכלכליסט: "הקרמלין ממנף את הלחץ הבריטי כדי לשכנע את הרוסים להשיב את הכסף הביתה"
אזרחים רוסים המחזיקים חשבונות בנק בממלכה המאוחדת נתבקשו לאחרונה להצהיר על מקור הכסף. את הדרישה החריגה הפנו הרשויות בבריטניה במכתב רשמי לבעלי החשבונות, ועל פי הערכות מדובר בצעד ראשון לקראת הקפאת חלק מהכספים — כך לפי ראש השירות הפדרלי לפיקוח פיננסי של רוסיה יורי צ'יחאנצ'ין, שדבריו פורסמו באתר תחנת הרדיו העסקית הרוסית BFM.
את הדברים אמר צ'יחאנצ'ין, שכינה את היוזמה של הבריטים "מכתבי שרשרת" בפגישה שקיים עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. השניים נפגשו כדי לדון בסוגיית החזרת כספים של אזרחים רוסים שנמצאים מעבר לים.
10 מיליארד ליש"ט בעשור
על פי הערכות, 300 אלף בעלי אזרחות רוסית מחזיקים חשבונות בנק בבריטניה. רובם מתגוררים בממלכה, אך כ־120 אלף מהם מוגדרים כלקוחות עשירים מאוד ומשתמשים בשירותי הבנקאות שלה כשהם ממשיכים לחיות ברוסיה — כך לפי העיתון הרוסי "וודומוסטי".
בחודשים האחרונים הגבירה בריטניה את הבדיקה של חשבונות אלה כדי למנוע הלבנת הון והעלמות מס לאחר התגברות זרימת הכספים מרוסיה ברקע המשבר הכלכלי.
התוצאות לא איחרו לבוא. כך, למשל, נחשף באוקטובר כי 19 חברות בריטיות היו מעורבות בהלבנת הון של כ־20 מיליארד ליש"ט שעשו את דרכם מרוסיה לבריטניה. החודש פרסם "הטיימס" הבריטי ממצאים של דויטשה בנק, שלפיהם בעשור האחרון זרמו מרוסיה לבריטניה כ־100 מיליארד ליש"ט ממקורות מפוקפקים.
לצד פעילות האכיפה נעשים מהלכים למניעה של החזרת הכסף למדינת המקור. ממשלת רוסיה, שמודעת למהלכים הללו שמבצעת בריטניה, מנסה להשיב את הכסף לרוסיה ולמנוע מהבריטים להחרימו.
"מדובר במכת מדינה"
"פוטין מנהל קרב מאסף נואש בניסיון להחזיר הון שברח החוצה", אמר ל"כלכליסט" ד"ר יורי טפר, חבר במרכז הישראלי ללימודי רוסיה ואיראסיה (ICRES) ופוסט־דוקטורנט באוניברסיטת מנצ'סטר. "בריחת ההון מרוסיה אינה דבר חדש, אך מאז המשבר תופעת אנשי העסקים ששולחים את הונם למקלטי מס ברחבי העולם הפכה למכת מדינה".
אחד המנגנונים שיזם הממשל הרוסי הוא חנינת מס — חסינות מפני העמדה לדין שמעניקה רשות המסים למי שיעשה גילוי מרצון לכספים שהוא מחזיק מחוץ לרוסיה וישלם את מלוא המסים על החזרתם. הרשויות ברוסיה מקדמות את התוכנית מאז פרוץ המשבר הכלכלי בקיץ 2014 — בהצלחה מועטה.
במהלך הפגישה הוסיף צ'יחאנצ'ין והדגיש באוזניו של פוטין כי "מוטב לאזרחים הרוסים לפעול מהר להשבת הכספים גם מבלי לחכות לחנינה, משום שאם יחכו, הם עלולים לאבד את כל הכסף".
פוטין הביע דאגה מהדיווח וציין שהוא רואה במכתבים של הבריטים ניצנים לניסיונות של ממשלות אחרות לטרפד החזרת כספים לרוסיה מתחומן.
"המשמעות היא שישנן מדינות שיחפשו תירוצים כדי לבלום את חזרתם של המשאבים לשטחי הפדרציה הרוסית", אמר פוטין. צ'יחאנצ'ין אישר את דבריו וציין כי מופעלים מנגנונים משפטיים, ובכללם התביעה הפלילית, כדי להקפיא את החשבונות של חלק מהאזרחים הרוסים.
המקל והגזר
דברים דומים השמיע פוטין בשבוע שעבר במהלך כנס התאחדות התעשיינים והיזמים של רוסיה. פוטין הזהיר מפני הסכנה שבאחזקת כסף במקלטי מס באירופה. "אנחנו מקבלים איתותים ברורים על מדינות שמתכוונות להגביל את השימוש בכספים של אזרחים רוסים המצויים בבנקים בשטחן", ציין פוטין.
נוסף על כך, פוטין הבטיח כי הוא יוודא אישית שיינתנו התנאים המיטביים למי שיבחר להחזיר את כספו לרוסיה. "אני מבטיח שהפרשנות לחוק החנינה תהיה תמיד לטובת המחזיק בכסף, ולא לטובת הרשויות", הכריז הנשיא. עוד אמר פוטין כי הוא הורה על דחיית המועד האחרון להגשת דו"חות הגילוי מרצון, זאת במטרה לאפשר לכמה שיותר אנשים ליהנות ממנגנון החנינה.
טפר מסביר כי דבריו של פוטין בכנס, ובעיקר פרסום הצעדים של הרשויות הבריטיות, אינו מקרי. "תמליל השיחה עם ראש השירות הפדרלי לפיקוח פיננסי פורסם בהבלטה באתר הקרמלין. זה אומר שרצו להעביר פה מסר".
לדבריו, הפרסום מכוון מחד ליצירת חשש אצל בעלי ההון הרוסים ומאידך נועד להציע להם דרך לשמר את כספם. "יש פה מדיניות של מקל וגזר: פוטין עושה שימוש במהלכים הבריטיים כדי להבהיר לבעלי החשבונות שכספם בסכנה ומוטב להם להציל חלק מהכסף בהחזרתו הביתה מאשר לאבד את כולו".