קרן המטבע: ההכנסות מיצוא נפט צפויות לרדת השנה בעוד 150 מיליארד דולר
עפ"י דו"ח של הקרן, אשתקד הצטמצמו ההכנסות מיצוא נפט של המדינות במזה"ת ב-390 מיליארד דולר; עם זאת, הערכה היא שהשיפור בכלכלת עיראק תעלה השנה את הצמיחה של יצואניות הנפט במזה"ת ל-3% מ-2% אשתקד
- "המסקנה מדוחא - קרטל אופ"ק הוא כבר לא קרטל"
- סעודיה תכריז היום על תוכנית ההתנתקות מהנפט
- איראן: לא נקפיא את הפקת הנפט עד שנגיע לכמויות שהפקנו לפני הסנקציות
דו"ח של קרן המטבע מסביר כי הירידה בהכנסות של יצוא הנפט היא תוצאה ישירה של הצניחה במחירי הנפט הגולמי מרמה של 115 דולר לחבית באמצע 2014 לפחות מ-30 דולר לחבית בתחילת 2016. הנפט נסחר כיום מעל 40 דולר לחבית.
ההפסד של ההכנסות הפוטנציאליות מהווה נטל כבד על הכלכלות של הגדולות הנסמכות על יצוא נפט כמו סעודיה וכווית, שדיווחו בשנה שעברה על גירעונות בתקציב. בקרן המטבע חישבו כי הירידה במחירי האנרגיה תמחק בסביבות 360 מיליארד דולר בהכנסות מנפט. כדי להתגבר על הגירעונות הללו, מדינות המפרץ הפרסי השיקו שורה של צעדים החל מצמצום סובסידיות האנרגיה ועד להעלאת מסים. חלק מהמדינות, כמו סעודיה, משתמשות ביתרות המט"ח שלהן בעוד שאחרות החלו ללוות כספים בשווקים הבינלאומיים במטרה להקל על הלחץ הפיסקאלי.
"ככל הנראה אנחנו זקוקים לארבע או חמש שנים נוספות של פעולה הן ברמת ההוצאות והן ברמת ההכנסות לפני שנגיע למצב פיסקאלי נוח עבור מדינות רבות", הגיב מסעוד אחמד, מנהל חטיבת המזה"ת ומרכז אסיה בקרן המטבע.
על פי הערכות, הצמיחה הכלכלית של יצואניות הנפט במזה"ת תעלה בשנה ל-3% מ-2% בשנה שעברה, בעיקר הודות לתחזית המשופרת עבור עיראק, שהעלתה את ייצור הנפט שלה ובזכות איראן, שחזרה לשוק לאחר הסרת הסנקציות.
בתוך כך, ממשלת סעודיה צפויה לחשוף היום תוכנית כלכלית ארוכת טווח שתעזור לה להפחית מהתלות בנפט.