חברת הבנייה הגדולה באמריקה הלטינית תשלם את קנס השחיתות הגבוה אי־פעם
תאגיד אודרברכט ישלם 2.6 מיליארד דולר לממשלות ברזיל, ארה"ב ושוויץ כדי ליישב אישומים על מתן שוחד בפרשת פטרובראס
התאגיד הברזילאי אודרברכט ישלם קנס חסר תקדים של 2.6 מיליארד דולר כדי ליישב את ההאשמות על שוחד שתלויות נגדו בברזיל, ארה"ב ושוויץ. הסדר הטיעון בין אודרברכט לשלוש הממשלות הוא הקנס הבין־מדיני הגדול ביותר ששילמה חברה מסחרית אי־פעם והוא הגיע שבוע בלבד אחרי שבראסקם, חטיבת הפטרוכימיקליים של התאגיד, הודיעה שתשלם קנס של 957 מיליון דולר על האשמות דומות. אודרברכט היא חברה בבעלות פרטית, אך החברה־הבת בראסקם נסחרת בבורסת ניו יורק ונתונה לפיקוח רשות ני"ע האמריקאית.
אודרברכט היא חברת הבנייה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. לפי החשדות היא שילמה שוחד בהיקף מאות מיליוני דולרים לפוליטיקאים ברזילאים כדי לזכות במכרזים של חברת הנפט הממשלתית פטרובראס. לפי האישומים, השוחד ששילמה אודרברכט פגע בעקיפין בחברות אמריקאיות ושוויצריות, ולכן ממשלותיהן כלולות בהסדר הטיעון. פרשת השחיתות הזו, שחקירתה המתגלגלת החלה ב־2014 וזכתה לשם "מבצע שטיפת מכוניות", היא הגדולה ביותר בתולדות ברזיל. בין הפוליטיקאים שנחקרו בפרשה גם הנשיא לשעבר לואיס אינסיו לולה דה סילבה. הנשיאה לשעבר דילמה רוסף אמנם לא נחקרה בפרשה, אך החשדות נגדה הציתו מהלך של האופוזיציה להדיחה באמתלה אחרת — העברות כספים מבנקים ממשלתיים לתקציב המדינה.
הסדר הטיעון הבין־מדיני הגדול ביותר עד עתה היה זה שבו שילם תאגיד סימנס הגרמני קנס בגובה 1.6 מיליארד דולר לממשלות ארה"ב וגרמניה ב־2008, גם כן בגלל אישומים במתן שוחד.
בתחילה עמד הקנס של אודרברכט על 4.5 מיליארד דולר, אך השופט החוקר בפרשה, סרג'יו מורו, החליט להפחית את גובה הקנס לנוכח החובות העצומים של החברה, שפעילותה נפגעה קשות בעקבות קשריה עם פטרובראס. בתחילת החודש שדרגה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס את תחזיתה לאודרברכט, בתקווה שהסדר טיעון בינה לבין הממשלות בפרשת "שטיפת מכוניות" אכן יושג.
אודרברכט תישאר תחת פיקוח של בית המשפט במשך 3 שנים, ותוכל לשלם את הקנס במשך 5 שנים. עוד במסגרת הסדר הטיעון, אודרברכט תודה באשמת תשלום שוחד בפני הרשויות בארה"ב, וההודאה הזו אמורה לספק את הרשויות בשוויץ ובברזיל. הקנס יתחלק באופן שווה בין 3 המדינות.
לדברי מקור שאותו מצטט "הוול סטריט ג'ורנל" הסדר הטיעון עם אודרברכט לא מטיל אחריות על אף אדם פרטי. עם זאת, בחודשים האחרונים חתמו 77 מנהלים בכירים בתאגיד על הסדרי טיעון בעקבות האשמתם במעורבות במתן שוחד לפוליטיקאים. מנכ"ל התאגיד מרסלו אודרברכט, נכדו של מייסד החברה, נידון כבר בסוף 2015 למאסר של 19 שנים. הוא ערער על העונש ומחכה כעת לפסיקת בית המשפט העליון בברזיל.