ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 כנס המסים BDO TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה 2024 Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי Tech TLV 2025 הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי תחזיות 2025 Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

עסקים בחברה הערבית

מנכ"ל סופר פארם: "נעלבתי ממערכון הרוקחת הערבייה בארץ נהדרת; יש מחסור אדיר בתחום"

בפאנל תעסוקה בכנס העסקים בחברה הערבית אמר ניצן לביא: "אין רוקחים ועוד 5 שנים תהיה קטסטרופה"; מנכ"ל אסם איציק צאיג: "מרבית המפעלים שלנו הם בדרום ויש לנו קשיים גדולים לגייס עובדים מהחברה הבדואית"

אביב גוטר 13:3012.02.18

"יש מחסור אדיר של רוקחים. אין מבוגר אחראי, לא במשרד הבריאות ולא באוצר ובאף מוסד אקדמי - אין רוקחים ועוד חמש שנים יהיה קטסטרופלי", כך אמר ניצן לביא, מנכ"ל סופר פארם בפאנל עסקים ותעסוקה שנערך במסגרת כנס העסקים בחברה הערבית של כלכליסט ובנק הפועלים בנצרת. את הפאנל הנחתה עורכת מדור פרסום ושיווק ב"כלכליסט", נטע לי בינשטוק.

 

 

"התורים שלנו זה עקב אכילס של כל גוף שנותן שירות, וגם סופר פארם, וחסרים היום 150 רוקחים רק אצלנו. אנחנו עושים הסבות ונותנים מלגות אבל אין מספיק מקומות הכשרה. יש רק שני בתי ספר, השוק גדל בקצב מהיר מדי ואנחנו כולנו באותה סירה מוגבלת".

 

יש לנו 240 בתי מרקחת ו-9,000 עובדים, למעלה מ-25% שהם עובדי החברה הערבית ואנחנו בפער ניכר המעסיק הכי גדול של אקדמאים - ובייחוד רוקחים אקדמאים. האתגר הגדול שלנו כמעסיק הוא היכולת לייצר חזון והסתכלות ארוכת טווח לטובת התעשייה. אנחנו צריכים לשמור על מקום התעסוקה ויותר מזה אני יכול לומר שהיום שיטת הניהול שלנו היא באמצעות זכיינות, שרבע מתוכם הם ערבים וערביות שהחלו לעבוד אצלנו והחליטו לבנות לעצמם קריירה בתוך החברה. כרשת המאמינה בדו-קיום ובשוויון הזדמנויות אנחנו מרוויחים וגם החברה מרוויחה.

 

מימין: נטע לי בינשטוק, זיאד עומרי, איציק צאיג, ניצן לביא מימין: נטע לי בינשטוק, זיאד עומרי, איציק צאיג, ניצן לביא צילום: עמית שעל

 

 

ואז מגיע המערכון מארץ נהדרת שמציג באופן מלגלג רוקחים מהחברה הערבית.

"פנו אליי באופן אישי לצלם באחד הסניפים אבל אני סירבתי. לצערי כל מה שאני אומר לא - הם עושים הפוך. אישית נעלבתי כשראיתי את זה. אני יודע לצחוק ואחד הערכים שלנו זה חוש הומור וזה התבוננות מאוד צרה וסטיגמטית שלא מכבדת".

 

גם אסם מעסיקה הרבה אבל זה תפס תאוצה בפרויקט שהוביל נשיא המדינה קולקטיב אימפקט, למה אנחנו צריכים עידוד של המדינה?

איציק צאיג, מנכ"ל אסם: "על המדינה לנסח חזון והשילוב של החברה הערבית היא דבר חשוב מאוד. אני בן הגליל ואצלנו זה מובן הרבה יותר מאשר בדרום ובמרכז. מרבית המפעלים שלנו הם בדרום הארץ ואנחנו חווים קשיים גדולים לגייס עובדים מהחברה הבדואית. בגליל ובצפון אנחנו רגילים לעבוד ביחד, חברה יהודית וערבית. אנחנו צריכים להתאים את עצמנו לחברה הבדואית והם צריכים להתאים את עצמם לתעשייה הישראלית. זה ייקח יותר זמן. יש עדיין אתגרים וקשיים, אבל רק חברה משולבת נכונה כלפי העתיד".

 

צאיג התייחס גם להעסקת עובדים ממגזרים שונים ואמר: "גיוון תעסוקתי הוא קודם כל אינטרס עסקי, לא שום דבר אחר. כולנו מתחרים על כשרונות ואיזה כשרונות יש בחברה הערבית. אני חושב שבעצם הגישה למאגרי הכשרונות זו המתנה הגדולה שאנחנו קיבלנו. בעקבות התוכנית הנפלאה של הנשיא, שהתחילה לפני 3-4 שנים, שהציבה יעד של 20% תעסוקת ערבים, אני חשבתי שזה יעד גבוה מדי, היינו אז עם 4% והיום אנחנו נמצאים ב-13%, גם בתפקידי הנהלה. בערך 80 תפקידי מפתח באסם מאוישים על ידי עובדים מהחברה הערבית. מנהלי ייצור, מנהלי מטה, מנהל חשבונות ראשי של החברה מונה לפני חודש".

 

חברות פרטיות מפספסות הזדמנות?

צאיג: "כן. אנחנו מחפשים כשרונות ואסם הצטיינה בפיתוח נשים, למעלה ממחצית מהנהלת החברה הן נשים ואנחנו עסוקים בלפתח מאגרים נוספים של כשרונות, וזה אחד היעדים שלי כמנכ"ל".

 

זיאד עומרי, מייסד ובעלי רשת מוסדות רנד, התייחס לאזלת היד של הממשלה בכל הנוגע לפיתוח החברה הערבית ואמר: "אין תוכנית על שבאה לתת מענה לפיתוח החברה. כאחד המעסיקים הגדולים בחברה הערבית אני יודע כמה זה חשוב לכלכלה. התחלתי את דרכי לבד והיה לי מזל שהשתלבתי בחוק הסיעוד של הביטוח הלאומי. אחרי זה בשנות ה-90' המוקדמות נשבו רוחות של מזרח תיכון חדש ונחקק חוק הבריאות הממלכתי וחוקי החינוך היו חברתיים שסייעו לחברה הערבית".

 

עומרי המשיך ואמר: "היום אנחנו נותנים שירות לאלפי אנשים בעלי צרכים מיוחדים, מה חסר שיהיו עוד סיפורי הצלחה. אין לנו תוכנית על, אני מקרה של האדם הבודד שמצליח. אין לנו את הכוח הפיננסי לצאת החוצה ויש חסמים משמעותיים. אנחנו מדברים על שילוב נשים בתעשייה ומצד שני 90% מהעובדים הם נשים. אם בודקים את הפרופיל רק 10% מהן אקדמאיות, והן מורות ועובדות סוציאליות - והשאר הן מטפלות. אנחנו מכשירים אותן, ולא מוסד רשמי. בעיה נוספת היא התחבורה, מישהי שרוצה לצאת מהבית צריכה תחבורה נגישה, אבל אין לה. נדרש רכב ואחזקת רכב עולה למשק בית כמה אלפי שקלים ובשביל חלקיות משרה זה לא משתלם כלכלי. למרות שהנשים רוצות לצאת ולעבוד - אנחנו נמצאים בבעיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x