בארץ

יו"ר החטיבה להתיישבות: "אנחנו פועלים בשקיפות מלאה"

גאל גרינוולד טוען שפעילותה גלויה לכל ומכוונת אך ורק בידי המדינה. הוא לא מבטיח שהארגון לא יממן הקמת מאחזים, אבל מצהיר שיפעל רק בגבולות החוק. את חוות הדעת של המשנה ליועמ"ש, שהקפיאה את פעילות החטיבה לשנתיים, הוא מגדיר כ"לא הגיונית"

שחר אילן 11:2803.06.17

"לא התבקשנו לפעול בתחום הגרעינים הקהילתיים. אם המדינה תבקש, אני אגיד שהחטיבה להתיישבות פועלת רק במגזר הכפרי ולא פועלת בערים. כל הגרעינים פועלים בערים. לכן החטיבה להתיישבות לא צריכה להיות קשורה לזה", אומר יו"ר החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית גאל גרינוולד, איש הבית היהודי, בעקבות דו"ח המבקר החמור על העברת ההקצבות לגרעינים באמצעות החטיבה. לגבי השאלה אם החטיבה להתיישבות תמשיך לבנות מאחזים ביהודה ושומרון גרינוולד לא מספק התחייבות דומה: "החטיבה תפעל רק איפה שניתן לפעול לפי החוק".

 

האם הקמת מאחזים היא פעילות חיובית בעיניך?

"צריך להרחיב את ההתיישבות בכל הארץ. לא הוקמו מספיק יישובים בשנים האחרונות. ממשלת ישראל צריכה להחליט להגדיל את התקציב להתיישבות, אבל צריך לשים הכל על השולחן ולא לעשות שום דבר בהיחבא".

 

אתה אומר שהכל על השולחן, אבל נזהר מלדבר על יהודה ושומרון.

"אמרתי בצורה הברורה ביותר שצריך ליישב את יהודה ושומרון".

 

החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית היא זרוע ההתיישבות של המדינה במגזר הכפרי היהודי. החטיבה משמשת גם זרועה הארוכה של המדינה בכל הנוגע להקמת התנחלויות ומאחזים בשטחים.

 

גרינוולד, בן 52, קיבל את תפקיד יו"ר החטיבה באוקטובר 2015, בתקופה הקשה בתולדותיה, לאחר שחוות הדעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר קבעה שהממשלה אינה יכולה לוותר על סמכויותיה בתחום ההתיישבות. משמעות חוות הדעת הזאת היא שעל המדינה להפסיק לפעול באמצעות החטיבה ולהפסיק לתקצב אותה. חוות הדעת גרמה להקפאה של חלק גדול מפעילות החטיבה למשך שנתיים.

 

מה חשבת על חוות הדעת?

"לא נראה לי סביר שאדם אחד יקבל את ההחלטה. הייתי מצפה שצוות של עשרה משפטנים יעשה זאת. מאות משפטנים אמרו לנו שדעתה של זילבר לא מקובלת עליהם. החטיבה להתיישבות פועלת מ־1968. אם יש בעיות — מתקנים אותן, לא סוגרים את כל הפעילות. זה לא הגיוני".

 

בשנתיים שחלפו מאז חוות הדעת, החטיבה יכלה בעיקר לבצע פרויקטים שכבר אושרו. אמנם בדצמבר 2015 העביר ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי את חוק החטיבה להתיישבות, שהסמיך את החטיבה לשמש כלי ביצוע של המדינה בתחומי ההתיישבות הכפרית, אבל גם אחרי אישור החוק הדרך לחידוש הפעילות היתה ארוכה. רק בדצמבר 2016 התקבלה החלטת ממשלה על חידוש הפעילות, ולפני כחודש חתם משרד החקלאות על הסכם עם החטיבה.

 

 

 

במשך שנים נשמר בחטיבה להתיישבות העיקרון שלפיו שליש מתקציב החטיבה מופנה לצפון הארץ, שליש לדרום ושליש למרכז, כולל יהודה ושומרון. במסגרת חידוש הפעילות הוחלט לבטל את העיקרון הזה כך שהכספים יחולקו לפי מטרות ולא לפי אזורים. המהלך מעורר חשש ליצירת העדפה תקציבית של יהודה ושומרון .

 

גרינוולד אומר שהשינוי נכפה עליו על ידי היועצים המשפטיים: "אני מצר על כך. אני חושב שהחלוקה לשלישים היתה הרבה יותר נכונה".

 

מה מבטיח שבעתיד הפעילות שלכם תהיה שקופה?

"אנחנו כבר שקופים באופן מלא. חוק חופש המידע, חוק חובת המכרזים וחוק מבקר המדינה — כולם יחולו על החטיבה. העסק יעבוד בצורה השקופה ביותר. אני לא מאמין בחשאיות. לא צריך להתבייש במה שעושים".

 

גאל גרינוולד גאל גרינוולד צילום: חורחה נובומינסקי

למה שהחטיבה לא תהיה רשות של המדינה? למה היא חלק מהמוסדות הלאומיים?

"היום השיטה עובדת והמדינה מרוצה. החבר'ה יודעים לעשות את העבודה. למה לשנות? מישהו מבטיח שאם יעשו שינוי, זה יעבוד יותר טוב?".

 

סביר להניח שאחד היתרונות שלכם מבחינת המדינה זו היכולת לא להעביר כספים לערבים.

"אנחנו פועלים בכל המגזרים. אנחנו מקימים עכשיו יישוב דרוזי. יש ישובים ערביים במועצות אזוריות שאנחנו פועלים בהן, כמו הגלבוע ומשגב. כל מי שגר בישראל יכול ליהנות מהחטיבה להתיישבות".

 

סניף של הבית היהודי

 

גרינוולד עלה לארץ מצרפת אחרי שהשלים את לימודיו התיכוניים בישיבת עץ חיים במונטרה שבשווייץ. יש לו תואר במדעי המחשב, אבל את כל הקריירה שלו עשה במוסדות הציוניים. בשנים 2012–2015 שימש סגן יו"ר קק"ל. זו בדיוק התקופה שאליה התייחס הדו"ח החמור של מבקר המדינה יוסף שפירא על הקרן.

גם בקק"ל, כמו בחטיבה להתיישבות, הכל מבחינתו תקין. "כסגן יו"ר קק"ל", הוא אומר, "הייתי ממונה על תיק החינוך, וכל ההחלטות שלי התקבלו בצורה תקינה ושקופה, על בסיס קריטריונים. לא נחשפתי לכל הדברים שהמבקר אמר".

 

גרינוולד הוא כאמור איש הבית היהודי. המנכ"ל של החטיבה להתיישבות צביקי בר־חי, מראשי המתנחלים, נחשב למינוי של שר החקלאות אורי אריאל מהבית היהודי. אריאל פעל באמצעות החטיבה כשהיה שר הבינוי והשיכון, וקיבל את האחריות לחטיבה כשהפך לשר החקלאות.

 

נראה שאתם בעצם חדר בבית היהודי.

"אני נציג של הבית היהודי וגאה על כך. בר־חי הוא איש מקצועי שנבחר בשל כישוריו".

 

אילו יישובים חדשים תבנו ביהודה ושומרון?

"אני מקווה מאוד שהחטיבה להתיישבות תוכל לחזק את המגזר הכפרי בכל הארץ, כולל ביהודה ושומרון. אנחנו זרוע ביצוע של המדינה. אני לא קם בבוקר ומקים יישוב. החטיבה תפעל אם המדינה תבקש".

 

רוב השיח הציבורי סביב אי־הסדרים בחטיבה להתיישבות עוסק בהקצאת כספים. אלא שתחום בעייתי לא פחות שבו היא עוסקת הוא הקצאת קרקעות ביישובים שאותם היא מפתחת. בין היתר, החטיבה היא זו שהקצתה את הקרקעות למאחז עמונה וליישוב אפרת, שאחר כך התגלו כקרקעות פרטיות ששייכות לפלסטינים, מה שהביא לפינוי שני המתחמים.

 

גרינוולד מעביר את כל האחריות בנושא למדינה, שהחליטה לדבריו לבנות על הקרקעות: "זה לא שקמתי יום אחד ואמרתי שאת הקרקע הזו אקצה לאפרת. מדינת ישראל הקצתה את הקרקע באמצעות הגורמים הרשמיים".

 

ומה לגבי עמונה?

"אני לא זוכר מה היתה המעורבות של החטיבה בעמונה, אבל בעמונה המדינה הקצתה קרקע שחשבו בצורה ישירה ותמימה שאפשר לבנות עליה התיישבות. אחר כך התברר שעשו טעות ואי אפשר".

 

תמשיכו להקצות קרקע ביו"ש?

"כל נושא המקרקעין ביהודה ושומרון נידון כרגע בוועדה בראשות מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר שאנחנו לא חברים בה. אנחנו מחכים למסקנות שלה".  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x